Waarom plannen zo belangrijk is voor HSP

Vraag jij je af of plannen een goed idee is? Gaat structuur jou helpen als hoogsensitief persoon? Welke planner is fijn? Doe je dan vaste dingen op vaste dagen? Hoe doe je dat plannen? Wie mij volgt op Instagram, ziet daar iedere zaterdag in de stories voorbij komen dat ik aan het plannen ben. Daar krijg ik de laatste tijd steeds vaker vragen over, daarom wil ik je graag meenemen in hoe een planning zorgt dat ik niet overprikkelt raak van de dagelijkse leven.

Begin met kleine stapjes

Heb jij nog nooit eerder gepland? Dan is het verstandig om met kleine stapjes te beginnen. Begin bijvoorbeeld met het inplannen iedere dag van een half uurtje “tijd voor jezelf nemen“. Dat zijn dan ook echt momenten die je gebruikt om even een boek te lezen, een kop thee/koffie/chocomelk te drinken, te kleuren, te puzzelen of een andere activiteit waar jij blij van word.

Plan je huishoudelijke taken

Het klinkt heel raar misschien, maar plan ook je huishoudelijke taken. Door niet alles op een dag te doen, maar over de werkdagen te plannen hoef je in het weekend niet of beperkt het huishouden te doen. Maak eerst een lijst van huishoudelijke taken die je iedere week moet doen. Die kan je dan verdelen over de dagen dat jij wat wil doen aan je huishouden. En kijk eens naar tips voor tijd besparen huishouden.

Een emmer met schoonmaak artikelen.

Ook tijd voor jezelf plannen

Ik schreef het in het begin al, maar plan tijd in voor jezelf. Zowel thuis als op het werk. Neem je pauzes. Hoe verleidelijk het ook is om een pauze over te slaan om zo eerder te kunnen stoppen met werken. Plan dus een koffiepauze in de ochtend en middag en plan je lunch. Ook thuis is het makkelijk om het niet te doen, maar uiteindelijk ga je je eigen grens over. Vind je het heerlijk om te sporten, maar komt het er steeds niet van? Plan ook je sportmomenten in.

Plannen wat je eet

Plannen wat je eet? Ja niet de hele dag natuurlijk, maar het avond eten. Als je iedere avond moet bedenken wat je gaat eten en dan nog naar de supermarkt moet, is niet zo heel handig. Maak daarom één keer in de week een weekmenu. Vindt je het lastig om wat te verzinnen? Online zijn er veel lekkere en makkelijke maaltijden te vinden. Veel supermarkten hebben ook recepten op hun site met de producten die ze ook zelf verkopen. Bestel je je boodschappen bij bijvoorbeeld de Jumbo of Albert Hein? Dan kan je bij de recepten gelijk de ingrediënten in je winkelmandje doen. Hello Fresh is wellicht ook wel een idee. Dan krijg je ook alles gepast geleverd.

Een maandoverzicht in een planner.

De andere afspraken inplannen

De basis voor jouw planning is:

 • Tijd voor jezelf
 • Huishoudelijke taken
 • Weekmenu
 • sportactiviteiten van het gezin

Als deze basis staat plan je daarom heen de andere afspraken. Dat is natuurlijk in het begin lastig, maar als het eenmaal staat, dan weet jij beter wanneer je andere afspraken in kan plannen. Loop je jezelf niet voorbij. Daarmee voorkom je dat je door het dagelijks leven overprikkeld raakt.

Kijk wat voor jou werkt

Deze blog schrijf ik vanuit mijn eigen perspectief, maar niet iedereen werkt parttime. Daarom is het in het begin even puzzelen wat voor jou werkt. En natuurlijk mag je wel eens schuiven met een taak omdat je soms geen keuze hebt met het maken van een afspraak bij bijvoorbeeld het ziekenhuis, consultatiebureau, huisarts of tandarts.

Maak een planner mooi, dan onthoud je de dingen beter.

Hulp vragen mag natuurlijk ook

Hulp vragen is eigenlijk helemaal niet natuurlijk voor hoogsensitieve mensen. Je doet het liever allemaal zelf. Toch hoeft dat echt niet. Bestel je boodschappen in plaats van iedere week door de supermarkt te lopen die zo verschrikkelijk veel prikkels geeft.

Zo heeft inmiddels bijna iedere supermarkt wel een bezorgservice of pick up service. De Albert Heijn heeft een bezorgbundel, zodat je iedere week rond hetzelfde tijdstip en op dezelfde dag de boodschappen worden bezorgd.

Maar je kunt niet alleen met de boodschappen hulp vragen. Is het huishouden eigenlijk te veel of kost het je te veel energie? Kijk eens of het mogelijk is om een huishoudelijke hulp in te schakelen. Iemand die één keer in de week grote taken van je overneemt. Hoef jij niet overprikkeld te raken van het geluid van de stofzuiger.

Leestip: De voordelen van online weekboodschappen doen voor een HSP

Je houd meer tijd over

Doordat je je ‘taken’ plant, houd je uiteindelijk veel meer tijd over. Dit komt omdat het voor jezelf duidelijk is wat er die dag ‘moet’ gebeuren. De dag wordt voorspelbaar en dat scheelt prikkels. Kan je veel makkelijker de focus leggen. De tijd die jij overhoud kan je besteden allereerst aan jezelf en je gezin.

Een lege weekplanner.

Maak plannen leuk!

Wist jij dat als je je planner opleukt en het plannen leuk maakt voor jezelf dat je de afspraken ook beter onthoud? Zoek een goede planner uit en wellicht helpt de onderstaande lijst je met het uitzoeken van een planner. Maak leuke foto’s met je telefoon en print ze uit met een pocket printer. Maar hoe leuk is het om met stempels aan te geven welke activiteiten gepland zijn.

Wat doet plannen met mij?

Al jaren plan ik dingen in mijn dagelijks leven. Het geeft mij structuur en daar teer ik goed op. Niet alleen ik, ook mijn gezien doet het goed op structuur. Tijdens de eerste lockdown, maar ook na het overlijden van mijn moeder raakte ik onverhoopt de structuur kwijt. Het lukte me niet uit mezelf om weer op het goede pad te komen. Gelukkig was daar de planbox van Annemarie Geerts, beter bekend als demammavan op instagram. Hier kreeg ik de spreekwoordelijke schop onder mijn kont. En lukt het weer om goed te plannen.

Nu ik weer plan, gun ik mezelf pauzes. Zowel op mijn parttime dagen, maar ook op de dagen dat ik werk. Doordat ik een groot deel van mijn tijd thuis werk, ben ik snel geneigd om door te knallen. Nu neem ik bewust twee keer 15 minuten pauze en een half uur pauze. In die korte pauze’s doe ik vaak een meditatie of een korte work-out. Op de dagen dat ik niet voor mijn werkgever werk heb ik mijn vaste klusjes die ik doe, neem ik ook bewust pauzes en heb ik dus ook veel meer tijd om met de kinderen wat te doen. In het weekend doe ik het liefst geen klusjes.

Begin klein met een planner. Een lege planner en een bos bloemen.

Eerlijk is eerlijk heb ik ook gewoon hulp gevraagd. Dat vond ik in het begin heel moeilijk. De boodschappen laten we grotendeels bezorgen. Een supermarkt in voor mijn weekboodschappen vind ik een ramp. Ik loop daar echt als een kip zonder kop rond. Twee of drie boodschapjes halen in de supermarkt red ik nog wel. Ook hebben we een huishoudelijke hulp. Dat vind ik inmiddels een cadeautje voor mezelf. Iedere week doet zij het grote werk in huis. Mijn weekschema deel ik hieronder.

Ieder zaterdag maak ik een weekplanning. Op de maandkalender schrijf ik alle afspraken en iedere week leg ik daarnaast mijn planner en vul ik alles. Prioriteit ligt bij mijn gezin.

Maandag– sokkenwas
– stofzuigen keuken
Dinsdag– bakker en slager
– badkamer
– wc beneden
– ondergoed- en handdoekenwas
-boodschappen bestellen voor donderdag
Woensdag– gekleurde was
– boodschappen op de markt
– stofzuigen keuken
Donderdag– planten
– sportwas
Vrijdag– weekmenu maken en planner vullen
– boodschappen bestellen voor zondag
– stofzuigen keuken
Zaterdag– koelkast schoonmaken
– hele huis stofzuigen
Zondag– beddengoed verschonen
mijn huishoudelijke weekplanning

aanrader: Bloomon, review bloemenabonnement

planner is geen agenda

Je planner is geen agenda. Daarom schrijf ik alle afspraken op de maandkalender. Op zaterdag plan ik wat we die week gaan doen. het komt dus ook voor dat ik dingen afzeg, omdat de week anders te druk wordt. Niemand in het gezin heeft er wat aan als we kapot zijn en daardoor sneller overprikkelen.

Iedereen is anders

Iedere hoogsensitieve persoon is anders. Wat voor mij werkt, kan voor jou helemaal niet werken. Daarom is het belangrijk goed te kijken wat bij jou of jouw gezin past. Dat geldt ook voor deze tip.

Foto’s zijn van Pixabay.

Please follow and like us:

3 gedachten over “Waarom plannen zo belangrijk is voor HSP”

 1. Wat fijn dat je ons zo meeneemt in jouw planning (en handige tips heb ik er meteen uitgehaald!) Ik was vroeger totaal geen planner, maar zit nu ook elke zondagavond gebogen over mijn Structuurjunkie planner. Plan de maaltijden, huishoudelijke taken, werkdagen en eigenlijk.. alles. Het geeft zoveel rust en structuur (en heb minder vaak het gevoel iets te vergeten :-)).

  Beantwoorden
 2. Ik mis nog een goede planner. The happy planner (via hobbywerken of craftelier te bestellen). Ik heb de verticale layout en classic grootte. Elk hokje staat iets voor iets werkafspraken – huishouden – to do – maaltijd – leuke herinnering oid.

  Beantwoorden
 3. De planner voor ons gezin is de LUNA Familieplanner. We kunnen onze gezinsactiviteiten daarin kwijt. Mensen proberen alles te proppen in één kalender, maar dat werkt niet. Op een familieplanner horen de afspraken die belangrijk zijn voor het gezin. Ik heb naast de LUNA maandkalender ook gewoon mijn agenda (dag / week / maand) voor mijn eigen werkzaamheden. Leuke blog Inge!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial