Tijd voor jezelf als hoogsensitieve moeder

Eerlijk is eerlijk het moederschap, of anders gezegd, het ouderschap is ook best zwaar. En dat maakt niet uit of je één of tien kinderen hebt, voor iedereens is het soms even zwaar. Alle mama’s (en papa’s) hebben somt toch echt even tijd nodig om bij te tanken. Dan kan je er weer tegenaan en dat redt je echt niet alleen met die vijf minuten privé op de wc, als je daar al alleen kan zitten. Onze situatie: drie kinderen in tijd van 4,5 jaar op de wereld zetten. Maar toch de dreumes met zijn slaapjes, de peuter met een eigen willetje en een kleuter. Tijden waar we rekening mee moeten houden. Maar met al die leeftijdscategorieën en de kinderen die je nog zo hard nodig hebben is het soms lastig om tijd voor jezelf vrij te maken. Hoe doe jij dat? Tijd voor jezelf, hoe ik dat doe? Lees dan snel verder.

Vriendschappen worden anders

Laat ik beginnen met vriendschappen. Ik merk dat die door de jaren heen anders zijn geworden. Waar ik zonder kinderen bijna altijd kon gaan en staan waar ik wilde, moet ik nu wel echt rekening houden met manlief en de kinderen. Een deel van mijn vriendinnen heeft nog geen kinderen en merk dat ik daar meer moeite voor moet doen om ze te zien. Zij werken fulltime of zijn vrij op de dagen dat ik moet werken. Afspreken is dan vaak ‘s avonds of in het weekend. Het zijn bij mij dan ook losse vriendinnen die niet vanuit een vriendinnengroep voort komen. Dus maak ik vaak losse afspraken. Het lukt dan ook niet om iedere week met iemand af te spreken. Dat gaat gewoon niet. Daarin merk ik wel dat vriendschappen zijn veranderd. Ook kreeg ik er mamavriendinnen bij met kinderen in dezelfde leeftijd. Gewoon even een bakkie doen terwijl de kinderen samen spelen.

Ook interessant: Hoogsensitief en vriendschappen (onderhouden)

Sporten vind ik belangrijk

Een van de belangrijkste dingen vind ik sporten. Een ultiem moment als tijd voor jezelf. Dat lukt met toch gewoon drie keer in de week. Een keer in de week sport ik op mijn werk. Mijn half uurtje lunchpauze gebruik ik om te sporten. Ook tennis ik een keer in de week. Nu ga ik over een paar weken stoppen met de wekelijkse lessen, maar ga ik vrij proberen te spelen. Nu ik deze beslissing heb genomen, merk ik dat ik iedere week weer opzie tegen de lessen en eigenlijk liever ga vrij spelen. Toch zijn die lessen best prijzig dus maak ik ze wel vol. Ook wandel ik een keer in de week op een vaste avond, samen met een mama vriendin. In de wintermaanden een kort rondje en in de zomermaanden een langer rondje.

Sporten als tijd voor jezelf.

Ook interessant: Mama Manager van mijn gezin

Tijd voor mezelf thuis

Zoals ik hiervoor al aangaf kan ik ook niet steeds van huis zijn, want manlief sport ook en wil soms ook wel eens een avondje op pad. Dan is het ook fijn om tijd voor mezelf in te plannen. Als de kinderen dan op bed liggen wil ik niet alleen maar bezig zijn met het huishouden en alles wat daarbij hoort. Dan neem ik ook gewoon echt even tijd om op te laden. Dat kan heel eenvoudig zijn met een lekkere warme douche of een warm bad zijn. Ook een avondje op de bank met een magazine vind ik heerlijk. Boeken lezen ook, maar ik gun me nu vaak de tijd niet om lekker te lezen. Een magazine zijn dan juist de fijne korte verhalen. Ook het bloggen geeft me tijd voor mezelf. Zeker nu ik het terug heb gebracht van 3 keer in de week naar 1 keer in de week een blog publiceren heb ik de druk van de ketel af gekregen. Bloggen is voor mij een hobby niet mijn werk. Creatief bezig zijn is ook een heerlijk moment voor mezelf.

Het pad op met vriendinnen

Als mama is het ook even fijn om uit het gezinsleven te stappen en er echt even uit te zijn. Voor mij is een keer in de maand zo’n momentje genoeg om even helemaal Inge te zijn in plaats van ook mama of partner van. Even lekker een dagje shoppen, een avondje naar de film, maar favoriet is gewoon even ergens een hapje eten.

Een etentje met partner of vriendinnen is ook tijd voor jezelf.

Ook tijd met manlief

Naast tijd voor mezelf, vind ik ook tijd met mijn man heel belangrijk. Samen naar het theater, samen uit eten of een feestje. Ook een nachtje weg plannen we jaarlijks in. Even los van het ouderschap. Dingen bespreken waar we thuis niet altijd aan toe komen, omdat je daar toch altijd even bezig bent met iets. Sneller afgeleid. Soms bekruipt me het gevoel dat we dat nog te weinig doen samen. Even loskoppelen van de dagelijkse sleur.

Lees ook: Hobby inspiratie voor hoogsensitieve mensen

Mini me-time momentjes

Ook heb ik mini me-time momentjes. Hoe ik die maak? Twee keer in de week ga ik met de tram naar mijn werk.  Een enkele reis duurt veertig minuten. Ik gebruik deze momenten om lekker wat te lezen of te scrollen door mijn telefoon op social media. Echt even tijd om op dingen te reageren. De zwemlessen van onze oudste zijn vijfenveertig minuten voor mezelf. Onze oudste zwemt nu in een bad waar ik niet meer kan kijken. Daardoor zie ik haar dus niet meer. Jammer, maar het is niet anders. Ik geniet dan nu lekker in alle rust van mijn kopje koffie een kletspraatje met een mede moeder. Juist door deze momentjes te waarderen, zijn ze echt mijn oplaadmomentjes geworden.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial