Zelf stoppen met emoties overnemen van anderen

Heb jij dat ook dat je na een dagje weg met vrienden of vriendinnen dat je met een heel andere emotie bent thuis gekomen? Een emotie die je eigenlijk niet herkent omdat je jezelf zo helemaal niet voelt? Is die emotie dan wel van jou? Emoties overnemen van anderen, een veelvoorkomende eigenschap onder de hoogsensitieve mensen. Een veel gestelde vraag de laatste tijd is hoe ik me afsluit voor de emoties van een ander. Een goed moment om daar is in een blog uitgebreid op terug te komen in plaats van het vertellen op Instagram of Facebook in een storie.

Emoties van een ander

Een veelgehoorde eigenschap van een hoogsensitief persoon is het overnemen van de emotie van een ander. Dit kan van een van je kinderen zijn, maar ook van een vriend, vriendin, partner of familie. Maar ook tijdens een avondje uit van iemand die achter je zit.

Hoe deed ik dat voorheen?

Ik weet sinds 5 jaar dat ik hoogsensitief ben. Tot die tijd wist ik ook echt niet dat ik de emoties van andere overnam. Het verdiepen in de materie deed mij doen beseffen wat er weleens met me gebeurde, een echte eyeopener. ik kon bijvoorbeeld heel blij weggaan van huis maar heel boos weer thuis komen. Terwijl ik niets had om boos op te zijn. Dus dan zat ik boos te zijn na een leuke dag. Ik liet het er dan maar zijn, want wist ik veel hoe ik dat moest oplossen.

Lees ook: Omgaan met HSP, hoe doe ik dat?

Op weg geholpen

Tijdens mijn burn-out besloot ik dat het tijd was om nog meer in mijn kracht te komen en besloot aan de slag te gaan met een HSP coach. Een van de aandachtspunten die ik besprak in de coaching sessie is het overnemen van emoties van iemand anders. Want hoe sluit je je daar vanaf. De coach heeft me een truckje geleerd. Dit foefje is overigens ook gewoon op internet te vinden, dus vandaar dat ik hem ook deel. Dit is een een denkbeeldige ballon creëren om jezelf. Dit kan je doen door voorafgaand van een bezoekje ergens even naar jezelf te gaan. Ga even op een rustige locatie zitten. Sluit je ogen en focus op bijvoorbeeld een rustgevende kleur of waan je naar een onbewoond eiland of een andere plek die je rust geeft.

Je ogen gesloten en dan?

In het begin dacht ik, ja en nu dan? Maar op een gegeven moment voelde ik een soort warme deken over me heen komen. Dit wordt je zogenoemde cocon die je beschermt tegen de emoties van een ander. Ik heb dit echt wel een paar keer moeten oefenen voordat ik het onder de knie had. Daarnaast lukt het niet altijd om je eigen cocon te creëren. Dus dan neem je toch de emoties over.

Toch de emoties overgenomen en nu?

Je hebt niet altijd de tijd en ruimte om je eigen cocon te maken. Dan is de kans dus groot dat je wel emoties overneemt van een ander. Zo heb ik in de ochtend echt niet de tijd om dit te doen en krijg ik dus ook weleens de emoties van de kinderen tot me. Word ik ineens boos of verdrietig terwijl ik dat niet ben. Gelukkig heb ik dan nu wel snel door dat deze emotie niet van mij is. Dan geef ik denkbeeldig de emotie terug aan de ‘gever’.

Teruggeven van de overgenomen emoties

Ga voor jezelf na of de emotie van jezelf is of van iemand anders. Hoe geef je dan de emotie terug? Is het dan niet raar om de emotie terug te geven aan je kind? Je kind heeft bij jou opgeladen. Met de emotie teruggeven doe je eigenlijk afstand van de emotie van iemand anders. Eigenlijk is het teruggeven van de emotie niet de goede benaming ervoor en is het beter om te zeggen dat je afstand moet nemen van de emotie van een ander. Maar weer even terug naar het ‘teruggeven’. Je weet dat de emotie dus niet van jou is en zegt tegen jezelf (affirmatie): ‘deze/dit naam van de emotie is niet van mij en ik laat deze los’. Dit herhaal je een aantal keer tot je voelt dat je weer meer jezelf bent.

Lees ook: Praten over hoogsensitiviteit met naasten of op het werk

Wat je ook kan doen

Na het afstand nemen van de emotie is het ook goed om te aarden. Wat zou je dan kunnen doen om te aarden?

 • Ga op bloten voeten lopen (ik loop het liefst het hele jaar op blote voeten)
 • Ga even een lekker stukje wandelen.
 • De natuur dichtbij huis? Ga dan even lekker de natuur in. Het bos, het strand of de heide bijvoorbeeld.
 • Ga even de was opvouwen of een ander huishoudelijk klusje doen.
 • Heb je iets creatiefs om handen? Daarmee kan je ook aarden.
 • Pak de klei van je kinderen, of heb je zelf klei? Ga daarmee aan de slag. Sensorische materialen doen het sowieso heel goed.
 • Lekker dansen (mag ook uit de maat), zolang het voor jou goed voelt.
 • Ga als een echte plantenmama aan de slag of als je een moestuin hebt, daar even aan de slag.
 • Ga de sport doen die jij leuk vindt.

Het aarden zorgt ervoor dat je weer bij jezelf komt. Hoewel dit wat spiritueel klinkt, is het eigenlijk wel de basisbehoefte van hoogsensitieve mensen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

BoekenBoeken

Please follow and like us:

4 gedachten over “Zelf stoppen met emoties overnemen van anderen”

 1. Ik ga ervan uit dat ik niet hoogsensitief ben. Toch merk ik in bepaalde situaties dat emoties zich ‘ongevraagd’ op mij afzetten. Wel heb ik geleerd om hiermee om te gaan. Ik kan bijvoorbeeld zenuwachtig worden als mensen rondom mij beginnen te discussiëren en elk hun gelijk willen halen. Ik ben er gewoon open en eerlijk over. Ik sta recht en zeg gewoon dat ik er zenuwachtig van word en dus even wegga. Ik streef mijn gans leven al naar innerlijke rust en nu ik deze gevonden heb, waak ik er ook heel goed over.

  Beantwoorden
  • Dat is heel goed van je om die innerlijke rust te bewaren en goed dat je dat ook gewoon aangeeft als mensen je zenuwachtig maken. Uit de situatie stappen is dan ook het beste wat je kan doen.

   Beantwoorden
 2. Emoties overnemen. Wat een onderwerp. Bedankt voor de helderheid en de mooie tips. Ik neem alleen emoties over van mensen die heel dicht bij me staan. Maar ik heb inmiddels wel geleerd om afstand te nemen en dichter bij mezelf te blijven.

  Ooit las ik deze zin: “Zoom uit en bekijk de interactie tussen jullie beiden alsof je naar een film kijkt. ” Dat helpt mij. I

  Beantwoorden
  • Graag gedaan! Wat mooi om te lezen hoe jij je ook dingen eigen hebt gemaakt en dat het helpt. En ook dat uitzoemen is inderdaad een goed idee.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial