Verjaardag vieren als hoogsensitief persoon

Je eigen verjaardag neemt toch (wat) spanning mee voor hoogsensitieve mensen. Niet alleen voor kinderen, ook voor de volwassenen. Wat krijg ik voor mijn verjaardag? Is het wel het juiste cadeau wat ik gedachten had. Wat moet ik allemaal kopen? Heb ik voor iedereen wel zijn favoriete drankje in huis? Heb ik wel genoeg taart? Kies ik wel de juiste taart? Zomaar een paar gedachten van een hoogsensitief persoon die een verjaardag viert. Lees je mee in dit persoonlijke blog hoe ik mijn verjaardag ervaar?

Verjaardag vieren in mijn kindertijd

In mijn kindertijd wist ik nog niet dat ik hoogsensitief ben. Wel dat ik mijn verjaardag altijd heel spannend vond. Het trakteren, de visitie het was allemaal overweldigend. Maar ook het geheimzinnige gedoe rondom een verjaardag. Wel was ik altijd al maanden van te voren aan het aftellen. Ik wist in september al hoeveel nachtjes het slapen was naar begin februari. Ook voor mijn kinderfeestje was ik steevast enorm zenuwachtig. Soms zelfs zo erg dat ik begon te hyperventileren en te spugen.

Lees ook: Verjaardag voor mijn hoogsensitieve kind, hoe ervaren ze dat?

Nu ik ouder ben?

Ik was 23 jaar toen ik het ouderlijk huis verliet en naar een eigen huur appartement verhuisde. Vanaf dat moment moest ik het altijd zelf regelen. Steevast had ik altijd veel te veel in huis. Ik was bang dat ik anderen te kort deed. Met als resultaat dat ik altijd veel te veel over hield. Ik vond het ook altijd spannend wat ik kreeg en was regelmatig teleurgesteld. Ik was dan teleurgesteld als het cadeau niet in mijn kleur was gekocht dat ik had gevraagd. En ja dat klinkt misschien ondankbaar. Maar zo werkt het niet in het hoogsensitieve brein.

Onrustige nachten en lekker kribbig

Zo vlak voor een verjaardag slaap ik altijd onrustig. Heb ik wel genoeg in huis? Ben ik niet iets vergeten? Heb ik met iedereen rekening gehouden? Meestal bak ik zelf mijn taart. Normaal maak ik me daar niet druk om, maar met mijn verjaardag ben ik altijd bang dat de taart niet goed is. Mijn hoofd maakt overuren. De definitie van gezelligheid van een verjaardag vind ik dan soms ver te zoeken. Zit ik verdrietig op de bank en zeg ik tegen manlief, waarom vier ik nou mijn verjaardag. Dan leg ik weer de lat te hoog voor mezelf. Met als gevolg dat ik zo lekker kribbig er van word.

Drankje voor bij een verjaardag. 
Verjaardag vieren als hoogsensitief persoon.

Op het feest zelf

Op het feestje zelf gun ik mezelf vaak amper tijd om te genieten. Loop rond als een kip zonder kop om alles maar te regelen. Gelukkig kan ik vandaag de dag dat wel beter onder controle krijgen en laat ik hulp gewoon toe. Voorheen stuurde ik manlief vaak weg uit de keuken. Het moest op mijn manier. Nu laat ik dat los, gebeurt het niet op mijn manier, maar op onze manier. Daarnaast trek ik kleding aan die ik fijn vind zitten en dat is niet altijd feestkleding.

Lees ook: Hoogsensitief: verrassingen, help ik houd er niet van!

Na mijn verjaardag

De keren dat ik mijn verjaardag wel vier, ben ik zodra de visite weg is helemaal afgedraaid. Ik kies er dan vaak bewust voor. Het is dan ook gewoon oké om dan overprikkeld te zijn. En de dag erna een prikkelkater te hebben. Er zijn ook keren geweest dat ik mijn verjaardag alleen met het gezin gevierd heb. En dat is dan vaak een bewuste keuze. Wat ook prima is.

Ik geniet echt wel, maar het is zo overweldigend

Het is niet wat het lijkt. Doordat ik soms een beetje zit te zitten op een verjaardag, lijkt het er weleens op dat ik het niet leuk vind. Of dat ik niet help. Niets is minder waar. Ook al ken ik de mensen op mijn eigen feestje, het is soms zo overweldigend. Mensen komen vaak vlak na elkaar, de ruimte vult zich met geluiden en willen zich gelijk aan je opdringen om je te feliciteren en iets te geven. Dat maakt ook waarom ik als HSP het soms lastig vind om een verjaardag te vieren.

Lees ook: Kinderfeestje voor HSK, hoe houd je het leuk?

Op verjaardagsvisite ergens anders

Op een verjaardag ergens anders komen wij vaak op het moment dat al veel mensen zijn gearriveerd. De kakofonie aan geluiden is dan al heel intens. Ik zoek dan vaak een plekje op waar ik even kan wennen aan alle geluiden. Meestal blijf ik dan ook op die vaste plek zitten. Moet me enorm concentreren op de gesprekken en kies dan vaak een conversatie uit waar ik me dan op richt. Op de meeste feestjes is het dan ook nog eens zelfservice en moet je zelf je drinken halen. Daar blokkeer ik altijd. Dan probeer ik vaak maar een beetje de focus op de kinderen te hebben. En zoals ik hiervoor al aangaf, soms lijkt het of ik het niet naar mijn zin heb op een verjaardag, maar het overweldigd me gewoon te veel.

Roze ballonnen in de lucht.
Verjaardag vieren als hoogsensitief persoon

Kies ervoor wat jij fijn vindt

Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat ik gewoon mijn verjaardag op mijn manier wil vieren. Niet wat een ander wil. De ene keer doe ik dat uitgebreid, de andere keer heel klein. Per verjaardag kijk ik wat ik op dat moment nodig heb en waar ik ruimte voor heb. De hele pandemie heeft er wel voor gezorgd dat ik dat nog beter in perspectief kon krijgen. Niet alleen voor mij is dat een eyeopener geweest, maar voor meer hoogsensitieve personen of prikkelgevoelige mensen die anders zijn gaan kijken naar verjaardagen. De tip die ik je dus wil meegeven is dat je je verjaardag vooral voor jezelf moet vieren, niet voor een ander. Doe waar jij blij van wordt. En de dag erna moe zijn, dat mag er ook gewoon zijn.

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Please follow and like us:

1 gedachte over “Verjaardag vieren als hoogsensitief persoon”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial