Waarom lezen zelfzorg biedt

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Dat kan op verschillende manieren, maar ontspanning is daarin wel belangrijk. Zelf heb ik het lezen weer ontdekt en voor mij een van de fijnste manieren om te ontspannen. Daarom wil ik vandaag deze zelfzorgtip lees een boek onder de aandacht brengen.

Lezen doet veel met je

Een break nemen moeten we allemaal. Tijdens het werk, school, bij het studeren of van het televisie kijken of pauze nemen van scrollen over internet/social media. Het is belangrijk na te denken hoe je de pauzes indeelt. Want dat bepaald hoe jij mentaal na je pauze terug komt. 6 minuten op je sociale tijdlijn kijken geeft heel veel prikkels. 6 minuten lezen geeft ontspanning. Naast dat lezen ontspanning geeft en misschien nog wel meer dan kijken naar een serie of een film. Diverse onderzoeken tonen aan dat lezen het stressniveau verlaagt. Lezen zorgt ook voor een goede training van de hersenen. En dit geldt niet allen voor kinderen ook volwassenen leren er nieuwe woorden van, ontdekken andere zinsstructuren, maar ook de fantasie wordt geprikkeld. Daarnaast heeft het een positieve invloed op het empathisch vermogen.

Lees ook: 33 zelfzorgmomenten voor hoogsensitieve mensen

Met lezen zet je jezelf op pauze

Na een drukke dag op school of werk is een het heerlijk om even de dingen los te laten. Een boek of een e-boek zijn dan erg rustgevend. En misschien herken je het wel, je start met lezen en raakt verdiept in het verhaal. Zelfs zo erg dat je niet meer wil stoppen. Daarmee raak je eigenlijk de bewustheid van tijd kwijt en ben je ineens een paar uur verder. Volgens de wetenschappers van Sussex Universiteit zorgt dit voor minder mentale en fysieke spanning. Door te lezen druk je bij jezelf een pauzeknop in.

Lezen geeft ontspanning.

Welke boeken zijn geschikt voor stressvermindering?

Een eerlijk antwoord op de vraag welk(e) boek(en) het beste is/zijn om te lezen? Dat maakt helemaal niet uit welk boek of boeken je pakt. Als jij het maar een fijn boek vindt. Het belangrijkste hierin is dat jij het liefst niet meer wil stoppen en als je dan moet stoppen je zo snel mogelijk weer verder kan lezen. Dus hou je van fantasieboeken, dan ga je die lezen. Ben je meer een chicklit lover? Dan lees je die. Als jij houdt van detective of thrillers dan geven die boeken jou ontspanning.

Ik hou niet zo van lezen of ik heb geen tijd om te lezen

Zelfs als je niet zo van lezen houdt of er de tijd niet voor kan vinden is er toch een optie om te lezen. Heb je al eens gedacht aan korte verhalen? Zijn vaak los te koop voor op een e-reader, maar ook als bundel in een fysiek boek te koop. Inspiratie van deze bundels vind je op de onderstaande sites:

Lees ook: Waarom een e-reader fijn is voor hoogsensitieve personen

Waarom ik weer ben gaan lezen

Totdat ik kinderen kreeg las ik heel veel boeken. Na de geboorte van onze oudste heb ik amper nog een boek aangeraakt. Zo af en toe een magazine, maar geen boeken. Totdat ik in 2020 een burn-out kreeg. Ik schreef voor mezelf op wat ik deed voor ik kinderen en kreeg en waar ik blij van werd. Lezen was daar een van. Tijdens de vakantie in Frankrijk pakte ik pas in onze derde week het boek wat ik mee had gekregen. Het was het eerste boek van de Zeven Zussen. Een boek dat me greep en ik niet meer los kon laten. Ik hervond mezelf stukje bij beetje. Sindsdien kijk ik steeds minder televisie en ben steeds meer gaan lezen. Blij mezelf weer terug te hebben gevonden op dat gebied.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Please follow and like us:

1 gedachte over “Waarom lezen zelfzorg biedt”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial