Monkey platter helpt ontprikkelen

Wie mij al wat langer volgt op instagram weet dat wij gek zijn op de monkey platter. Iedere dinsdag deel ik onze monkey platter in de story. Het bord dat we ervoor gebruiken is zeer geliefd onder jullie wat ik kreeg meerdere malen de vraag waar deze vandaan kwam. Maar zal ik het nog mooier maken? Ik dacht laat ik nu eens een aantal toffe snackschalen of snackborden voor jullie opzoeken. Want ook het oog wil wat, toch? En aardewerken snackschalen zijn er heel veel, maar heb ervoor gekozen om kindvriendelijke varianten hieronder te delen. Hieronder het resultaat. Ook zal ik uitleggen wat een monkey platter is en waarvoor wij het gebruiken.

Wat is een monkey platter?

Een monkey platter (vrij vertaald een apen bord) is een groot bord waarop je meerdere soorten eten legt. Hierdoor kan je kind zelf kiezen wat hij/zij wil eten en hoeveel. Vanuit die behoefte gaan ze vanzelf gevarieerd eten. En ongemerkt eten ze beter dan tijdens het avondeten. Wist je dat het niet alleen voor kinderen is? Ook voor volwassen is het leuk en lekker om neer te zetten. Zet tijdens een feestje of een borrel eens een mooie borrelplank neer met onder andere rauwe groentes en een gezonde dip. Gegarandeerd dat het dan toch gegeten wordt!

Lees ook: Kinderfeestje voor HSK, hoe houd je het leuk?

Wat kan je op een monkey platter doen?

Op een monkey platter kan je echt van alles leggen. Rauwe, gestoomde of gekookte groente. Verschillende soorten fruit. Vis, vlees, pasta, maar ook noten en eieren doen het goed. Maak eens een gezonde dipsaus voor groente als paprika, wortel of komkommer. Maar ook een soepstengel doet het goed (met en zonder dip). Heel soms leg ik er een paar snoepjes/of wat chips bij. Bij de hoogtepunten op mijn instagram feed, staan de weekelijkse monkey platters.

Waarom gebruiken wij een monkey platter?

De monkey platter gebruiken wij om te ontprikkelen. Na een drukke dag op school hebben de kinderen enorm honger. Daarnaast is dinsdag ook de sportdag van de oudste. Zo voorkomen we dat de prikkel honger haar zwaar overprikkeld laat thuis komen. De basis voor onze monkey platter is groente en fruit die wat harder zijn zodat er flink gekauwd moet worden. Het kauwen zorgt er net als de rietjes voor dat de prikkels worden geordend in de hersenen.

Lees ook: Hoe kan ik mijn hoogsensitieve kind laten ontprikkelen?

De bamboo flower tray

De bekende bloemschaal van bamboe die wij gebruiken heb ik bij meerdere aanbieders inmiddels gevonden. Maar is nu alleen nog bij een groothandel te koop. Ik kwam ze nog wel tegen op marktplaats.

Hart/bloemvormige snackschaal voor de roze liefhebbers

Deze roze snackschaal is qua vorm hetzelfde als de hiervoor genoemde. Deze kost € 10,00.

Snackschaal met deksel in 2 verschillende kleuren

Deze snackschaal is handig als je de inhoud niet gelijk gaat opeten. Je hebt hem in de volledig groene variant en groen met beige variant. Het hertje op de deksel maakt hem stiekem wel helemaal af en kost € 12,00.

Misschien ook interessant: Student en HSP-er Linda aan het woord

Grote monkey platter schaal met deksel in twee verschillende kleuren.

Happy bento verkoopt ook verschillende soorten borden voor monkey platters. Mooie van deze is dat je ze kan gebruiken voor onderweg, omdat je ze dicht kan draaien.

De snackschaal van de Wibra

Wibra heeft regelmatig de snackschaal in de folder staan en inmiddels ook op de website. De snackschaal is ook handig voor onderweg omdat het een deksel heeft. Je hebt keuze uit tweevaks, drievaks en vijfvaksschalen. Deze snackschalen zijn ideaal als monkey platter.

De kringloop

Bij de kringloop zijn deze schalen ook regelmatig te koop. Zeker de moeite waard om daar eens te kijken. Zeker als je een kleiner budget hebt.

Monkey platters voor onderweg

Natuurlijk kan je ook onderweg, tijdens een dagje weg of op vakantie een monkey platter maken. Gebruik dan broodblikken met vakjes. Ook hier heb ik een paar mooie varianten voor je opgezocht.

Een ervaringsverhaal: HSP-er Merel aan het woord, hoogsensitiviteit maakt de ervaring compleet

Jumbox ook handig voor onderweg

De Jumbox is ook een goede om te gebruiken als monkey platter voor onderweg. Kan natuurlijk niet zo veel in als op een groot bord, maar zeker prima te gebruiken.

Lunchbox met vakjes

Lunchbox met vier vakken van Shein leent zich ook goed voor een monkey platter onderweg. Is qua prijs ook nog goed voor de portomonee (€ 3,25). 

Bentobox

De Bentobox werkt ook goed als monkey platter voor onderweg. Verschillende bakjes en vakjes maak je er onderweg ook een feestje van.

De foto’s in dit blog zijn embedded foto’s.

KokenKoken

Please follow and like us:

1 gedachte over “Monkey platter helpt ontprikkelen”

  1. Hoi,

    Bedankt voor je fijne artikel! Ik ben nieuw op het gebied van Monkeyplatters, maar de eerste probeersels deden het thuis supergoed:) Ik ga je insta volgen voor nog meer inspiratie. Dankjewel!

    De NVWA raadt trouwens het gebruik van bamboeservies af (bron: https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2021/02/15/let-op-met-servies-van-bamboe-en-melamine#:~:text=De%20Nederlandse%20Voedsel%2D%20en%20Warenautoriteit,voedsel%20of%20drinken%20terecht%20komt.) Dus het bamboebloemenbord sla ik over:)

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial