Ervaring spijkermat en spijkerkussen: 6x het voordeel ervan voor een HSP

Inmiddels ben ik al een jaar trotse bezitter van een spijkermat (acupressuurmat) en spijkerkussen en kan dan ook mijn eigen ervaring met jullie delen. In dit blog wil ik aandacht besteden aan de voordelen van een spijkermat voor jou als HSP. Ook heb ik voor je een overzicht gemaakt van de verschillende soorten fijne spijkermatten.

Wat is een spijkermat?

Voordat ik de voordelen van de spijkermat met je ga delen, is het goed om even kort nog te vertellen wat een spijkermat is. Een spijkermat, ook bekend als acupressuurmat of shaktimat, is een mat bedekt met kleine plastic of metalen spikes die lijken op spijkers. Deze spikes zijn ontworpen om druk uit te oefenen op verschillende punten op je lichaam wanneer je erop ligt of zit.

Wat is een spijkerkussen?

Een spijkerkussen is vergelijkbaar met een spijkermat, maar in plaats van een mat is het een kussen met kleine plastic of metalen spikes aan de buitenkant. Het spijkerkussen wordt vaak gebruikt voor vergelijkbare doeleinden als spijkermat. Je kan het spijkerkussen gebruiken om op te zitten, achter je rug te plaatsen of op specifieke delen van hun lichaam te leggen om gerichte drukpuntstimulatie te krijgen.

Traditionele Chinese geneeskunde

Deze matten en kussens zijn gebaseerd op principes van acupressuur, een techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde die gericht is op het stimuleren van specifieke punten op het lichaam om verschillende gezondheidsvoordelen te bevorderen. Het idee is dat de drukpunten gestimuleerd worden door de spikes, wat de doorbloeding kan verbeteren en het vrijkomen van endorfines kan stimuleren, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam.

Ook interessant: De spijkermat, wat een ervaring voor een HSP!

De voordelen van een spijkermat of spijkerkussen

Veel mensen die nog nooit op een spijkermat hebben gelegen verklaren je voor gek. Dat kan toch niet fijn zijn? Dat was ook mijn eerste gedachten, maar ik hoorde zo veel positieve reacties dat ik vorig jaar toen de kans zich toedeed om een spijkermat te proberen ik die met beide handen aangreep. Inmiddels kan ik de voordelen van een spijkermat uit ervaring met je delen.

Spijkermat en spijkerkussen.

Stressvermindering

Hoogsensitieve mensen zijn vaak gevoeliger voor stress. Het gebruik van een acupressuurmat kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. De drukpunten op de spijkermat en/of spijkerkussen stimuleren de bloedsomloop en kunnen ontspanning bevorderen na een lange dag.

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat ik op een drukke (werk)dag het fijn vind om mijn spijkerkussen of spijkermat te pakken. Het spijkerkussen leg ik dan vaak onder mijn voeten. De spijkermat op mijn stoel. Het is erg prettig om ze te gebruiken tijdens het werken of na het werk.

Pijnverlichting

Sommige mensen ervaren verlichting van spierpijn, rugpijn en hoofdpijn door regelmatig gebruik van een spijkermat. De mat kan helpen bij het activeren van bepaalde drukpunten, waardoor het lichaam natuurlijke pijnstillers vrijgeeft, zoals endorfines.

Verbeterde slaap

Hoogsensitieve mensen staan er om bekend dat na een dag vol prikkels ze lastig in slaap kunnen komen. Het gebruik van een spijkermat voor het slapen gaan helpt bij het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van ontspanning. Ook helpt het om het lichaam te kalmeren. Door betere regulatie van de prikkels kan leiden tot een betere nachtrust. Waardoor je betere slaapkwaliteit hebt.

Ontspanning van spieren

Het kan helpen bij het ontspannen van gespannen spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van stijfheid in bepaalde delen van het lichaam. Dit is niet alleen fijn voor hoogsensitieve mensen.

Stimulatie van acupressuurpunten

De spijkers op de mat stimuleren acupressuurpunten, die in de traditionele geneeskunde worden geassocieerd met verschillende delen van het lichaam en waarvan wordt aangenomen dat ze verschillende voordelen bieden voor de gezondheid.

Overprikkeling voorkomen

Een HSP heeft vaak behoefte aan hulpmiddelen om overprikkeling te voorkomen. Dit willen ze om zichzelf te reguleren. Het gebruik van een spijkermat kan een zelfregulerende techniek zijn om zichzelf te helpen ontspannen en beter om te gaan met overweldigende situaties. Door stimulatie van drukpunten kan een spijkermat helpen bij het kalmeren van een overactief zenuwstelsel (overprikkeling) dat regelmatig voorkomt bij een HSP. Het kan bijdragen aan een gevoel van ontspanning en kalmte.

Zijn er ook nadelen?

Nu kan ik natuurlijk heel leuk vertellen dat er allemaal voordelen zitten aan de spijkermat, maar toch kent de spijkermat ook een nadeel. Voor mensen met een lage pijngrens, kan de spijkermat oncomfortabel zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het, zeker in het begin, niet prettig aanvoelde. Ook wordt geadviseerd om de mat niet te gebruiken in geval van een zwangerschap, huidproblemen en bij het gebruik van bloedverdunners voor hart- en vaatziekten patiënten.

*) Bron

Welke spijkermatten en spijkerkussens zijn er?

Ben je na het lezen van deze en mijn andere blog over de spijkermat overtuigd om ook een spijkermat te kopen? Dan heb ik onderstaand lijstje voor je met suggesties waar je de mat of het kussen kan kopen. Goed om te weten dat sommige merken redelijk veel op elkaar lijken, daarom staan ook niet alle merken benoemd.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial