De spijkermat, wat een ervaring voor een HSP!

Ik had de afgelopen jaren al meerdere malen voorbij zien komen dat een spijkermat echt een aanrader is voor hoogsensitieve personen. Toch had ik daar eerlijk gezegd mijn twijfels over. Want die ‘spijkers’ dat kan toch niet lekker liggen? Ik kreeg de kans om de spijkermat te testen. Ben jij benieuwd wat ik er van vond? Lees snel verder, maar eerst geef ik je wat meer uitleg over de spijkermat zodat je een compleet beeld krijgt.

Wat is een spijkermat?

Voordat ik je ga vertellen wat ik van de spijkermat vind, wil ik eerst uitleggen wat een spijkermat is. Ze zijn namelijk ook bekend onder de naam acupressuur mat en dat vind ik eerlijk gezegd ook veel meer zeggende naam. Want als je op een spijkermat ligt prikken de scherpen uiteinden in de zenuwuiteinden van de huid. Daarmee wordt de doorbloeding geactiveerd, de spieren worden warm en raken ontspannen. Ook worden de afvalstoffen van je lichaam beter en sneller afgevoerd.

Waar en wanneer gebruik je de mat?

Een spijkermat kan je overal gebruiken. De plaats waar je hem gebruikt bepaalt hoe de intensiteit is van de spijkermat. Gebruik je de spijkermat op de grond, dan is de intensiteit veel sterker dan wanneer je hem in bed gebruikt. Dat hangt af van je pijngrens en/of hoeveel ervaring je hebt met de mat. Ook kan je hem op een stoel of de bank gebruiken.

Voor iedereen is een ander moment fijn om de spijkermat te gebruiken. De een pakt hem erbij voor het slapen gaan. De ander juist aan het begin van de dag. Maar misschien heb jij wel de behoefte om na een drukke dag de mat er thuis weer bij te pakken om te ontladen. Werk je bijvoorbeeld net als ik thuis, dan kan je hem op de stoel tijdens het werken gebruiken. Ga je op vakantie en heb je een lange autorit of vliegreis voor de boeg, ook dan kan je hem gebruiken. Of heb je een staand beroep en kan je hem meenemen naar je werk, ga er dan eens met je voeten op staan.

De spijkers van een spijkermat.
Close up van de ‘spijkers’ van de spijkermat.

Manieren om de spijkermat te gebruiken

Ik noemde er hiervoor al een van de manieren om de spijkermat te gebruiken. Je kan het in aandachtsgebieden verdelen. Dit zijn de voeten, de rug, de buik en de nek en schouders. Wist je dat de ‘pijn’ die je in het begin ervaart ervoor zorgt dat je aandacht naar de mat gaat? En dat je daardoor zonder dat je het door hebt je hoofd lee maakt. Tegelijkertijd maakt je lichaam de gelukshormonen endorfine en oxytocine aan. Daardoor krijg je een heel relaxt gevoel.

Hoe gebruik je de spijkermat/acupressuurmat?

De leveranciers van de spijkermat/acupressuurmat raden je aan om de mat en/of het kussen dagelijks 15 tot 30 minuten te gebruiken. Als je hem gebruikt draag je zo min mogelijk dempende kleding. Want eerlijk is eerlijk, door een spijkerbroek doet de spijkermat amper wat met de drukpunten.

Aandachtsgebied voeten

Misschien heb je het weleens gehoord maar in onze voeten zitten heel veel drukpunten die in verbinding staan met ons hele lichaam. 10 minuten staan op de spijkermat kan je nieuwe energie geven.

Aandachtsgebied rug

Ik denk dat de rug wel het meest wordt gebruikt als iemand op de spijkermat gaat liggen. Niet heel gek, want vaak als je op je rug gaat liggen, ligt je ook vrij snel in een ontspannen houding. En veel van ons slaan de spanning op in de rug (maar ook in de nek en schouders). Met 20 minuten liggen op je rug op de spijkermat behaal je het beste resultaat.

Aandachtsgebied buik

De buik zou niet mijn eerste gedachten zijn om op te gaan liggen op een spijkermat. Toch kwam ik er door me in te lezen erachter dat het je kan helpen als je:

  • buikpijn hebt;
  • een opgeblazen gevoel hebt;
  • menstruatieklachten hebt of;
  • je spijsvertering wat beter kan.

Het is dan de bedoeling dat je de mat op de grond of op bed legt. Leg hem zo, dat de spijkermat alleen je buik raakt. Ga er voorzichtig op liggen en ter ondersteuning van je hoofd leg je je armen onder je hoofd.

Aandachtsgebied nek en schouders

Naast de spijkermat zit er vaak ook een spijkermat kussen bij. Die is fijn voor de momenten dat je hoofdpijn hebt of een stijve nek of schouders. Ook hiervoor geldt dat de drukpunten de ontspanning geven. Het kussen is fijn voor op de bank of wanneer je op een stoel zit, maar ook goed te gebruiken op de grond of in bed.

Mijn eerste gedachten over de spijkermat

Ik schreef het hiervoor al, ik had een spijkermat al eens voorbij zien komen en eerlijk gezegd was ik wat sceptisch. Ik en mijn gevoelige huid, dat gaat hem niet worden met een spijkermat. Dat zal vast veel pijn doen. Dat kan nooit lekker zijn. Dat hou ik geen minuut uit. Dat waren dus mijn eerste gedachten over de spijkermat.

Mijn ervaring met de spijkermat

De spijkermat van BrellaVio die ik via Slaapwijsheid heb ontvangen omvatte een spijkermat van 74 cm lang een spijkermat kussen, een topper en acupressuur ring. Ook kan je via de producent van de mat een gratis e-book ontvangen met een handleiding en een meditatiecursus. Hiervoor moet je wel een e-mailadres achter laten.

Na een maand gebruiken

De eerste keer vond ik het best intens en deed de spijkermat pijn en heb de topper erbij gepakt. Mijn huid is namelijk nogal gevoelig. Daarna voelde ik mijn lichaam ontspannen. Ik gebruik hem veel tijdens mijn werk of net voor ik ga slapen. Vooral op de dagen dat ik thuis werk merk ik dat ik er goed op ga als ik de spijkermat gebruik. Voor het slapen gaan vind ik het ook fijn, soms in combinatie met een meditatie aan. Het kussen heb ik nog niet gebruikt voor mijn nek, wel voor mijn voeten. Dat is ook echt prettig.

Ik merk echt als ik de mat gebruikt heb voor het slapen gaan, dat ik veel meer ontspannen ga slapen. Wat een goed begin is van de nachtrust. Voor mij een heel goed alternatief voor een verzwaringsdeken.

Acupressuur ring
Deze acupressuur ring kreeg ik extra bij de spijkermat.

De acupressuur ring heeft hetzelfde effect als de spijkermat, maar dan om een van je vingers. Die is door onze oudste ‘ingepikt’, want het voelt zo fijn. En dat kan ik ook echt beamen. Hij ligt inmiddels centraal in huis, zodat iedereen hem kan gebruiken.

Samengevat, ik ben fan van de spijkermat en dat had ik vooraf echt niet verwacht.

Wat ik ook nog belangrijk vind om te vermelden

Tot slot wil ik nog een paar mededelingen doen over de spijkermat. Die ik toch ook belangrijk vind om te melden.

Niet alleen voor hoogsensitieve personen

Ik heb het hier op de blog veel over de hoogsensitieve personen, maar ook mensen met autisme en ADHD zijn gevoelig voor prikkels. Ook zij hebben baat bij de spijkermat.

Wanneer mag de mat niet gebruikt worden?

Een spijkermat mag niet door iedereen worden gebruikt. Dit zijn:

  • bij een zwangerschap, omdat de oxytocine die opgewekt wordt wee-opwekkend kan zijn. Tijdens de zwangerschap moet het lichaam in een eigen balans zijn.
  • bij huidproblemen op de plekken waar de mat of het kussen gebruikt wordt.
  • bij ernstige hart- en vaatziekten
  • wanneer er gebruik wordt gemaakt van (zware) bloedverdunnende middelen.
Spijkermat met topper
Hier ligt de topper over de spijkermat en spijkerkussen heen.

Laatste tips

Voor extra profijt van de acupressuur mat nog een paar aanvullende tips.

  • Vergeet niet om voldoende water te drinken als je de mat gebruikt. Er komen door het gebruik van de mat dus meer en sneller afvalstoffen vrij. Deze wil je natuurlijk goed afvoeren, want anders krijg je stijve spieren of hoofdpijn.
  • gebruik de topper als je de spijkermat en/of kussen nog een te hoge intensiteit vindt hebben.
  • bang dat je in slaap valt op de spijkermat als je hem in bed gebruikt? Zet gewoon een wekker.

Aanvulling van de blog

Ik gebruik de spijkermat nu een maand. Over een paar maanden zal ik deze blog aanvullen met de ervaring op een langer termijn. Zodat jij ook de lange termijn ervaring kan lezen.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn eigendom van Inge Beleeft

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial