Hobby inspiratie voor hoogsensitieve mensen

Ben je op zoek naar een leuke hobby voor je hoogsensitieve kind? Of zoek je juist wat inspiratie voor jezelf als hoogsensitief persoon? Zal ik je een eerlijk antwoord geven? Iedere hobby die jij leuk vindt en die jou energie geeft kun je doen als HSP. Toch ik wil er een aantal uitlichten voor kinderen en volwassenen.

Creatieve hobby’s voor HSP

Creatieve hobby’s zijn erg geschikt voor een HSP. Creativiteit zit in het bloed van een HSP, maar dat hoeft niet alleen in de vorm van knutselen te zijn. Creativiteit met lego, clicks of andere bouwmaterialen valt ook onder creativiteit. Of koop een knutselpakket voor jezelf of je creatieve kind bij Little creations. Maar er zijn natuurlijk nog meer creatieve hobby’s, zoals:

Schilderen

Schilderen is voor iedereen leuk, kinderen of volwassenen. Misschien vind je jezelf geen schildertalent, maar dat hoeft ook helemaal niet. Kijk eens bij bol.com voor schilderen op nummer. Of misschien vind je het juist wel gaaf om te leren schilderen en is een schildercursus wat voor jou. Bij een lokaal schildersatelier of bij de volksuniversiteit in jouw regio zijn vaak beginnerscursussen of voor gevorderden. Misschien leuk om te maken voor jezelf of met kinderen is een vlakkenschilderij of schilderen op stenen (happy stones).

Ook interessant: LEGO creativiteit en ontprikkelend voor HSP

Tekenen

Net als schilderen is tekenen of kleuren ook een fijne hobby voor hoogsensitieve mensen. Je kunt hierbij helemaal opgaan in een tekening. Laat je perfectionisme je niet in de weg zitten. Maar ga echt voor het moment. Mindfullness kleuren van een kleurplaat in een kleurboek, kawaii (leren) tekenen, kleuren op nummer, cartoons leren tekenen zijn zomaar een paar voorbeelden.

Schilderen is een fijne hobby voor een HSP.

Schrijven

Hoogsensitieve mensen hebben een levendige fantasie. Daarmee kan je lekker van je af schrijven. Maak een eigen verhaal. En je hoeft het echt niet te publiceren, maar ga er eens gewoon voor jezelf aan de slag. Maar ook dingen van je afschrijven kan enorm ontspannen werken. Dus schrijven in de vorm van een penvriend of een dagboek is heel fijn voor hoogsensitieve personen. Of maak van je bullet journal een dagboek vol met plaatjes, dagverhaaltjes en tekeningetjes en combineer meerdere creativiteit in een boek.

Zelf producten maken

Zelf producten maken is een ruim begrip, maar ook zeker leuk en goed om te doen ter ontspanning en een leuke hobby. Je kan hierbij denken aan zelf sieraden maken met kraaltjes of juist met edelstenen. Maar misschien ben jij met andere materialen heel goed om sieraden te maken. Misschien wil je wel naar een ‘troepvrij’ leven en wil je graag zelf zeep maken, maar er is nog veel meer mogelijk om zelf te maken aan huishoudelijke schoonmaakartikelen. Heb jij weleens zelf lipbalsem gemaakt?

Aquasport

Sporten in het water is erg fijn voor je spieren en gewrichten. Maar naast dat kan het water heel goed prikkels reguleren. Een echte pluspunt voor hoogsensitieve mensen. Daarom moet dit gewoon in dit lijstje. Maar wat valt er dan onder aqua sporten?

  • aquarobics
  • aquajogging
  • aquacycling
  • aquasteps
  • aquazumba
  • aqua tae-bo
  • aquabootcamp

Denksporten

Ook alle vormen van denksport zijn heerlijk om even te ontspannen. Puzzelen geeft meestal ontspanning. En een hobby die je eigenlijk op veel plekken kan doen. Maar denksport is niet alleen puzzelen. Ook schaken of dammen zijn leuke hobby’s voor hoogsensitieve mensen. Kan jij of je kind nog niet schaken? Via chessity kan je met de hele familie leren schaken. Onze oudste leert nu schaken, maar daarin gaan de andere kinderen inmiddels ook mee. En ze vinden het allemaal heerlijk om te doen. Maar ook kaartspellen zijn leuk om te spelen. Wij zijn bijvoorbeeld fan van ezelen en keezenspel, die je onder andere bij bol.com kan kopen.

Een leuke hobby voor als het slecht weer is of om gewoon even wat anders te doen, schaken.

In de natuur

Er zijn ook tal van hobby’s die je in de buitenlucht kan uitvoeren of juist over de natuur gaan. Ook hier wil ik er een paar in het bijzonder uitlichten. Want in de buitenlucht of de natuur is het veel makkelijker om te aarden. En daarom ook makkelijker om de prikkels te verwerken.

Scouting

Je eerste gedachten is dat scouting alleen voor kinderen is, maar er zijn bij sommige verenigingen ook groepen voor volwassenen. Daarnaast kan je als volwassenen ook als vrijwilliger aansluiten bij de scouting. Voor veel mensen heeft scouting misschien een oubollig imago, maar niets is minder waar. Scouting is de meest veelzijdige hobby die je kan hebben. Van sport en spel tot creatief, maar ook een fijne plek om je persoonlijk te ontwikkelen.

Ook interessant: Samen groeien: de voordelen van scouting voor hoogsensitieve kinderen

Jong Nederland

Voor jongeren van 4 tot 18 jaar is er ook Jong Nederland. In sommige regio’s wellicht helemaal niet bekend. In andere regio’s zitten meerdere groepen. Zij bieden jongeren een plek om in hun vrije tijd te spelen, ontspanning en ontplooiing.

Natuurwacht

Voor jongeren tussen de 8 en 18 jaar is er ook de natuurwacht. Maar in sommige regio’s ook voor volwassenen beschikbaar. Ook hiervoor geldt dat het niet in iedere regio/dorp beschikbaar is. Maar misschien vind je het de moeite waard om er een stukje voor te rijden. Kinderen leren hier op een leuke, actieve manier en op een speelse wijze meer begrip en waardering te krijgen voor alles wat groeit en bloeit in de natuur. Ik zocht enkele natuurwacht verenigingen voor je op:

Tuinieren of moestuin als hobby in de natuur

Heb je een tuin, een balkon of misschien kan je een stukje landgoed huren waar je een moestuin kan starten of een tuin kan maken. Bezig zijn met bloemen, planten of een moestuin is een goede vorm van zelfzorg. Een hobby waar je veel tijd in kwijt kan, goed is voor de natuur en met een moestuin ben je ook nog eens een stukje zelfvoorzienend. Misschien heb je wel een grote tuin waarin je een hobbykas kan plaatsen? Of vind je het gewoon leuk om je tuin te onderhouden. Lekker buiten zijn in weer en wind.

Een moestuin is fijn als hobby en geeft je ook een stukje zelfvoorziening.

Wandelen, hardlopen, skeeleren of rolschaatsen

Wandelen kan altijd, alleen of met iemand. Daarnaast is het gewoon goed voor de mentale gezondheid. Tijdens het wandelen maak je ongemerkt je hoofd leeg en doe je nieuwe energie op. Maar misschien ben jij wel meer het type om te gaan hardlopen. Dit kan je natuurlijk helemaal zelf doen, of in een groep door middel van een lopersproject of met professionele begeleiding. Zo zag ik op de socials dat Annemarie bekend als demammavan op instagram begeleiding krijgt van PowerMama. In het nieuwe jaar starten vaak lopersprojecten. Wellicht kan jij je in jouw regio je daar ook aanmelden. In een groepje onder professionele begeleiding hardlopen. Liever zelf aan de slag? Op je telefoon is het ook mogelijk om met een betaalde of gratis app het hardlopen op te bouwen.

Ben je niet zo’n loper, maar vind je skeeleren of rolschaatsen wel leuk? Dan is dat ook een heerlijke manier van ontspannen en even je hoofd leeg maken. Even lekker een rondje op wielen.

Fietsen

Ook fietsen kan zorgen voor een goede dosis ontspanning. Zoek een leuke route uit en ga op pad. Misschien zijn er in jouw regio stalletjes waar bloemen, planten of groente en fruit wordt verkocht. Maak een leuke route langs wat stalletjes. Zo heeft de regio waar ik woon “Fietsen voor mijn eten“. En er zijn meer regio’s waar ze dat hebben. Die vind je op de voorgenoemde site.

Sporten

Sporten kan je binnen en buiten doen, maar het is maar net waar jij behoefte aan hebt. In de voorgenoemde hobby’s zie je ook sporten staan. Het belangrijkste van het sporten is dat jij er energie uit haalt. Onze hoogsensitieve kinderen sporten allemaal. Onze oudste zit sinds groep 3 op turnen. Voor haar een fijne manier om energie op te doen. De vereniging waar zij turnt is een kleine vereniging. Dit is ook zeker goed om mee te nemen in je keuze.

Onze twee jongens voetballen en dat is juist een hele grote vereniging. Mede omdat daar ook klasgenootjes zitten. Want hoe leuk is het om met klasgenootjes te voetballen. Beide jongens worden er enorm blij van.

De sporten die ik door de jaren heen heb gedaan? Ooit begonnen met aquasporten en groepslessen bij een sportschool. Later ben ik echt gaan fitnessen. Ook heb ik jaren lang getennist. De laatste jaren ligt het sporten stil en ben ik vooral aan het wandelen. Ook doe ik aan pilates.

Vind je fitness wel leuk, maar zo een sportschool verschrikkelijk. Kijk dan of je buiten kan meedoen aan een bootcamp? Ook zijn er personal trainers die buiten met je trainen. En misschien ben jij wel meer het type voor yoga. De voordelen van yoga zijn voor een HSP echt aanwezig bij deze sport.

Wat ook een fijne sport kan zijn is paardrijden. Veel hoogsensitieve mensen hebben een connectie met dieren. Met paardrijden als sport kan je deze twee mooi combineren.

Genoeg inspiratie

Zoals je ziet is er genoeg inspiratie voor hobby’s en sporten als hoogsensitief persoon. Soms is het even een zoektocht om iets te vinden wat bij je past. Maar ga vooral op zoek naar iets waar jij blij van wordt en waar je dus energie van krijgt.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial