Student en HSP-er Linda aan het woord

Vandaag mag ik de tweede student welkom heten op Inge Beleeft. De 16-jarige Linda deelt vandaag haar ervaring met haar hoogsensitiviteit. Hoe zij dit ervaart op school en thuis. Ben je nieuwsgierig naar haar ervaring? Lees dan snel verder!

Vertel eens wie ben je?

Hi! Ik ben Linda en ik ben 16 jaar. Thuis woon ik samen met mijn vader en mijn moeder en mijn drie huisdieren. Ik heb sinds kort een bijbaantje bij de supermarkt waar ik sinds de zomer werk. Ook ben ik student en doe de opleiding onderwijsassistent wat ik heel leuk vind!

Wanneer kwam jij erachter dat je hoogsensitief bent en hoe kwam je erachter?

Ik kwam er ongeveer vier jaar geleden achter dat ik hoogsensitief. De overgang van basisschool naar middelbare school kostte mij heel veel meer energie en moeite dan bij anderen. Dit vond ik eerst heel lastig om te begrijpen waarom. Toen ik erachter kwam dat ik hoogsensitief ben, vielen er heel veel puzzelstukjes op z’n plek.

Lees ook: HSP-er Anne Sophie aan het woord, ik ben ik en jij bent jij!

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Ik vind het (sinds dat ik weet dat ik het ben) heel erg fijn om hoogsensitief te zijn. Nu ik het weet kan ik er veel beter mee om gaan en is het ook veel gemakkelijker voor mij om aan te geven aan mensen wanneer ik even overprikkeld ben.

Studenten samen aan de slag.

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Ik merk het vooral dat ik hoogsensitief ben aan snel teveel (of soms zelfs te weinig  prikkelsšŸ˜‰) ook merk ik het aan harde geluiden waar ik niet tegen kan, snel vermoeid zijn na een middagje afspreken met vriendinnen en dat het even duurt om te wennen in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Wat ik als last ervaar aan hoogsensitief zijn is dat ik het moeilijk vind om mijn draai te vinden in een groep. Ook vind ik het moeilijk om ergens mijn concentratie bij te houden als er heel veel achtergrond geluiden zijn. Wat ik juist heel fijn vind aan hoogsensitief zijn is het heel goed aanvoelen van dingen en daardoor altijd je intuĆÆtie kunnen gebruiken.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je leven als student?

Hoogsensitiviteit heeft een best grote invloed op mijn studie/opleiding. Dit komt omdat ik veel meer tijd nodig heb dan een andere student om te wennen. Een nieuwe klas vol met mensen die ik nog niet ken. De eerste dagen zijn voor mij dan even bekijken hoe mijn energie level is als ik thuis kom en dan ook op tijd rust nemen en ontprikkelen.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Ik ga met mijn hoogsensitiviteit om door goed naar mijn lichaam te luisteren en daar ook naar te handelen zodat ik mezelf niet overbelast.

Ook interessant: HSP Mirjam aan het woord

Beinvloed jouw hoogsensitiviteit het gezinsleven en hoe gaan jullie daar mee om?

Mijn hoogsensitiviteit beĆÆnvloed het gezinsleven wel vaak. Ik ben niet de enige met hoogsensitiviteit en daarom zijn er soms ook wel wat botsingen wat betreft energieĆ«n. Maar ook bij wat iedereen nodig heeft om tot zichzelf te komen, maar gelukkig komen we er samen altijd wel uit

Hoe zorg jij voor jezelf als je overprikkeld bent?

Als ik overprikkeld ben dan doe ik meestal een meditatie of ik maak een wandeling zodat mijn hoofd weer leger wordt en ik daarna weer met frisse energie door kan gaan. Ook vind ik het fijn om creatief bezig te zijn of muziek te luisteren om even nergens anders aan te hoeven denken.

Meisje luistert muziek via koptelefoon.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Ik heb eigenlijk nog nooit hulp gezocht bij een HSP coach maar ben vooral zelf bezig met het ‘eigen maken’ van mijn hoogsensitiviteit

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Het belangrijkste wat ik geleerd heb over hoogsensitiviteit is dat er geen ‘goed of fout’ bestaat. Denk aan bijvoorbeeld in hoe je voor jezelf kan zorgen als je teveel prikkels binnenkrijgt. Dat je fouten mag maken en niet alles in 1 keer goed kan doen. Ook vind ik het belangrijk dat ik weet dat het niet erg is als je bijvoorbeeld een uitnodiging (voor een leuk feestje bijvoorbeeld) afwijst en even voor jezelf kiest.
Soms loop ik mezelf daar wel eens voorbij en dat is voor mij ook nog een leerproces :).

Dank je wel!

Linda, dank je wel dat jij je verhaal wil delen op Inge Beleeft. Ik wens je heel veel succes met je studie en straks in het werkende leven. Met jouw hoogsensitiviteit en straks als onderwijsassistent kan jij zeker van meerwaarde zijn in het onderwijs.

Foto’s zijn verkregen met toestemming van Linda. De andere foto’s zijn van Pixabay.

Ook interessant:

StudieboekenStudieboeken

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial