Bullet journal: hoe ga ik er mee aan de slag?

Wil je graag met een bullet journal aan de slag, maar je weet niet hoe je moet starten? Wil je graag weten wat een bullet journal is? Wat kan je met een bullet journal? Je hebt hem in mijn blogs al vaker voorbij zien komen, maar sinds het begin van mijn burn-out ben ik er regelmatig in bezig. Ook in de zelfzorg tips voor hooggevoelige personen deel ik dat een bullet journal een goede manier is om te ontprikkelen en jezelf beter te leren kennen. Maar kan ook goed werken als een agenda. Lees mee, dan laat ik je zien hoe je kan starten.

Wat is een bullet journal?

Een bullet journal is een combinatie van een agenda, een planner, een dagboek en lijstjes ineen. Hierdoor bewaar je alles op 1 plek, in plaats van dat je alles los of in een app hebt. Daarnaast is het echt jouw boekwerk in jouw stijl met wat voor jou werkt. Dus geen vaste regels over hoe het eruit moet zien. Het past helemaal bij jouw levensstijl.

Voor wie is een bullet journal?

Een bullet journal is echt voor iedereen. Dus voor de planner, voor iemand die graag een dagboek wil bijhouden, maar niet de standaard manier wil gebruiken. Voor degene die meer rust in zijn/haar hoofd wil. Je kunt hem gebruiken voor je werk of bedrijf. Voor iemand die graag zijn ideeën gelijk wil opschrijven voordat je ze al kwijt bent. Als je te laat in het jaar bedenkt dat je wel een agenda nodig hebt, maar ze niet meer te krijgen zijn in de winkel. Als je denkt ik ben niet creatief genoeg of je hebt daar helemaal geen zin in om creatief te zijn? Het zijn in ieder geval geen redenen om je te laten ontmoedigen om er niet aan te starten. Als je namelijk gaat kijken op internet dan kom je de mooiste creaties tegen. Een bullet journal is namelijk gewoon een afspiegeling van jezelf.

Lees ook: Waarom plannen zo belangrijk is voor HSP-ers

Hoe ben ik begonnen met een bullet journal?

Al jaren heb ik het boek “mijn bullet journal crash course” in huis, maar deed er nooit wat mee. Het was me allemaal te ambitieus. Ik keek er weleens in en dacht, ja dit wil ik eigenlijk ook, maar hoe start ik dan. Hoe krijg ik dit eigen. Het dwarrelde me te veel. Totdat ik eind mei 2020 thuis kwam te zitten met een burn out. Ik wilde de reis die ik maakte vastleggen voor mezelf. Zonder twijfel kocht ik een bullet journal en ging gewoon aan de slag. Daarna kocht ik nog een bullet journal om een agenda te starten. Ik heb er nu dus twee. Een echt als agenda waarin ik alle lijstjes bewaar, de andere is mijn burn out dagboek. Bij de agenda pakte ik het voornoemde boek erbij. Later kocht ik ook “mijn bullet journal, maak je eigen trackers” erbij, puur ter ondersteuning.

Welke journal past bij jou?

Het enige antwoord dat ik daar op kan geven? Dat ligt aan jouw voorkeuren. Wat voor papier wil je? Dik, dun, glad, stug, gekleurd of wit? Ga je hem intensief gebruiken of juist af en toe gebruiken. Ga je met stiften en fineliners aan de slag of alleen schrijven met een balpen? Wil je lijntjespapier, ruitjes, kruisjes, stippen? Neem je hem mee in je tas of blijft hij alleen thuis. Dat is ook handig voor het kiezen van het soort kaft. Wil je er een leeslintje in hebben om te weten waar je ben gebleven. Een elastiek om hem dicht te houden. Een aantal bekende en wat minder bekende merken zijn: mijn bullet journal van Mus creatief, Nuuna, Moleskine en Leuchtturm1917 Vanaf begin februari komt post van Suus met een Positief dagboek.

Lees ook: 10 rituelen die een hoogsensitief gezin helpen

Wat heb je nodig?

Je hebt best wel wat nodig voor een bullet journal, maar heel eerlijk ik heb echt nog niet alles van het onderstaande lijstje. Het is nogal een hele investering om dat allemaal in een keer aan te schaffen. Stapje voor stapje kan je ook de dingen aanschaffen, net zoals ik dat doe.

Wat wel en wat niet doen?

Wel doen:

 • Je in een bullet journal verdiepen.
 • Start simpel.
 • Ga de uitdaging aan.
 • Gebruik een tracker om jezelf nieuw gedrag aan te leren.
 • Fouten maken.
 • Maak lijstjes.

niet doen

 • Je eigen bullet journal met die van een ander vergelijken. Iedereen doet het op zijn of haar eigen wijze. Het is jouw journal, niet die van iemand anders.
 • Meerdere bullet journals tegelijk gebruiken. Het voordeel van een bullet journal is dat je alles in een hebt. Wil je een agenda apart houden van het fröbelen? Dan kan je er een tweede bij kopen. Dat is echt het limiet.
 • laat het geen verplichting worden

Hoe gebruik ik mijn bullet journal?

Één keer in de week ga ik uitgebreid zitten voor mijn bullet journal. Dan ga ik eerst de agenda bijwerken. Kijken wat er voor die week op de planning staat. Daarna ga ik er lekker in fröbelen. Daarnaast gebruik ik hem voor mijn weekmenu’s. Vanuit daar maak ik mijn boodschappenlijstje voor de supermarkt. Schrijf ik op wat ik niet moet vergeten die week. Ook heb ik een aantal trackers in mijn bullet journal. Die vul ik in op het moment dat de kinderen op bed liggen. Dat is nog geen 5 minuten werk. En zo gebruik ik toch dagelijks mijn bullet journal, maar ben ik er niet iedere dag uren aan kwijt. Gebruik dat fröbel momentje ook echt even als tijd voor jezelf. En voor het slapen gaan schrijf ik 3 mooie momenten op van die dag. Zo sluit ik mijn dag positief af en wordt het ook een dankbaarheidsdagboek.

Laat me je helpen

Er zijn heel veel soorten bullet journals en ook heel veel aanbieders. Ik kan je niet helpen met het maken van een keuze, maar ik kan je wel helpen met verschillende aanbieders op een rijtje voor je te zetten.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

foto’s zijn van pixabay.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Bullet journal: hoe ga ik er mee aan de slag?”

  • Heerlijk Jessica. Daar is een bullet journal ook perfect voor. Maak er gewoon jouw boekje van met de dingen die bij jou passen. Mooi dat je dat dus ook nu bent gaan doen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial