31 zelfzorgmomenten voor hooggevoelige mensen

Wil je inspiratie voor zelfzorgmomenten en ben je ook nog eens hooggevoelig? Dan is het extra belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Het is heel belangrijk om je op te laden, zodat je niet overprikkeld naar bed gaat en de volgende ochtend al overprikkeld wakker wordt. Dan is het echt dweilen met de kraan open en blijf je vermoeid. Daarom deel ik 31 mooie manieren om jezelf op te laden.

1. Lees een boek waar jij blij van wordt

Is er een bepaald genre boeken wat je leuk vind? Zorg dat je er daar een paar van in huis hebt en besteedt met regelmaat een half uurtje tijd aan het lezen van het boek. Lezen werkt ontspannend en je kan lekker even wegdromen in de wereld van de hoofdpersoon en vergeet even alles om je heen.

2. Neem een warm bad of een warme douche

Wist je dat je met een warm bad of douche de prikkels letterlijk en figuurlijk van je afspoelt. Kies voor je favoriete bad/doucheproduct zodat je heerlijk kan ontspannen.

3. Neem afscheid van energievreters

Bepaalde mensen of activiteiten kosten veel energie. Energie die jij maar één keer kan uitgeven. Dus bedenk je heel goed of je die energie aan die energievreter wil uitgeven. Kies je ervoor om die vriendschap of activiteit aan te houden. Zorg dan dat je de rest van de tijd rust voor jezelf kan pakken om te ontprikkelen.

4. Koop comfortabele kleding

Zorg dat je een paar setjes kleding hebt die je aan kan trekken na een werkdag of gewoon voor een luie dag. Lekker met je comfortabele kleding zodat je daarop niet overprikkelt.

5. Verwen jezelf

Lief zijn voor jezelf is heel belangrijk. Verwen jezelf regelmatig. Dit betekend niet dat je een gat in je hand moet creëren met heel veel spullen kopen. Je kan jezelf ook gewoon trakteren op iets simpels. Wat lekkers op je brood, een keer een koekje bij de koffie, een mooie wandeling. Er is zoveel te bedenken wat ook nog eens budgetproof is.

6. Ga van start met een bullet journal

Een bullet journal is een heerlijke manier om creatief bezig te zijn, maar ook te ontdekken wie je bent, Met een bullet journal kan je een dagboek bijhouden, opschrijven hoe je je voelt bij welke gelegenheden. Het geeft je heel mooie inzichten.

7. Breng tijd door in de natuur

Soms kan het gewoon allemaal even te veel zijn. Wordt je overweldigd door alles om je heen. Hoe fijn is het dan om even naar het bos of het park te gaan om daar te gaan wandelen of te zitten op een bankje en geniet van je uitzicht. Het buiten zijn in de natuur is naast dat het goed is voor opname van vitamine D en afname van het stresshormoon.

8. Geniet van de stilte

Soms is het ook even fijn om even niets te hoeven en nergens naar te luisteren. Het kan echt een verademing zijn om even helemaal op te gaan in de stilte.

9. Maak van je slaapkamer een wellness plek

De slaapkamer is voor veel HSP-ers een plek om terug te trekken. Even rustig een boek te lezen, yoga oefeningen te doen, te mediteren of gewoon even niks te doen. Waarom maak je van deze plek niet een fijne plek om heerlijk in terug te trekken? Maak er een heerlijke wellnessplek van.

10. Bak koekjes, taart of een bananenbrood

Lekker even met de hand het deeg kneden, of met de mixer aan de slag. Mocht je nou overprikkelen op geluid, maak dan gebruik van een koptelefoon met noicecanceling als je met de mixer aan de slag gaat. Bak heerlijk koekjes, taart of een bananenbrood. De geur die ontstaat als je baksel in de oven staat is voortreffelijk en helpt je bij het ontspannen, net als het kneden van het deeg.

11. Start iets waar je passie ligt

Werk aan iets waar je passie ligt en dat kan echt van alles zijn. Als het maar heel dicht bij je ligt, je inspireert en het je heel veel energie geeft. Weet je niet wat je passie is? Ga op ontdekkingstocht.

12. Drink voldoende water

Neem een dopper of een andere fles bij je en drink voldoende water. Als je te weinig drinkt kan je hoofdpijn krijgen of duizelig worden. HSP-ers zijn daar dan weer extra gevoelig voor, dus je snapt hem waarschijnlijk al, dat zijn dus extra prikkels waar je niet op zit te wachten.

13. Zorg dat je huis voorzien is van rustige kleuren, bloemen en planten

Rustige kleuren zorgen voor minder prikkels. Rust in huis is rust in je hoofd. Zorg dat je bloemen en planten in huis hebt staan. Verse bos bloemen van de locale bloemist (of kijk of je een bloemenabonnement kan aanschaffen) of maak je eigen urban jungle hoekje in huis.

14. Zorg voor een creatieve uitlaadklep

Veel HSP-ers zijn van nature creatief. Wat vindt jij leuk om te doen en creatief mee bezig te zijn? Zorg dat je daarvan spullen in huis hebt om daar lekker mee bezig te kunnen zijn. Vindt je nou heel veel leuk? Kijk dan eens op het instagram account van Daisy Ranoe. Zij heeft iedere woensdag een 15 minuten challenge. Ik denk er te vaak te laat aan, maar ga er zeker nog een aantal van deze challenges doen. Daar kan je op allerlei manieren met je creativiteit aan de slag.

15. Leer meer over HSP

Het is zo belangrijk om te weten wat HSP inhoudt. Er zijn heel veel verschillende boeken te koop over HSP. De komende maanden gaan er op dit blog nog wat reviews voorbij komen over HSP boeken. Wil je daar niet op wachten, wat ik ook zeker begrijp, google dan eens naar boeken of artikelen over HSP. Je zal zien dat er puzzelstukjes in elkaar gaan vallen. Maar schroom ook niet om een professional in te schakelen als je zelf spaak loopt.

16. Praat met mensen die je liefhebt

Vertel je naasten over je ervaring als HSP-er. Zij kunnen je helpen het zo comfortabel mogelijk te maken op momenten dat het voor jouw pittig zal zijn. Er wordt steeds meer bekend over hooggevoeligheid en er verschijnen steeds meer artikelen online. Daardoor is er ook steeds meer bekendheid. Daarnaast is hooggevoeligheid erfelijk. Een van je ouders moet je gevoel herkennen.

17. Vermijd zo veel mogelijk cafeïne

Cafeïne is een oppepmiddel waar HSP-ers gevoelig voor kunnen zijn. Wist je trouwens dat cafeïne angstgevoelens kan opwekken? Probeer daarom cafeïne zo veel mogelijk te vermijden. Je hoeft niet te stoppen met het drinken van koffie, maar wellicht kijken of het mogelijk is te minderen.

18. Ga naar het strand

Woon je net als ik dichtbij het strand, dan is het strand een heel fijne plek om de batterij op te laden. Heerlijk de wind door je hoofd laten gaan. Kijk naar hoe de golven aan het strand komen. Heb je geen strand in de buurt, maar wel een mooi meertje in de omgeving, dat kan natuurlijk ook.

19. Luister naar rustgevende muziek (in een donkere kamer)

Rustgevende muziek zorgt voor het blokkeren van andere geluiden en kunnen je kalmeren. Zo gebruik ik mijn noice-cancelling koptelefoon om tijdens het koken niet te veel last te hebben van de afzuigkap. Merk je dat je behoorlijk overprikkeld bent, dan hebben veel HSP-ers er baat bij om in een donkere kamer te gaan zitten met de koptelefoon op en naar rustgevende muziek te luisteren en echt even uit de situatie te stappen.

20. Ga offline

Dagelijks wordt je overladen door prikkels van je telefoon in de vorm van social media, what’s app etc. Je hoeft niet gelijk te reageren. Je mag best een paar dagen wachten met een reactie geven. Hoe een luxe is het om even helemaal offline te gaan. Je hoeft niet gelijk hele dagen offline te gaan, maar stel een telefoon vrij uurtje in. Weg met alle mobiele apparaten in verbinding met de online wereld.

21. Ga naar buiten voor frisse lucht

Ongeacht het weer en temperatuur, ga lekker even naar buiten. De buitenlucht doet ieder mens goed. Je weet zelf vaak de rustige plekjes in je omgeving. Geen zin om ver weg te gaan wandelen? Je achtertuin of balkon is ook prima. Als die frisse lucht maar even door je heen gaat. Ben je aan het werk? Kan er een raam open, maak daar gebruik van.

zelfzorgmomenten lekker naar buiten ook in de regen

22. Maak een zelfzorgkit voor onderweg

Zorg dat je in je tas altijd een klein pakketjes zelfzorg bij je hebt. Denk aan bijvoorbeeld een powerbank en koptelefoon of oortjes, een boek of een e-reader

23. Gebruik zachte producten voor je dagelijkse verzorging

HSP-ers hebben over het algemeen een gevoeligere huid. Kies bewust voor zachte producten die je huid goed kunnen verdragen in je dagelijkse verzorging.

24. Luister naar een positieve podcast

Positiviteit gaat je als HSP-er echt helpen. Je bent snel geneigd om in de slachtofferrol te vallen. Nergens voor nodig, want je kan echt heel erg genieten van het HSP zijn. Luister daarom naar positieve podcast zodat je je mindset om kan zetten naar een half vol glas in plaats van een half leeg glas. Postitieve podcast zetten je aan het denken. Ook een heel goede, de Flow kalender zet je aan het denken. De mooie spreuken, maar ook de informatieve stukjes tekst zetten je aan het denken om een mooie balans in je leven te krijgen.

25. Eet gezond en gebalanceerd

Zorg dat je goed en gebalanceerd eet. Sla je ontbijt niet over. Prikkels kosten energie en als je honger hebt kan dat ook voor een prikkel zorgen. Groente als komkommer, paprika en wortel kunnen je helpen ontprikkelen.

26. Boek een minivakantie

Al is het maar voor één nachtje, ga even naar een andere locatie dan je eigen plekje. Een andere omgeving kan zo iets positiefs doen met je. Een hotel, een B&B, zoek iets leuks waar jij van denkt dat het goed voelt. Durf je niet alleen? Vraag dan of je partner of een vriend(in) zin heeft om mee te gaan. Ga dingen doen die je energie geven.

Mooi en gezondMooi en gezond

27. Neem de tijd om op te laden

Bedenk dat je niet overal bij hoeft te zijn. Het is echt oké om niet ieder weekend op pad te zijn. Als HSP-er heb je ook echt tijd nodig om op te laden. Plan dus gewoon een keer een weekendje niks doen in. Je zal zien dat het je goed doet.

28. Kruip op de bank met een fijn dekentje en je favoriete warme drankje

Hoe fijn is het om op de bank te kruipen met je favoriete deken en favoriete warme drankje als chocomelk of thee. Lekker knus op de bank vooruit staren, zit je vlakbij het raam en is het helder? Kijk dan eens naar de sterren. Soms kan het gewoon heel simpel zijn.

zelfzorgmomenten, warme drank knus op de bank

29. Doe rustig aan voor je naar bed gaat

Probeer voor je naar bed gaat alvast in een ontspannen flow te komen. Denk eens aan yoga oefeningen, mindfullness/meditateren voordat je gaat slapen. In een ontspannen modus kan je veel makkelijker in slaap komen.

30. Bouw me-time in gedurende de dag

Plan meerdere momentjes per dag in om bij te komen. HSP-ers hebben gewoon iets meer ‘pauze’ nodig. Maak van dagelijkse dingen een rustmoment. Je kunt hierbij denken aan je bakkie koffie of koppie thee.

31. Volg positieve accounts op social media

Scrol eens door je social media heen. Welke accounts volg je? Wie vindt je inspirerend, bij wie heb je een positief gevoel. Blijf deze accounts volgen, zitten er energievreters tussen? Ontvolg deze mensen. Daar hoef je je echt niet schuldig over te voelen, want jij mag nog steeds zelf bepalen wie je volgt en wie niet. Ikzelf loop ook regelmatig mijn volgers door en de accounts die ik volg.

Niet allemaal te doen

Je hoeft natuurlijk niet alle 31 ideeën te doen, haal er iets uit wat bij jouw past. Misschien ben jij wel helemaal niet iemand die creatief is, maar vindt je het heerlijk om te gamen en kom je daarmee tot rust. Dit zijn algemene tips en jij kent jezelf het beste.

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

Please follow and like us: