Geeft een alarmsysteem meer rust bij een HSP-er?

Je gaat op vakantie, een dagje weg of naar het werk en eigenlijk ben je de hele dag met je gedachten bij thuis. Heb ik alles goed afgesloten? Heb ik gedacht aan verlichting aanzetten op het moment dat het donker wordt? Twijfel je over je huis beveiligen met een alarmsysteem? Gaat me dat extra prikkels geven als het alarm afgaat op het moment dat ik niet thuis ben? In dit blog neem ik je mee met mijn ervaring met het beveiligen van ons huis.

Waarom besloten wij te kiezen voor beveiliging?

In onze woonwijk zijn meerdere inbraakgolven geweest. Helaas zijn we zelf ook een keer de dupe geworden van een inbraak. We werden daar heel onrustig van. Daarnaast is in ons rijtje al meerdere keren ingebroken. Zonder dat ik het door heb gehad heb ik zelfs inbrekers gestort in hun ‘werk’ bij de buren. Ik heb ze zelfs begroet, omdat ik dacht dat ze visite waren. Nadat ik weer thuis kwam was de buurt what’s app ontploft en bleek ik ze dus te hebben gezien. Het idee dat vreemden in je huis rommelen op zoek naar dingen van waarde en zo dichtbij. Daarom besloten we op zoek te gaan naar een alarminstallatie.

Op zoek naar informatie over een alarmsysteem

We zijn begonnen om over een alarmsysteem informatie in te winnen. Want er is veel verschil in prijs, maar ook in de soorten alarmsystemen. Wilde we er een die een melding geeft op je mobile telefoon. Of juist een die naar een particuliere alarmcentrale gaat (PAC). Laat ik gelijk mijn rookmelders erop aansluiten. Wel of geen camera’s. Er is veel over na te denken. We hadden online ook een offerte aangevraagd en waarna een beveiligingsbedrijf langs kwam. Ook deden we onderzoek op internet naar de mogelijkheden. Het zelf uitzoeken kost tijd en vaak heb je zelf de kennis niet. Daarom kan je ook vrijblijvend een expert in alarmsystemen inschakelen.

Lees ook: Schuifpui uitzoeken als HSP-er, hoe doe je dat?

Wat is voor ons belangrijk?

We bespraken samen wat voor ons belangrijk is en welk soort alarmsysteem bij onze situatie past. Waar wel en waar geen sensoren. Wilde we aansluiting op de rook- en/of koolmonoxidemelder. Een camerasysteem of bewegingssensoren. Ook die punten schreven we samen op. Zo kwamen we uiteindelijk op de keuze die we gemaakt hebben.

Welk budget heb je er voor over?

Eenmaal alle informatie op een rijtje gezet, moet je toch nadenken over een volgende stap. Wat zijn de prijzen van een alarmsysteem? Je laat je al snel afschrikken door de prijzen van een alarmsysteem. Tegenwoordig zijn er kwalitatief goede alarmsystemen die geen maatwerk zijn, maar een standaard pakket. Kies je voor een alarmsysteem dat je zelf aanlegt, dan heb je geen arbeidskosten.

Kies je voor een maatwerk alarmsysteem, dan laat je hem plaatsen door een installateur. Deze rekent naast de kosten voor de materialen ook de arbeidskosten.

Het installeren van het alarmsysteem

Kies je ervoor om zelf de alarminstallatie te installeren? Als je goed de meegeleverde beschrijving leest en doet wat er staat aangegeven is het goed te doen om het zelf te installeren. Bedenk vooraf welke ruimtes je wil beveiligen.

Kies je ervoor om de installatie van het alarmsysteem uit te besteden dan is het belangrijk om dit te laten doen door een gecertificeerde installateur. Wil je op je verzekering ook korting met het alarmsysteem? Dan moet het alarmsysteem aangelegd zijn door veelal een BORG-/VEB-erkend beveiligingsbedrijf.

Nodig ongenodigde gasten niet uit

Het idee bestaat vaak wel, ik heb mijn huis beveiligd, nu wordt er niet meer ingebroken. Dat is een misvatting. Het is vooral belangrijk ongenodigde gasten zo min mogelijk de gelegenheid te geven om in te breken. Ga je weg, zorg dat er licht in huis brandt (desnoods met een timer). Hoe verleidelijk het ook is om op social media te zetten dat je weg bent, doe dit pas als er weer iemand thuis is. Plaats een lamp met bewegingssensor bij de deuren. Leg geen waardevolle spullen in het zicht. En sluit alles af als je het huis verlaat, ook de ramen.

Ook interessant: Geeft een alarmsysteem meer rust bij een HSP-er?

Het geeft mij rust

Ondanks dat een inbraak niet helemaal te voorkomen is, geeft het alarmsysteem me wel een rustiger gevoel. In het begin vond ik het alarmsysteem nog wat ‘spannend’. Dat gaf in het begin wat prikkels. Laat ik het niet per ongeluk zelf afgaan of door een van de kinderen. Nu we gewend zijn aan het alarmsysteem geeft het me ook rust. Vind ik het fijn dat het huis beveiligd is en we het inbrekers nu weer een stapje ‘lastiger hebben gemaakt’. We gaan met een gerust hart weer weg. De beren op de weg zijn weg, waardoor het me minder prikkels oplevert.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial