HSP Mirjam aan het woord

Het is weer de laatste woensdag van de maand en deze maand mag Mirjam haar verhaal vertellen. Ook haar verhaal bewijst maar weer dat iedere HSP anders is. Ervaringen met elkaar te delen is zo waardevol.

Wie ben je?

Ik ben Mirjam, 22 jaar oud en ik woon nog thuis bij mijn ouders en broertje (19), ik werk op een zorgboerderij als zijnde (cliënt) en mijn hobby’s zijn:

  • lekker naar buiten toe, in de natuur
  • Computeren, / Sims spelen.
  • Muziek luisteren
  • Stukje fotografie
  • Keyboard spelen (doe ik alleen al een halfjaar niet meer… Oeps )

Wanneer kwam je erachter dat je hoogsensitief bent? En hoe kwam je daar achter?

Ik werd getest op autisme, toen iemand mijn moeder aansprak (een kennis geloof ik) op of ik geen “hoogsensitief” heb, en we gingen zoeken op Google en ik kwam er eigenlijk 100% over een met wat een hoogsensitief is.

Hoe vind je het om hoogsensitief te zijn?

Het is natuurlijk fijn dat je weet dat je niet “gek” bent, maar op sommige dingen is het ook lastig. Ik ben nu 22 en besef me nu steeds meer hoe mijn leven eruit komt te zien. Waar ik tegenaan loop, ik ken mezelf daarentegen best goed, maar het blijft lastig om er soms mee om te gaan.

Lees ook: Hoogsensitief: ik houd niet van shoppen, is dat gek?

Waaraan merk je vooral dat je hoogsensitief bent?

Ik kan nauwelijks tegen mensen, bij winkels vind ik het verschrikkelijk en kan ik echt teveel prikkels krijgen al ben ik in die winkel maar 5/10 min, maar prikkels en soms veranderingen waar ik niet zo goed tegen kan. Licht, harde geluiden en geuren reageer ik ook enorm heftig op, en dat ik alles een controle van moet hebben en als ik niet weet wat er over twee weken gebeurd (bijvoorbeeld) flip ik hem.

Muziek luisteren is een fijne hobby voor mensen die hoogsensitief zijn.

Wat ervaar je eventueel als last? En wat vind je juist heel fijn aan hoogsensitief zijn?

Zoals ik net al zei, de prikkels ervaar ik het meeste last van. Het positieve kant is, ik heb echt een zorgzame kant, wie of wat je ook bent, wat je kwijt wilt aan me, ik ben een en al luisterend oor en ik bied je dan ook graag een knuffel aan als degene het nodig heeft.

Wat voor invloed heeft jouw hoogsensitiviteit op je werk/studie?

Mijn IQ is sowieso al best zwak, dus een normale studie / school kan ik niet aan, ik heb de middelbare school afgemaakt maar ben gelijk in de dagbesteding gegaan, en ben ook uitgeschreven in de “maatschappij” omdat ik dat gewoon niet aankan.

Hoe ga jij om met je hoogsensitiviteit?

Verschilt per dag, soms gaat het veel beter met mij, maar het kan na 1 seconden overslaan in boosheid, frustratie, paniekaanvallen. Ect.

Misschien ook interessant: Woedeaanval bij een hoogsensitief kind

Beïnvloed jouw hoogsensitiviteit jouw (gezins)leven en zo hoe ga je daarmee om?

Ik heb zelden paniekaanvallen of andere prikkels thuis, omdat het best rustig is en mijn veilige omgeving/plek is, en wanneer ik prikkels heb ben ik meestal 9/10 doodop, en moet ik vroeg naar bed.

Hoe zorg je voor jezelf als je overprikkeld bent?

Hmm lastige vraag! Soms lukt het me om erover te praten, soms lukt dat me juist niet, maar een aai van een dier kan wonderen doen.

Een hond aaien om te ontprikkelen.

Heb je hulp gezocht bij een coach of ben je vooral zelf aan de slag gegaan?

Nee, ik heb voordat ik wist teveel therapieën gehad die totaal niet van waarde hadden en ik vond ze allemaal eng, en elke keek naar mijn achtergrond en niet naar het “nu” en ik heb echt een afkeer gekregen daardoor.

Wat is het belangrijkste wat je geleerd hebt over hoogsensitiviteit?

Dat je niet gek bent, en dat je uniek bent op je eigen speciale manier!

Dankwoord

Mirjam, dank je wel dat jij je verhaal met ons wilde delen. Ook jouw verhaal is waardevol om te delen. Geniet van de mooie en kleine dingen om je heen.

Foto is met toestemming verkregen van Mirjam. De andere foto’s zijn van pixabay.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial