Hoogsensitief, hoe hou ik me staande op een feestje

Al weken hik je er tegenaan. Een verjaardag van jezelf of een van de gezinsleden. Hoe ga ik me daar weer doorheen slepen? Liever laat je dat feestje aan jullie voorbij gaan, maar het voelt ook alsof je dat niet kan maken. Ik neem je mee in de wereld van een HSP in combinatie met een verjaardag.

Waardoor ontstaat er weerstand voor een feestje?

Een feestje of verjaardag voelt voor veel HSP als een moeten. Alleen al het gevoel van ‘moeten’ kan zorgen voor weerstand. Want als je iets moet, krijg je ook het gevoel dat je niet meer zelf kan bepalen wat je gaat doen. Het missen van een stukje autonomie/vrijheid.

Doordat er op verjaardagen meer dan je eigen gezin aanwezig zijn kost een verjaardag vaak ook heel veel energie. Om het nog niet te hebben over het overnemen van emoties en energieën van anderen. De gesprekken zijn oppervlakkig en laat een HSP toch liever de diepte in gaan. Die praten liever niet over koetjes en kalfjes of het weer.

Accepteren dat je hoogsensitief bent

Vijftien tot twintig procent van de bevolking is hoogsensitief. Dat betekent dat een groot deel van de bevolking niet hoogsensitief is. Daarom is het belangrijk dat jij als HSP je hoogsensitiviteit accepteert en dat je ook accepteert dat niet iedereen is zoals jij. En dat klinkt heel hard, maar het is wel de realiteit dat er geen rekening gehouden kan worden met iedereen. Hoe oneerlijk dat ook voelt.

Door het zelf te accepteren help je namelijk wel jezelf. Wist je dat jouw groei ligt in acceptatie? Dan kan je namelijk gaan loslaten en daarna sta je open voor het veranderen, waardoor je gaat groeien in je persoonlijke HSP ontwikkeling.

Ik wil de verjaardag niet vieren van mezelf en gezinsleden

Er zijn hoogsensitieve mensen die hun verjaardag niet willen vieren, maar liever ook niet van hun gezinsleden omdat ze de verjaardagen te intens vinden. Je eigen verjaardag niet vieren dat is een keuze die je zelf kan en mag maken. Maar hoe staan je gezinsleden er in met hun verjaardag. Willen zij het wel vieren, maar zie je daar als een berg tegen op? Bedenk dan eens wat het maakt dat je er tegenop ziet. Heb je dat ook al bespreekbaar gemaakt met je partner? Kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing die past bij jullie? Of heb je al eens gedacht om hulp te vragen bij een HSP coach?

Proosten tijdens een picknick.

Een andere manier van een feestje vieren

De verjaardag van bijvoorbeeld je kind hoef je niet persé binnen te vieren. Heb je de ruimte voor bijvoorbeeld een springkussen, dan zou je dat kunnen overwegen. Jij als hoogsensitief persoon hebt als eigenschap om creatieve oplossingen te bedenken. Ik weet zeker dat het je nu ook lukt om voor de verjaardag van je kind of partner iets te bedenken wat bij jullie past. Zo kan je ook voor een kleiner gezelschap kiezen. Ben je in het ‘buiten’ seizoen jarig? Ga lekker picknicken of ga naar een buitenspeeltuin (ga eerst even kijken, zodat je weet hoe het eruit ziet). Pak een terrasje met je beste vrienden. Ben je net als ik jarig in de winter? Organiseer een pubquiz, een wijn- of bierproeverij en laat hier een kenner voor komen. Maar ook een avondje theater, bioscoop of wat anders leuks kan passend zijn om je verjaardag te vieren.

Hou het simpel

Je bent zo snel geneigd om nieuwe dingen uit te proberen voor een verjaardag. Een nieuwe taart maken. Nieuwe hapjes uitproberen, maar waarom de lat zo hoog leggen voor jezelf op een dag dat prikkels zo intens zijn. In de supermarkt zijn tegenwoordig verschillende soorten tapashapjes te vinden. Of denk eens aan een kippiepan. De lokale slagerij heeft vaak ook hapjesschalen die je kan bestellen. Waarom de taart zelf maken? De Hema, supermarkt, lokale bakker of misschien ken je iemand die taaten bakt? Ze hebben vaak ook heerlijke taarten in hun assortiment.

Tips voor ‘hoe overleef ik een verjaardag’

De tips die ik hier deel zijn algemene tips. Het is belangrijk om te kijken of ze voor je werken. Want per slot van rekening is iedere HSP anders. Merk je dat je te veel vast loopt en dat verjaardagen zo intens zijn dat je ze het liefst helemaal niet viert? Dan is het wellicht verstandig om aan jezelf te werken. Waarom blijven worstelen met je hoogsensitiviteit. Het hoeft geen last te zijn.

Proosten met wijnglazen op een feestje.

Verjaardag eigen gezin of jezelf

 • Geef jezelf na afloop de ruimte om bij te komen van het feestje.
 • Een feestje kan zorgen voor een prikkelkater, dus zorg dat je de dag erna ervan kan herstellen.
 • Ga jij je eigen verjaardag vieren, maar zie je er tegenop? Vraag je jezelf dan eens af: wat maakt voor jou een feestje de moeite waard? Kan je daar geen antwoord op geven, waarom zou je het dan moeten vieren? Neem je eigen beslissing hierover. Je bent niet verplicht je verjaardag te vieren.
 • Voor de verjaardag van je kind hoef je niet naast de familie ook nog de vrienden uit te nodigen.
 • Ga voorafgaand het feestje een paar avonden op tijd naar bed.

Verjaardag of feestje van iemand anders

 • Laat je niet door andere iets opleggen. Met andere woorden, als jij een uurtje meer dan genoeg vind. Dan blijf je maximaal een uurtje. Wat andere daar van vinden moet je je niet druk over maken. Zij zijn namelijk niet jou en andersom.
 • Maak je niet afhankelijk van anderen. Dan kun je gaan en staan wanneer je wilt.
 • Kies voor mensen waar jij je prettig bij voelt en sluit je daarbij aan.
 • Help de gastheer of gastvrouw tijdens het feestje of verjaardag.
 • Zijn er kinderen op het feestje, misschien kan je je richten op een van de kinderen of het huisdier als dat er is.
 • Ga even buiten een luchtje scheppen. Is er een roker aanwezig, misschien kan je even met de roker mee naar buiten lopen.
 • Heb je intoleranties? Geef dit van te voren aan of zorg dat je zelf iets lekkers bij je hebt. Dat geldt ook voor hetgeen wat je drinkt. Laat andere niet bepalen dat je ongezellig bent als je geen alcohol drinkt. Doe wat voor jou goed voelt op dat moment.
 • Ook een aantal tips voor verjaardag thuis kunnen hier toegepast worden
Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial