Bijtketting: de oplossing voor overprikkeling en sensorische behoefte

Ontdek de voordelen van een bijtketting. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen en verkrijgbaar in verschillende vormen en textuur. Van bijtketting.nl mochten onze kinderen ze uitproberen. In dit blog neem ik je mee hoe een bijtketting kan bijdragen aan de sensorische prikkelverwerking en zelfregulatie van de prikkels. En natuurlijk hoe de kinderen ze ervaren.

Wat zijn bijtkettingen?

Een bijtketting is een speciaal ontworpen sieraad dat bedoeld is om op te kauwen. Ze zijn leuk, simpel, effectief en veilig. Ook hebben ze verschillende ontwerpen, waardoor er voor iedereen wel een leuke model is te vinden. Ook zijn de bijtkettingen van Bijtketting.nl vrij van BPA, Ftalaten, latex, PVC of andere schadelijke stoffen. Ze worden vaak gebruikt in situaties waarin kauwen kan helpen, zoals tijdens het studeren, werken, in stressvolle situaties of gewoon als een kalmerende activiteit. Bijtkettingen zijn een praktische en modieuze oplossing om aan de kauwbehoeften te voldoen en tegelijkertijd een stijlvol accessoire te dragen.

Voor wie is een bijtketting geschikt?

Ze worden vaak gebruikt door kinderen, maar ook door volwassenen, met verhoogde kauwbehoeften. Vooral mensen die sterk de behoefte hebben om sensorisch de prikkels te verwerken. Je kan hierbij denken aan mensen met autisme, ADHD, het syndroom van Down, aandachtsproblemen, mensen met angststoornissen, gevoelig voor prikkels zijn of stress hebben. Maar ook voor hoogsensitieve mensen zijn bijtkettingen ideaal.

Wat is de functie van sensorisch prikkelverwerking door bijten?

Kauwen op objecten is een natuurlijke reactie die kan helpen bij het verminderen van spanning, het bevorderen van concentratie en het reguleren van emoties. Kauwsieraden bieden een veilige en discrete manier om aan deze kauwbehoefte te voldoen. Ze zijn vaak gemaakt van veilige en duurzame materialen, zoals siliconen, rubber of hout, en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, maten en texturen om aan individuele behoeften te voldoen.

Ook interessant: Sensorisch spelen voor hoogsensitieve kinderen

Voordelen van een bijtketting

Bijtkettingen bieden verschillende voordelen. Het verminderen van stress en angst, het bevorderen van kalmte en concentratie, het verbeteren van de sensorische mondgevoel zijn enkele voordelen. Ook vermindert het gebruik van een bijtketting ongewenst kauwgedrag op andere objecten, zoals kleding, potloden, kabeltjes of nagels.

Een bijdrage aan de prikkelverwerking

Een bijtketting kan op verschillende manieren helpen bij prikkelverwerking. De manieren waarop ze kunnen bijdragen aan de prikkelverwerking zijn:

  1. Sensorisch: Door te kauwen op een bijtketting krijgt je sensorische input in de vorm van eigen waarneming (druk en beweging) en sensorische stimulatie in de mond. Dit kan helpen om het zenuwstelsel te kalmeren en de aandacht te verleggen naar de kauwervaring, waardoor andere prikkels naar de achtergrond kunnen worden geduwd.
  2. Stressvermindering: Kauwen op een bijtketting kan helpen bij het verminderen van stress en angst. Het kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel en de afgifte van stresshormonen verminderen. Door te kauwen wordt er ook dopamine vrijgegeven, wat een gevoel van ontspanning en welzijn kan bevorderen.
  3. Concentratie en focus: Voor mensen die moeite hebben met sensorische verwerking kan het kauwen op een bijtketting helpen bij het verbeteren van de concentratie en focus. Het kan helpen om het te veel aan energie onder controle te krijgen, waardoor je beter in staat bent om je te concentreren op taken of activiteiten.
  4. Zelfregulatie: bijtkettingen kunnen dienen als een zelfregulerend hulpmiddel. Door te kauwen op een kauwsieraad kan je beter omgaan met overprikkeling of onderprikkeling. Het kan je helpen om te kalmeren, te ontspannen en beter bewust te worden van je eigen lichaam en behoeften.

Onze ervaring met een bijtketting

Nagelbijten en kauwen op kleding en kabeltjes komt hier dagelijks voor. Nu geven we aan dat ze hun bijtketting om moeten doen bij het gebruik van de tablet of bijvoorbeeld bij een lange autorit. Niets zo vervelend als snoertjes kapot gaan, kleding kapot wordt gebeten om het nog maar niet te hebben over de nagels die overal te vinden zijn.

Waar we in de afgelopen jaren al eens eerder bijtkettingen hadden gekocht en de moed ons in de schoenen zonk want ze gebruikten ze amper. Is het nu een ander verhaal. We hebben nu de goede te pakken, waardoor ze ook echt gebruikt worden. Mee naar school gaan om ze te helpen. Maar ook zelf het initiatief nemen om ze te pakken. Hier gaan ze dus ook mee op vakantie.

Disclaimer

Het is belangrijk aan te geven dat de effecten van bijtkettingen kunnen variëren afhankelijk van de persoon. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een andere persoon. Voor de meeste HSP kan je gewoon een bijtketting aanschaffen. Heb je een diagnose van een stoornis, dan is het, indien nodig, altijd raadzaam om te overleggen met een therapeut, arts of specialist op het gebied van sensorische verwerking om te bepalen of een kauwsieraad geschikt is en welke specifieke kenmerken en materialen het beste zouden werken voor deze persoon.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn eigendom van Inge Beleeft

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial