Fijne slaaptrainers voor hoogsensitieve kinderen

Onlangs werd mij de vraag gesteld welke slaaptrainer fijn is voor hoogsensitieve kinderen. Wij gebruiken zelf het schaap van Zazu, maar wat nou als je kind wakker wordt van de tik die de oogjes maakt. Ik stelde de vraag op social media en in deze blog bundel ik al jullie antwoorden, zodat de slaaptrainers makkelijk terug te vinden zijn.

Waarom een slaaptrainer?

De peuterleeftijd is het moment dat kinderen zelf hun bed uit komen. Toch is dat meestal niet het tijdstip dat jij wil. Om te voorkomen dat je niet 7 dagen in de week al om 6 uur beneden zit met je kind kan je vanaf de peuterleeftijd gaan starten met een slaaptrainer. Dit is de leeftijd waarop ze ook verbanden kunnen leggen. Een slaaptrainer is een wekker waarop je kind kan zien wanneer hij of zij uit bed mag. De meeste wekkers werken met een figuurtje waarvan de oogjes open gaan. Mechanisch of digitaal. Of er wordt gewerkt met de kleuren blauw en oranje. Het is niet alleen handig voor het opstaan, maar ook voor het naar bed gaan. Ze sluiten de oogjes op het moment dat het bedtijd voor de kinderen is.

Geen besef van tijd

Peuters en kleuters hebben geen besef van tijd. Dit komt vaak pas als ze halverwege groep 3 zitten. Als ze zich uitgeslapen voelen zodra ze wakker worden begint voor hun de dag. En als het dan buiten ook nog licht is (wat in de zomermaanden al heel vroeg is) dan hebben ze vaak al het gevoel dat de dag kan beginnen.

Lees ook: Waarom ons hoogsensitieve kind soms bij ons komt slapen

Hoe gebruik je een slaaptrainer? *

Als je besluit om met een slaapwekker te werken, dan is belangrijk een stappenplan te volgen. Het is belangrijk om op te gaan bouwen naar het tijdstip dat jij wil dat je kindje uit bed komt. In het onderstaand stappenplan lees je hoe je dit het beste kan doen.

  1. Heb je de slaaptrainer binnen? Zet hem op de kamer van je kindje. Stel de timer in op 6:00 uur en leg je zoon/dochter uit dat ze uit bed mogen als het lampje de kleur heeft om uit bed te komen. Bij de een is dit groen, de ander bijvoorbeeld oranje. Is het lampje uit, dan is het nog nacht. Dan mag je niet je bed uit.
  2. Is jouw vroege vogel erg vroeg wakker in de ochtend? Ga er dan snel naartoe. Vertel vriendelijk dat het lampje nog uit is. Doe geen licht aan of gordijnen open.
  3. Laat je kindje in zijn/haar eigen bed. Zorg dat hij/zij weer rustig wordt met een knuffel, een aai of kus. Daarna ga jij weer naar je eigen bed. (optioneel: kijk na een paar minuten of het goed gaat)
  4. Komt jouw vroege vogel zelf uit bed, breng hem/haar rustig weer naar bed en vertel dat het nog nacht is. Laat het zien op de slaaptrainer.
  5. Gaat het lampje aan? Ga dan naar je kindje toe en begroet hem/haar uitbundig met een vrolijke goedemorgen. Open de gordijnen of zet het licht aan en klets tegen je kindje. Dan laat je duidelijk zien dat de dag begint.
  6. Laat het ook zien op de slaaptrainer dat deze aangeeft dat het tijd is om uit bed te komen.
  7. Slaapt je kindje nog terwijl de slaaptrainer aangeeft dat het wakker mag worden? Lekker laten liggen en zodra het wakker wordt prijs hem/haar dat ze goed hebben geslapen.

Als het na een paar dagen achter elkaar goed gaat, dan kan je de wekker 10 minuten verzetten. Gaat dat goed? Dan weer 10 minuten verder totdat je bij een acceptabele tijd bent.

Heerlijk slapende jongen.

Lees ook: Hoogsensitief kind: Hoe het slapen nu beter gaat

Tips voor gebruik slaaptrainer *

Een slaaptrainer kan een hulpmiddel zijn om een kindje langer te laten slapen, maar dan moet het wel goed gebruikt worden. Ook de volgende tips kunnen jou als ouder daarbij helpen.

  • Consequent zijn is misschien wel het belangrijkste van alles.
  • Het serieus nemen van de slaaptrainer. Doe jij dat niet, dan doet jij kind het ook niet.
  • Zet het op een goede zichtbare plek neer. Maar wel zo dat je kind niet aan de knopjes gaat zitten.
  • Het kan helpen om een beloningssysteem te gebruiken met stickers.

* Bron

Alecto slaaptrainer

De Alecto BC-100 slaaptrainer is er een uit de serie HSP proof. Geen klikkende oogjes die open gaan. Komt er een maantje in beeld en het scherm blauw, dan is het tijd om te gaan slapen. Komt het zonnetje in beeld en het scherm oranje, dan mag je kind uit bed.

Easynigths bunny slaaptrainer

Ook de Easynights bunny slaaptrainer is er een uit de niet openklappende oogjes. Ook het licht van deze slaaptrainer is dimbaar. En zeker dus een aanrader voor hoogsensitieve kinderen.

Hema

Wat ik niet wist is dat ook de Hema een slaaptrainer heeft in de vorm van een egel. Net als de hiervoor genoemde slaaptrainer werkt ook deze met de kleuren blauw en oranje. De egel heeft geen mechanische maar digitale ogen die open en dicht kunnen..

Kidsleep

De kidsleep werd meerdere malen genoemd onder mijn post. De twee die het meest genoemd werden staan hieronder. Op het ‘scherm’ staan twee plaatjes. En afhankelijk van het tijdstip wordt het wakker of slaapplaatje belicht.

Lees ook: Kan een verzwaringsdeken HSP-ers helpen?

Slimme verlichting/wake up light.

De slimme verlichting kan je ook de lampen in je slaapkamer programmeren zodat je rustig aan wakker kan worden. Daar zijn verschillende merken en modelen van. Een overzicht vind je hieronder.

Kindje slaapt door, door slaaptrainer.

Zazu Pam de Pinguïn

Ook een heel fijne slaaptrainer is Zazu Pam de pinguïn. Bij Pam kan je kiezen dat je hem gebruikt als nachtlampje of er toch voor kiest om het lampje in de nacht uit te schakelen. De kleur van het nachtlampje is rood, wit, blauw of roze. Als Pam oranje kleurt is het nog te vroeg om uit bed te komen. Dit is namelijk een half uur voordat de ingestelde tijd zover is. Is hij groen, dan mag je kindje uit bed. Ook is Pam de Pinguïn een bluetooth speaker. Je kan daardoor via je telefoon bijvoorbeeld een slaapmelodietje afspelen.

BabyBaby

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial