Zonnepanelen voor een duurzaam leven als HSP-er

Veel hoogsensitieve mensen hebben liefde voor de natuur en kiezen voor een duurzaam leven. Een duurzaam leven kan op verschillende manieren. Een daarvan is het plaatsen van zonnepanelen op je huis. Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? Ondervind ik last van de zonnepanelen als hoogsensitief persoon? Hoe zijn we tot deze beslissing gekomen.

Wat is duurzaamheid?

Als mensen, de aarde en economie met elkaar in balans zijn dan noem je dat duurzaamheid. Hiermee putten we de aarde niet uit en brengen we ook geen blijvende schade toe. Onze toekomstige generaties kunnen op deze manier ook de aarde blijven gebruiken.

Wat is groene energie?

Groene (of duurzame) energie komt van bronnen die niet op kunnen raken. Daarnaast belast deze vorm van energie het milieu een stuk minder. Energie gewekt uit bronnen als kolen, olie en gas, de zogenoemde fossiele brandstoffen, zijn geen groene energiebronnen.

Lees ook: Hoogsensitief en duurzaam leven

Eerste duurzame stappen

Al een paar jaar liepen we met het idee om zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen. We hebben een huis met een plat dak en een achtertuin op het zuid/zuidwesten. Nu is onze zolder een stuk kleiner dan de rest van ons huis, want die mocht namelijk niet over de volle lengte van het huis. Half februari was het zover en werden de zonnepanelen geplaatst op ons dak. Ook hadden we al even gekeken bij de twee buren die al wel panelen hebben.

We willen verder verduurzamen

Stapje voor stapje proberen we steeds verder te verduurzamen of groenere energie te gebruiken. We zijn gestart met groene energie via onze energieleverancier. Nu er steeds meer bekendheid komt over zonnepanelen en het rendement wordt het ook aantrekkelijker om verder te kijken naar groene energie of een duurzamer leven. Het zelf opwekken van energie is nog groener. Dat is voor ons de eerste stap die we hierin willen zetten.

Hoe kwamen we tot deze stap?

Voordat we de zonnepanelen aanschaften hebben we eerst online wat dingen uitgezocht. Voor je aan iets begint is het belangrijk te weten waar je aan begint. Daarom wilde we eerst over de zonnepanelen info inwinnen. Onze kennis over zonnepanelen rijkt namelijk niet zo heel ver. Ja dat steeds meer huishoudens overgaan op het plaatsen van zonnepanelen. Ook bij veel nieuwbouwhuizen wordt deze optie al meegenomen. Steeds meer mensen in onze omgeving hebben zonnepanelen, dus daarvan hoorde we ook weleens wat. Interesse gewekt en de zoektocht gestart.

Investeren in zonnepanelen

Het kopen van zonnepanelen is een investering. Daarom hebben wij er best lang over nagedacht. Je kan immers je geld maar één keer uitgeven. Een goede installateur denkt met je mee en helpt je de juiste keuze maken. Komen je dak bekijken. Want het is namelijk wel belangrijk om te kijken hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden of bijvoorbeeld je dak wel geschikt is. Daarnaast is het budget bespreken ook belangrijk.

Zonnepanelen in het avondrood.

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Voordelen:

  • Bij het opwekken van deze energie komen er minder tot geen schadelijke stoffen vrij en zijn daarom gezonder voor ons.
  • Minder belasting van het milieu doordat er minder tot geen schadelijke stoffen vrij komen is een voordeel voor onze toekomstige generaties.
  • Door een lager energieverbruik is jouw rekening lager en dat is financieel gunstiger.
  • Je woning wordt meer waard, in het geval van een koopwoning, na het plaatsen van zonnepanlen. En je ontvangt een beter energielabel voor de woning.
  • Voor het terug leveren van energie aan het stroomnetwerk ontvang je een vergoeding.
  • Soms zijn er nog subsidieregelingen mogelijk. Een goede installateur is op de hoogte van de mogelijkheden.

Nadelen:

  • Zonnepanelen zijn niet gratis en je moet er daarom in investeren. Begrijpelijk ook als je daar voor moet sparen.
  • Het instaleren van zonnepanelen is specialistisch werk, daarom moet je dit uitbesteden. Voor hoogsensitieve mensen betekend dit installateurs in en rondom het huis dat extra prikkels geeft.
  • Bij 3 zonnepanelen of meer is er een aanpassing nodig in de meterkast. Net als hiervoor benoemd geeft dat extra prikkels omdat iemand in huis bezig is.
  • Heel persoonlijk, maar sommige mensen vinden zonnepanelen geen gezicht op het huis.

Vergelijken, gevoel en keuzes maken

Het is belangrijk bij dit soort investeringen dat je meerdere offertes opvraagt en deze vergelijkt op kosten en mogelijkheden. Maar wat voor hoogsensitieve mensen ook belangrijk is, is je gevoel bij het bedrijf. Jouw gevoel moet hierin ook goed zijn. Als je dan offertes hebt vergeleken en je er ook nog goed bij voelt, dan ga je keuzes maken. Offerte definitief maken en een datum prikken. Dan kunnen ze daarna geplaatst worden.

Ook interessant: Schuifpui uitzoeken als HSP-er, hoe doe je dat?

Plaatsing van de panelen

De zonnepanelen werden hier in de winter geplaatst en met een flinke pak sneeuw. Daarom had ik de installateurs ook iets meer over de vloer. Verder zijn ze veel buiten bezig geweest. Op de zolder moesten ze de omvormer plaatsen en vanuit daar zijn de kabels naar de meterkast gebracht. Dus ook daar moest er nog werkzaamheden plaatsvinden. Na de installatie konden de panelen gelijk hun werk doen en hadden we al het eerste kleine beetje resultaat.

Het plaatsen van zonnepanelen.

Heb ik last van de zonnepanelen als hoogsensitief persoon?

Medio februari 2021 zijn bij ons de zonnepanelen geplaatst. In het begin was ik wel wat huiverig of deze niet ervoor zouden zorgen dat ik last had van het energieveld of de omvormer. Dat is me echt 100 procent meegevallen. We ondervinden er geen van alle hinder van. Slapen prima of in ieder geval niet anders dan normaal.

Vergeet de zonnepanelen niet te verzekeren

Als de zonnestroominstallatie geplaatst is of je weet de datum van plaatsing, neem dan even contact op met je verzekeringsadviseur of met de verzekeringsmaatschappij als je geen adviseur hebt. Het is belangrijk om te melden dat je zonnepanelen hebt geplaatst zodat deze meeverzekerd kunnen worden. Soms zit dit automatisch in de dekking, de andere keer moet het apart vermeld worden. Dit is bij iedere maatschappij anders.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial