9 hulpmiddelen voor de prikkelverwerking

Als je eenmaal weet dat je hoogsensitief bent, dan ga je boeken lezen en informatie zoeken op internet over hoogsensitiviteit. Ook ga je op zoek naar hulpmiddelen voor de prikkelverwerking. Producten waarmee je de prikkels beter kunt regelen. Deze producten komen in dit blog aan bod. Maar misschien ben je juist wel op zoek naar middelen om te ontprikkelen. Hoewel de blog gericht is op ontprikkelen van kinderen, kan je hem ook heel goed gebruiken voor volwassenen. Lees dan: Hoe kan ik mijn hoogsensitieve kind laten ontprikkelen.

Magneetsieraden als hulpmiddelen voor de prikkelverwerking

In mijn zoektocht naar hulpmiddelen voor de prikkelverwerking was een van de eerste dingen waarmee ik in aanraking kwam een magneetsieraad. Ik werd door iemand getipt en besloot over te gaan tot het aankopen van een magneetsieraad. Met regelmaat draag ik nog mijn armband als ik vermoed dat ik een dag ga krijgen waarbij overprikkeling op de loer ligt. Vorige week vergat ik hem en dat heb ik geweten. Heb twee dagen lang een prikkelkater gehad. Je snapt wel dat ik hem de volgende keer weer meeneem. Voor mijn dochter kocht ik er ook een. Alleen zij voelt weinig voor armbanden. Dus doet ze hem eigenlijk niet om. Jammer, want we merkte wel verschil. Toch voor haar geen blijvertje.

Lees ook: Kan een verzwaringsdeken HSP-ers helpen?

Kauwsieraden als prikkelverwerking

Misschien wel een van de meest bekende hulpmiddelen voor de prikkelverwerking is een kauwsierraad. Voor de oudste twee kinderen kocht ik kauwsieraden. Ik merk dat zij namelijk regelmatig op dingen kauwen. Snoertjes van koptelefoons zijn naast mouwen en boordjes van de hals slachtoffer om op te kauwen. Niet heel verantwoord, daarom het kauwsieraad dat ze zo kunnen pakken, zodra er behoefte aan is. De oudste kauwt vooral op stiften. Vooral de achterkant en de doppen zijn favoriet om op te kauwen. Onze ervaring met een bijtketting lees je hier. De oudste twee kauwen dus veel op voorwerpen op het moment dat ze een drukke dag hebben gehad. Zo’n dag maakt ze moe en overprikkeld. Dan zoeken ze een momentje van rust en gaan dus ergens op kauwen. Kauwen maar ook zuigen zorgt voor een betere regulering van de prikkels. Je kunt dit vergelijken met het speentje van een baby.

Ook interessant: Hoe de rietjes van Strawies helpen ontprikkelen.

Zet etherische oliën in als hulpmiddel bij de prikkelverwerking

Er zijn een aantal etherische oliën die het goed doen bij de hoogsensitieve personen. Ik vind het vooral belangrijk om aan te geven dat dit ook sterk afhankelijk is van hoe ze de geur ervaren. Als de geur als niet prettig wordt ervaren kan het ook het tegenovergestelde effect hebben. Dat laatste hebben we zelf namelijk ervaren. Voorbeelden van etherische oliën die helpen bij de prikkelverwerking zijn:

 • White Angelica (Engelwortel of Angelica archangelica),
 • Frankincense (wierook of Boswellia carterii)
 • De groene linde en Lotus Diffusers hebben een speciale HSP lijn

Ga je met essentiele oliën aan de slag, laat je wel goed informeren hierover of neem een professional in handen. Zeker bij het gebruik van kinderen moet je de dosis aanpassen. Ze zijn behoorlijk krachtig.

Interessant: Etherische oliën en HSP: Het juiste gebruik en mogelijke risico’s

Essentiële oliën kunnen ook ingezet worden als hulpmiddelen voor de prikkelverwerking.

De piekerballon, breinmeditatie voor kinderen

Veel volwassenen gebruiken meditatie als een van de hulpmiddelen voor de prikkelverwerking. Die zijn voor kinderen te lastig. Maar ken je de piekerballon al? Die is echt een hit hier in huis. Bij overprikkeling net voor het slapen gaan wordt er zelfs gevraagd om de piekerballon. Een paar jaar geleden kocht ik deze MP3 bij gevoelig kind. In het begin wilde onze dochter er echt niets van weten, maar inmiddels is ze groot fan van deze breinmeditatie. We luisteren hem dan vaak één, soms twee keer af. Ze valt dan behoorlijk ontspannen in slaap. In deze breinmeditatie kunnen kinderen hun pieker gedachtes in een ballon plaatsen die deze gedachtes afvoert. De stem van deze dame is heel fijn om naar te luisteren. Ook leren de kinderen vanuit de onderbuik te ademen, waardoor ze nog meer ontspannen!

Lees ook: Een prikkelkater, geen alcohol gedronken en wel een kater.

Een (geluidsreducerende) koptelefoon

Voordat ik over zou gaan op een geluidsreducerende koptelefoon (de noise cancelling koptelefoon) besloot ik een gewone koptelefoon te kopen voor onze dochter. Dit had gelijk effect, want ze kon bij overprikkeling samen met wat muziek of een filmpje helemaal in haar eigen wereld terug trekken. Ook een gehoorbeschermer van Alecto doet goed dienst om op school en thuis het geluid te dempen. Daardoor werd ze rustig en kon ze op haar eigen tempo de prikkels van de dag verwerken zonder omgevingsgeluid. Hoewel dit echt niet al het omgevingsgeluid wegneemt, dit werkt al ontzettend goed. Zo pakt zij haar rustmomentje. Een uitstekend hulpmiddel voor de prikkelverwerking.

Lees tip: Waarom een koptelefoon fijn is voor een HSP

Prikkelverwerking door wandelen in de natuur

Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar om het moment dat we aanvoelen dat er overprikkeling is, gaan we vaak even wandelen. Wandelen over het strand, in het park of in het bos. Even aarden, de wind door onze hoofd laten gaan en niks te hoeven zeggen. Het werkt rustgevend en verhelderend. Eigenlijk is het gewoon even lekker en goed om uit de situatie te stappen. Dit is misschien wel de meest effectieve manier voor prikkelverwerking bij HSP, maar ook bij andere prikkelgevoelige personen.

Wandelen in de natuur is een van de betere hulpmiddelen voor de prikkelverwerking.

Een ontspannen warme douche

De laatste die bij ons goed werkt is even lekker een warme douche nemen. Voor ons voelt een warme douche alsof een deel van de prikkels weggespoeld worden. Graag zijn we dan alleen en vergeten we even de wereld om ons heen. Rustig muziekje aan, maar ook in stilte kan het heel goed werken.

De spijkermat

Ik hoor je het bijna denken. Een spijkermat, hoe kan dat nu een hulpmiddel voor de prikkelverwerking zijn? Ik had de afgelopen jaren al meerdere malen voorbij zien komen dat een spijkermat echt een aanrader is voor hoogsensitieve personen. Toch had ik daar eerlijk gezegd mijn twijfels over. Want die ‘spijkers’ dat kan toch niet lekker liggen? De spijkermat is inmiddels ingeburgerd in huis. Zelfs de kinderen pakken hem om even op te gaan liggen zodat ze even kunnen ontspannen. Meer over een spijkermat voor hoogsensitieve mensen vind je hier.

Verzwaringsdeken als hulpmiddel voor de prikkelverwerking

Een verzwaringsdeken wordt door de een als prettig ervaren, de ander vindt het niets. Toch helpt een verzwaringsdeken je met het verwerken van de prikkels. Juist doordat je er ontspannen onder slaapt. Voor je aan een verzwaringsdeken begint, kijk bij welk bedrijf je ze kan huren, zodat je kan testen welk gewicht je nodig hebt. Meer weten over verzwaringsdekens? Lees hier meer over een verzwaringsdeken als hulpmiddel voor hoogsensitieve personen.

Wordt een van de bovenstaande dingen door jullie gebruikt als HSP-er of gebruik jij juist iets wat ik niet genoemd heb. Deel jouw ervaring rondom prikkelverwerking bij HSP in de reactie hieronder of stuur me een mailtje.

EreadersEreaders

Please follow and like us:

6 gedachten over “9 hulpmiddelen voor de prikkelverwerking”

  • Hoi Wendy, graag gedaan. Hopelijk gaan ze voor jou ook werken. En mocht je eens behoefte hebben om te praten met een gelijk gestemde voel je vrij om me te mailen.

   Beantwoorden
 1. Een beetje een late reactie, maar ik lees dit nu pas, ontdek zojuist je blog 🙂

  Heb je een link naar die magnetische armbanden?

  Wat voor mij goed werkt is met headphones naar asmr luisteren via youtube. En inderdaad wandelen in de natuur 🙂

  Hartelijke groetjes!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial