Hoogsensitief: ik houd niet van shoppen, is dat gek?

Hoewel ik als puber regelmatig ging shoppen met vriendinnen, moet ik er nu niet meer aan denken. Ik vind het verschrikkelijk. En als ik dat tegen mensen vertel vinden ze dat raar. Want shoppen is toch juist leuk? Ik ging bij mezelf op onderzoek uit waarom ik shoppen niet leuk vind en waarom ik eigenlijk bijna altijd online shop. Aan het eind geef ik nog een leuke bespaartip voor online shoppers.

Drukke winkels en winkelstraten

Als ik aan winkelen denk, denk ik aan drukke winkels en winkelstraten. En dat heeft echt niet altijd te maken met de hoeveelheid mensen wat betreft drukke winkels. Sommige winkels zijn zo vol gebouwd dat ik helemaal overprikkeld raak door alle spullen die er staan. Drukke straten zoek ik liever niet op tijdens het shoppen. Vaak in een drukke winkelstraat kost het me moeite om van de ene naar de andere kant te komen. Laat mensen maar voor, want ik overzie het niet meer.

In de feestmaanden vind ik die lichtjes best mooi hoor, maar al die versieringen vind ik echt te veel van het goede.

ModeMode

Temperatuurverschillen in de winkel en buiten

Als ik dan toch die stappen heb gezet, en de winkel inloop heb ik enorm last van die temperatuurverschillen. In de winter van de kou buiten naar de veel te warme winkels. In de zomer zijn de winkels fijn gekoeld, maar de muur waar je tegenaan loopt van binnen naar buiten. Het zweet breekt me in beide situaties uit door de temperatuur verschillen.

Lees ook: Hoogsensitief: verrassingen, help ik houd er niet van!

Keuzes maken tijdens het shoppen

Weet je waar ik ook niet goed in ben? Uit grote hoeveelheden keuzes maken. Als ik dan echt boodschappen moet doen, ga ik altijd op pad met een lijstje. Zo heb ik gewoon houvast. Als ik dan toch eens op de bonnefooi ergens naar binnenstap dan kan ik geen keuzes maken. Dat zou me ook geburen als ik zonder lijstje naar de supermarkt gaat. Dan weet ik gewoon niet wat we gaan eten die week. Daarom maak ik bewust iedere week een weekmenu.

Vrouw wandelend met diverse tassen na het shoppen.

Ruilen of terugbrengen

Het terugbrengen of ruilen van een aangekocht iets vind ik nog steeds een dingetje. Dan slaat mijn hoogsensitieve brein op hol. Heb ik alle scenario’s al bedacht. Behalve het scenario dat het gewoon oké is, als iets niet goed is dat je dat netjes meldt. Geen winkelier die dat vervelend vind als je dat netjes doet. Dan denk ik weleens, Inge, doe niet zo ingewikkeld. Stop met denken en ga gewoon.

Winkelen tijdens een dagje uit

Ik ga echt weleens een dagje uit naar een leuke stad als Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam of Haarlem bijvoorbeeld. Dan ga ik ook echt wel shoppen. Maar dan weet ik dat van te voren. Dan houd ik daar rekening mee. Ik zorg ervoor dat ik vooraf een rustige week heb en ik veel rustmomenten in plan. Een gezellige dag met een vriendin is het ook wel waard om de dag erna kapot te zijn van de prikkels.

Waar ik dan wel op moet letten is wat voor tassen ik meeneem. Want tasjes die snijden in mijn hand of een rugtas die te zwaar wordt geven dan ook weer prikkels.

Online shoppen

Je ontkomt er niet aan dat je boodschappen moet doen, maar ik kies er dus voor om mijn boodschappen veel online te doen. Niet omdat ik bang ben in de winkels, absoluut niet. Het geeft me echter wel rust om mijn weekboodschappen online te bestellen. En dus niet met tassen, een kar of mandje vol rond te lopen. De boodschappen die ik online kan bestellen, bestel ik online. Toch koop ik ook wel dingen gewoon in de winkel, omdat je bepaalde producten nu eenmaal moet voelen en/of zien voordat je het koopt.

Boodschappenkarretje in een supermarkt.

Waarom houd ik dan niet van shoppen?

Ik begon er al over in het begin van de blog, dat ik nu eens bij mezelf te raden ging waarom ik niet van shoppen houd. Als ik dan echt bij mezelf blijf, zijn het eigenlijk de prikkels die veel met me doen en ik het echt niet leuk vind. Na een dagje shoppen moet ik echt bijkomen. Als ik op dinsdag en woensdag de boodschappen doe, plan ik altijd daarna eerst een bakkie thee in en even niksen voordat ik aan het poetsen ga. Ik moet dan even bijkomen van de prikkels. Omdat ik de rustige tijdstippen opzoek, scheelt het wel.

Hoogsensitieve mensen gaan niet alleen met relevante informatie aan de slag, maar nemen ook echt ieder detail mee in hun denken. Het diepgaand denken en verwerken houdt eigenlijk in dat bij iedere simpele opdracht veel meer hersengebieden worden aangespoord om te gaan helpen het probleem op te lossen.

Lees ook: Zelfvertrouwen hoe vergroot je dat voor HSP-ers?

Ken jij Cashback XL al?

Via de site Cashback XL krijg jij geldt terug voor online aankopen bij aangesloten webwinkels. Hoe dan? Je logt eerst in op de website van Cashback XL of via de app. Daar zoek je de website op waarop je wilt gaan online shoppen en klikt op de link. Daarna bestel je wat je wil kopen. Doordat Cashback XL jouw aandraagt als klant, krijgen ze een commissie. Deze commissie houden ze niet zelf, maar geven ze terug aan de koper. Als de bestelling is betaald krijg je via Cashback XL een mailtje dat de cashback wordt bevestigd. Ongemerkt bouw je zo best een leuk potje op.

Een aantal webshops die meedoen zijn:

Iedereen is anders

Deze blog is geschreven vanuit mijn eigen ervaring. Niet iedereen ervaart dit, maar wil dit soort dingen ook gewoon bespreekbaar maken.

BoekenBoeken

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial