Schuifpui uitzoeken als HSP-er, hoe doe je dat?

Ga je de gevel van je huis veranderen en wil je graag een schuifpui? Is je huidige schuifpui aan vervanging toe en op zoek naar een nieuwe? Hoe doe je dat als hoogsensitief persoon? In 2020 werd bij ons een nieuwe schuifpui geplaatst. In deze blog neem ik je mee in mijn persoonlijke ervaring en deel ik hoe ik dit proces heb beleeft.

Onze situatie

Het is deze week 11 jaar geleden dat we na ruim een maand klussen onze huidige woning introkken. Naast de fijne woonkeuken vielen we ook voor de woning door de fijne lichtinval van een schuifpui. Zo een grote raampartij, zorgt er dus wel voor dat er veel natuurlijk licht naar binnen komt. Daar heb ik als HSP vaak veel profijt van. Toch begonnen we de afgelopen jaren ons wat te irriteren aan de schuifpui. Deze begon steeds stroever te lopen en de hele buurt kon meegenieten als wij de deur open deden. Het werd tijd voor een nieuwe, want we hadden bij buren al gezien hoe soepel een schuifpui hoort te lopen.

Referenties opvragen over schuifpui bedrijven

Een schuifpui plaatsen kost geld. En dat wil je goed besteden. Daarom besloten we bij onze buren eens rond te vragen waar zij hun schuifpui vandaan hadden. Ook wilde we graag hun referenties hebben van het bedrijf waar ze de nieuwe schuifpui kochten. Met deze informatie zijn we online gaan zoeken naar bedrijven die schuifpuien kunnen leveren en plaatsen. Daarna volgde bij een aantal bedrijven een bezoek in de showroom. Kijken, ervaren en voelen. En offertes laten maken en vergelijken.

Lees ook: Zonnepanelen voor een duurzaam leven als HSP-er

Wat voor soort schuifpuien zijn er?

Materiaal en het soort zijn de basis elementen voor wat een schuifpui kosten gaat. Zo is er de hefschuifpui. Deze bedien je met een hendel waarmee je de deur iets omhoog tilt en hem zo over de rails laat glijden. Maar je hebt tegenwoordig ook een kiepschuifpui. Deze kan naast het schuiven net als een kiepraam ook een kiertje open. Er zijn ook een aantal materialen waaruit je kan kiezen bij een schuifpui. Zo heb je de houten, aluminium en kunststof. De drie meest gangbare materialen.

Wat was voor ons belangrijk bij de nieuwe schuifpui

Voordat we voor de offerte op pad gingen hadden we wel een aantal punten die voor ons belangrijk zijn. Zo moet de schuifpui makkelijk bedienbaar zijn voor onze kinderen. Zeker nu deze steeds meer zelf op pad gaan, had ik niet meer zin om iedere minuut die deur open te moeten maken. De kinderen moesten vrij kunnen in en uit lopen. De schuifpui moet ook onderhoudsarm zijn. We zagen het niet zitten om om het jaar hem te moeten verven. Ook hebben we een tuin op het zuid/zuidwesten en dus ook zonbestendig zijn. Dus niet te snel van kleur verschieten. Tot slot wilde we heel graag een hor in de schuifpui. Want in de zomermaanden heb ik anders een hoop vliegen in huis.

Schuifpui met hor.
Onze schuifpui met hor

De offerte opvragen en keuzes maken

Het eerste gesprek bij het bedrijf heeft mijn man gedaan. We waren er zelf al een beetje over uit dat het kunststof of aluminium zou worden. Het was alleen even kijken wat de mogelijkheden en de kosten zijn. Bij de verschillende bedrijven kregen we folders mee om het thuis nog eens rustig te bekijken en zodat we konden overleggen. Op een vrije dag zijn we er ook nog eens samen geweest en heb ik gekeken naar de materialen en de kleuren. Het materiaal voelen vind ik zelf ook belangrijk. Hoe gaat de schuifpui open en gaat ie echt wel zo licht als ze ons vertelde. Daarna hebben we de keuzes gemaakt. We wilde een kunststof schuifpui met hor. En omdat we al een bepaalde kleur in gedachten hadden waren we daar zo uit. Ook wilde we dat het een schuifpui is met het politiekeurmerk veilig wonen.

Het plaatsen van een schuifpui

De schuifpui is hier eind van de herfst begin van de winter geplaatst. Ik werkte die dag thuis. De oude schuifpui was er redelijk snel uitgehaald. De nieuwe is van hetzelfde formaat, dus er hoefde niet enorm veel verbouwd te worden. Helemaal geluidloos kan het niet. Gelukkig zat ik boven waardoor het geluid iets gedempt was. Daarbij wordt het plaatsen van een schuifpui in een dag gedaan. Daardoor blijft de ‘overlast’ beperkt. Uiteindelijk zijn ze nog een keer teruggekomen voor de laatste afwerking, namelijk de hor in het kozijn van de schuifpui.

Lees ook: Geeft een alarmsysteem meer rust bij een HSP-er?

Wat vinden we van de schuifpui na het plaatsen

Het proces van uitzoeken, offertes opvragen en definitief tot het plaatsen van de schuifpui heb ik als zeer prettig ervaren. Ja er was lawaai bij het plaatsen. Als hoogsensitief persoon heb ik daar gewoon rekening mee gehouden. Omdat de plaatsing in de winter was, zorgde ik dat ik lekker warm aangekleed was. Van de vakmannen heb ik weinig tot geen last gehad. Heel af en toe riepen ze me om wat te vragen. Na het plaatsen was de grootste klus het huis stofvrij krijgen.

Tot op de dag van vandaag zijn we enorm blij met onze schuifpui. Hij gaat soepel open, zelfs voor de kinderen. Ze kunnen hem alle drie zelf open maken. Ook heeft de schuifpui laten zien hoe goed deze is. Bij de inbraak in de schuur in september 2021 hebben ze ook geprobeerd de schuifpui te openen. Ze hebben hard getrokken aan de hefboom, maar hebben de schuifpui niet open gekregen. De hefboom stond wel uit het lood, maar dat is weer hersteld. Op advies van de politie en de vakman hebben we er nu een balk geplaatst voor de extra beveiliging.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial