Gaan de menstruatiecup en hoogsensitief zijn samen?

Ik ben hoogsensitief, is de menstruatiecup dan wel wat voor mij? Heb jij je deze vraag al eens gesteld? Is het gek als ik de menstruatiecup wel voel zitten? Zijn er hoogsensitieve vrouwen die de cup wel heel fijn vinden? Twijfel je nog enorm of je hem wel of niet gaat proberen? Een half jaar geleden kocht ik er een. Met al dat thuiswerken ideaal om uit te proberen. Ik vertel je graag over mijn ervaring met de menstruatiecup in combinatie met mijn hoogsensitiviteit.

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een hypoallergeen bekertje dat eruitziet als een soort omgekeerd klokje of eierdopje. Het is gemaakt van buigzaam en soepel materiaal (zoals silicone of rubber). Het wordt gebruikt om, zoals de naam al doet vermoedde, de menstruatie op te vangen. De menstruatiecup bestaat al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, maar begint nu langzaamaan de opmars te maken. Daarnaast heb je ze in 2 verschillende maten. Een kleine variant voor de vrouw die (nog) niet vaginaal bevallen is en een grotere variant voor de vrouw die vaginaal bevallen is.

Wat zijn de voordelen van een menstruatiecup?

Er zijn heel veel voordelen aan een menstruatiecup, je kunt hierbij denken aan:

 • Het is veel goedkoper dan maandverband en tampons;
 • Je kunt de menstruatiecup tot 12 uur achter elkaar dragen;
 • Ze geven een veel beter comfort, je kan er namelijk mee sporten, mee naar de sauna, fietsen, uren lang mee stappen en dat allemaal zonder zorgen;
 • Het is een duurzaam product en daardoor ook beter voor het milieu;
 • Het tast je slijmvliezen niet aan;
 • Een goede cup bevat geen giftige stoffen
 • Je bent door de cup minder gevoelig voor bacteriële- en schimmelinfecties.

Zijn er ook redenen om het niet te doen?

Hoewel er tal van redenen zijn om het wel te doen kan ik me ook voorstellen dat de onderstaande redenen je kunnen tegenhouden. Ikzelf als hoogsensitief persoon was ik toch wat twijfelachtig over de menstruatiecup.

 • Gedoe en ongemakkelijk;
 • Angst om hem kwijt te raken of er niet uit te krijgen
 • Het geen fijn idee vinden dat er iets van binnen zit.
 • De cup wel in huis hebben, maar toch blijven twijfelen (een typisch hoogsensitieve eigenschap).

Menstruatiecup en een spiraaltje

Het is mogelijk om de menstruatiecup te gebruiken als je een spiraaltje hebt. Twijfel je over het gebruik van de menstruatiecup in combinatie met het spiraaltje, neem dan contact op met de gynaecoloog of de huisarts. Tips voor vrouwen met een spiraaltje die de cup willlen gebruiken vindt je in de hiervoor genoemde link. Merel heeft een minder fijne ervaring met de menstruatiecup in combinatie met haar spiraaltje.

Mijn eigen ervaring

Vorig jaar kocht ik mijn menstruatiecup van Organicup. Dit was eigenlijk het enige merk dat ik ken en ben vandaaruit verder gaan zoeken. Welke maat heb ik nodig. Vanwege mijn bevallingen moest ik voor de grote maat kiezen. De eerste keer dat ik hem gebruikte was het even een gedoe. Ik knipte het tuutje nog niet af, omdat het officieel niet hoeft. Ik wilde vooral zelf ervaren wat wel en niet fijn was. Uiteindelijk knipte ik het tuutje er toch af want ik voelde het steeds prikken. De eerste dagen van mijn menstruatie vond ik hem echt heel fijn. Toen kwam mijn zware dag eraan. Ik heb dan altijd wel wat buikkrampen, maar nu was het heftiger. Hoewel ik ook zeker wist dat de cup goed ingebracht was, vacuüm zat, leek het wel alsof hij door mijn lijf eruit werd geduwd. Het leek niet alleen zo, het was ook zo. Hij zat gewoon een heel stuk lager. Eerst dacht ik nog dat het door de eerste keer kwam, maar uiteindelijk gebeurde het alle 4 de keren op de zware dag.

Ook interessant: Menstruatie ondergoed voor een duurzaam leven

Positieve ervaringen van hoogsensitieve vrouwen

Hoewel het internet vol staat met positieve ervaringen van zowel hoogsensitieve als niet sensitieve vrouwen zoals bij Puur Mieke, Beeb en Moms en Puur Suzanne. Ook een aantal van mijn lezeressen wilde graag hun positieve ervaring delen. En eerlijk is eerlijk dit soort blogs waren voor mij ook zeker de reden om het te gaan proberen.

 • Voor mij was het 3x is scheepsrecht. Het was even zoeken qua maat, maar zodra je de goede hebt is het super.
 • Eerst super fijn, maar sinds bevalling niet meer. Moet nog nieuwe maat kopen.
 • Altijd al fijn gevonden. Het is even wennen met vouwen, maar wil het zeker niet onprettig noemen. Ik merkte er vanaf het begin af aan juist minder van dan een tampon of maandverband.

(H)erkenning delen

Op mijn blog wil ik niet alleen mijn ervaring delen, maar ook herkenning en erkenning geven aan hoogsensitieve mensen (en in dit geval vrouwen). De vrouwen die geantwoord hebben zijn hoogsensitief en hebben de menstruatiecup gebruikt. Dat ik de onderstaande ervaringen deel is om vrouwen die het geprobeerd hebben (h)erkenning geven dat ze niet de enige zijn.

 • Doordat ik er steeds aan bleef denken, bleef ik hem ook voelen en voelde het onprettig.
 • De cup bleef niet goed zitten en daardoor bleef ik hem voelen.
 • Ik voel hem te goed zitten, hoe ik hem ook doe. Dat wil ik gewoon niet op mijn werk. Maar wil het wel langer de kans geven dan 3 menstruaties.
 • Ik heb ‘m nog wel in huis, maar gebruik hem niet meer omdat ik last van mijn onderbuik krijg.
 • De menstruatiecup bleef dubbel zitten;
 • Het tuutje aan het uiteinde irriteerde mij soms.
 • Ik kreeg enorme buikkrampen. Had ik overigens ook met tampons, maar wel in mindere mate. Na gebruik van de menstruatiecup legde ik er pas de connectie hiermee.
 • Ik kreeg een ontzettend misselijk gevoel tijdens het dragen.
 • Praktisch niet fijn! Ik vond het onhandig omdat je afhankelijk bent van een kraantje in het toilet.
 • Geprop om dat ding er in te krijgen en gewoon super onhandig en veel geklieder.
 • Door de vacuum trok hij mijn spiraal verkeerd. Blijkbaar kunnen die twee niet samen. Stiekem vind ik het niet erg, want hij zat echt niet lekker.
 • Ik ben overgestapt van cup naar disc. cup bleef pijnlijk. De menstruatiedisc gebruik ik alleen als ik thuis ben.

Twijfel je nog?

Ben jij hoogsensitief en twijfel je nog over het gebruik van de menstruatiecup? Dan kan ik je alleen maar aanraden om het te proberen. Houd hierin wel je eigen grenzen aan, dus doe niet iets wat niet bij jouw past. We zijn per slot van rekening allemaal anders. Wat voor mij niet prettig voelt, kan voor jou wel als fijn ervaren worden. Ook andersom natuurlijk. Hoogsensitieve mensen ervaren dingen vaak veel sterker, dus ook pijn en een onprettig gevoel. Je stelt je absoluut niet aan, dit is jouw gevoel.

Please follow and like us:

4 gedachten over “Gaan de menstruatiecup en hoogsensitief zijn samen?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial