Waarom een koptelefoon fijn is voor een HSP

Wist jij dat een groot deel van de HSP gevoelig is voor geluid? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de HSP gevoelig is voor geluid. Een koptelefoon is een hulpmiddel om je voor omgevingsgeluiden af te sluiten. Mijn ervaring deel ik graag met je. Lees je mee?

Gevoelig voor geluid

Nooit gerealiseerd tot een paar jaar terug dat ik zo gevoelig ben voor geluid. Ik ontdekte door een social media post dat de afzuigkap (wasemkap) voor mij een belangrijke trigger is voor hoe ik me tijdens het eten voel. Na een dag vol prikkels nog even koken en dan dat die afzuigkap aan. Dat lijkt op dat moment wel een straaljager. Ik besloot een koptelefoon op te zetten en te luisteren naar muziek. Wauw wat een eyeopener was dat. Die avond zat ik zoveel ontspannener aan tafel.

Maar ook merkte ik dat als de radio nog aan stond terwijl de televisie aan ging, dat ik dat niet meer kon bolwerken. Tureluurs werd ik van die geluiden door elkaar. Tot overmaat van ramp dacht mijn man dat het ook nog wel even oké is om grappige filmpjes te kijken met geluid aan op de social media. Flinke error hier. Nee hoor ik ben niet gevoelig voor geluid.

Delen van deze ervaring

Zoals je van mij misschien gewend bent, deelde ik deze ervaring ook op de social media. Meestal levert dit positieve reacties op, maar ik weet ook dat er mensen zijn die een ander geluid geven daarop. Er zijn ook reacties binnen gekomen als:

  • ik ga geen koptelefoon dragen als ik bij de kinderen ben, want dan hoor ik ze niet meer;
  • stel je niet zo aan, zo veel herrie maakt een afzuigkap helemaal niet;
  • met een koptelefoon op kan ik geen goede moeder zijn

Waarom ik deze reacties deel? Omdat het heel erg eigen is van een HSP om beren op de weg te zien. De weerstand die er in eerste instant is, maar als je het durft te proberen zie je wat het met je kan doen. Gun jezelf dat momentje ook met kinderen om je heen.

Koptelefoon voor kinderen

Het begon hier ooit met een koptelefoon voor de kinderen. Ik kocht een Alecto gehoorbeschermer voor onze dochter. Geluiden vond en vindt zij vaak intens. Eerst droeg ze hem thuis, maar inmiddels ligt deze op school. Op drukke dagen zet ze de koptelefoon op, zodat ze het geluid gedempt binnen krijgt en daardoor minder overprikkeld raakt door de geluiden om zicht heen. Al snel kwamen er ook voor de andere twee kinderen de gehoorbeschermers in huis.

De kinderen hebben hier inmiddels ook allemaal een eigen tablet omdat ze alle drie eigen interesses hebben. Maar je snapt natuurlijk wel wat dat doet met geluid. Alles door elkaar is echt niet fijn als je bijna allemaal gevoelig bent voor geluid.

Daarom besloten we kinderkoptelefoons te kopen bij de action. Inpluggen in de tablet en iedereen kon in alle rust even ontspannen. Alleen zo een snoertje is ook heel fijn om op te kauwen bleek. Nadat we er een aantal hadden versleten besloten we om over te stappen op een bluetooth koptelefoon. Wat een uitvinding is dat zeg! We kochten de WiseQ HERO draadloze koptelefoon. Geen draadjes meer die ze kapot beten.

Wanneer gebruiken de kinderen de koptelefoon?

De kinderen gebruiken de koptelefoon niet alleen op school of bij het kijken van filmpjes. De koptelefoon wordt hier ook gebruikt als we op vakantie gaan of een lange autorit hebben. Het geluid van een rijdende auto en een lange tijd op elkaars lip zitten is soms even te veel. Autorijden en filmpjes kijken is bij ons geen succes. Daarom luisteren de kinderen graag naar luisterboeken onderweg. Maar de koptelefoon of wanneer ze een MP3 speler gebruiken ook oordopjes worden gebruikt bij de periode rondom oud en nieuw. Ze vinden vuurwerk magisch, maar helaas is het geluid dat vuurwerk produceert te intens. Maar ook als het buiten hard stormt kan het geluid van de wind vervelend zijn. Fijne geluiden om je heen door de koptelefoon zijn dan wel heel fijn. Het geeft ze rust.

Man onderweg met een koptelefoon op.

Noise cancelling voor volwassenen

Toen ik merkte dat de kinderen er profijt van hadden was het tijd voor mezelf. Wat vond ik het lastig om een keuze te maken. Dus ik begon ooit met een gewone koptelefoon voor mezelf. Ik wilde eerst zien en ervaren wat een koptelefoon met me deed. Inmiddels gebruik ik er een met noise cancelling. Ik heb de Sony WH-XB910N. En ben daar enorm blij mee. Maar naast koptelefoons is het ook mogelijk om noise cancelling oordopjes te gebruiken. Je kunt hierbij denken aan de merken:

Wat is noise cancelling eigenlijk?

Storende omgevingsgeluiden en ruis worden via een antigeluid gedempt. Microfoons in de koptelefoons en oordopjes vangen de geluiden die om je heen worden geproduceerd op. Dit geluid wordt geanalyseerd en verdraaid, waardoor omgevingsgeluid minder binnen komt. De volume van je koptelefoon hoef je daardoor niet harder te zetten als er meer geluid in je omgeving is. Ideaal bij zoemende vliegtuigmotoren, of in een trein. Stemmen zijn lastiger te filteren. En daarbij dempen noise cancelling oordopjes minder goed dan koptelefoons.

Noise cancelling is in drie klassen onder te verdelen:

  • basisklasse: minimale demping van omgevingsgeluid,
  • middeklasse: dempt de meeste geluiden,
  • topklasse: sluit je vrijwel af van je omgeving.

Verschil in prijs

Er zit veel verschil in prijs voor zowel de koptelefoons als oordopjes. Maar hoe meer wensen jij hebt hoe duurder het is. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is. Hoe hoger de prijs, hoe beter de kwaliteit van de noise cancelling. Maar ik vind het echt de investering waard.

Gun jezelf dat momentje

Aan het begin van de blog begon ik met de reacties die ik weleens kreeg op de koptelefoon. Waarom zo veel excuses verzinnen om goed voor jezelf te zorgen? Gun jezelf dat momentje in de keuken met veel minder lawaai, zodat je nog meer van je maaltijd en je gezin kan genieten (buiten het feit dat ze misschien zeuren over dat het eten niet lekker is). Maar ook onderweg? Waarom overprikkeld ergens aankomen als je met een koptelefoon de reis voor jezelf en je reisgenoten fijner kan maken. En je hoeft hem ook niet de hele tijd op te hebben. Maar gun jezelf die paar minuten. En heb je nog heel jonge kinderen. Zet hem op, op het moment dat je goed zicht op ze hebt. Kies daarvoor gewoon een goed moment.

Overigens gebruik ik de koptelefoon niet in het verkeer als ik zelf deelneem. Dan wil ik alles zien en horen, zodat ik daar op kan anticiperen.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial