Kan een verzwaringsdeken HSP-ers helpen?

Wat is een verzwaringsdeken? Helpt het hoogsensitieve mensen beter te laten (in)slapen? Wat is de ervaringen van andere mensen met een verzwaringsdeken? Zijn er ook alternatieve voor verzwaringsdekens? Waar kan ik een verzwaringsdeken kopen? Is een verzwaringsdeken wel wat voor een HSP (HoogSensitief Persoon) Misschien heb je nog wel tal van andere vragen. In deze blog bespreek ik zoveel mogelijk over verzwaringsdekens en deel ik teven de ervaring van mijn volgers op Instagram als onze eigen ervaring hiermee. Aan het eind van de blog deel ik ook een aantal aanbieders van verzwaringsdekens en aanverwante artikelen.

Hoogsensitieve mensen slapen soms slechter

Door de hoeveelheid prikkels op een dag kan het zijn dat je als hoogsensitief persoon slecht in slaap komt of slecht slaapt. Je bent nog druk bezig de prikkels van de dag aan het verwerken. Die worden nu eenmaal diepgaander verwerkt. Bij ons in huis ook echt wel een dingetje dat slapen. Ik schreef er al meerdere blogs over hoe het slapen bij ons in huis gaat. Vooral rondom de volle maan is slapen echt een dingetje in huis.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is eigenlijk net als een gewone deken, maar dan flink wat zwaarder. Je kunt ze kant en klaar kopen, maar ook speciaal op maat laten maken. Doordat dit deken extra zwaar is geeft het extra druk op het lichaam. Dit wordt Deep Pressure Stimmulation (DPS) genoemd. Eigenlijk kun je het ook vergelijken met de kipkep woller die bij baby’s wordt gebruikt bij krampjes. Ook die zijn verzwaard en zorgen voor Deep Pressure Stimmulation.

Sint 2021Sint 2021

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Het gewicht van een verzwaringsdeken wordt gelijkmatig verdeeld. Dit heeft een rustgevend invloed op je zenuwstelsel. De signalen die je hersenen krijgen van het gewicht zorgt ervoor dat je alertheid verlaagt. Hierdoor ontspan je meer en wordt je kalmer. Je moet het eigenlijk vergelijken met inbakeren van baby’s. Het inbakeren geeft ook die druk, of het gevoel van een stevige knuffel. Je kunt hiermee bijvoorbeeld je concentratie verhogen, sneller in te slapen of langer in een diepe slaap te blijven. Doordat het deken ook kalmerend werkt kunnen paniekaanvallen en piekergedachten afnemen. Die diepe druk zorgt voor de aanmaak van melatonine, serotonine en dopamine.

Lees ook: Fijne slaaptrainers voor hoogsensitieve kinderen

verzwaringsdeken hsp

Belangrijk om gewicht op te bouwen

Als je een verzwaringsdeken aan wil schaffen is het zoeken naar welk gewicht voor je geschikt is. Er zijn tal van adviezen op internet te vinden over het gewicht van een verzwaringsdeken. De meest voorkomende tip is dat je 10 tot 15 procent van je lichaamsgewicht moet nemen. Dat is en blijft lastig inschatten welk gewicht je dan moet hebben.

Wat ik steeds vaker lees op internet is dat je lichaam moet wennen aan het gewicht en dat het belangrijk of eigen beter is om het gewicht op te bouwen. Maar ja hoe doe je dat? De verzwaringsdekens zijn eerlijk gezegd behoorlijk prijzig en je gaat er geen 3 kopen om je lichaam er een week of twee aan te laten wennen. Daarom zie je steeds vaker dat het mogelijk is om verzwaringsdekens te testen.

Door het langzaam op te bouwen kunnen de spieren er ook rustig aan wennen. Kijk eens in de lijst hieronder waar je verzwaringsdekens kan testen. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Zijn er ook alternatieven voor een verzwaringsdeken of voor een HSP?

Naast de verzwaringsdeken, zijn er ook een aantal alternatieven. Ik zal ze eerst voor je opsommen en daarna kort toelichten.

 • Nunki lakentjes voor kinderen in de leeftijd van 0-3 jaar.
 • Slaaptunnel
 • Verzwaringskussen
 • Verzwaard oogmasker
 • Verzwaarde knuffels

Lees ook: Hoe slaapklets of smoeltjesschrift jouw kind kan helpen

Nunki lakentjes

De Nunki lakentjes is speciaal voor de jonge kindjes (0-3 jaar). De constante diepe druk op het bovenlichaam zorgt voor begrenzing en geborgenheid. Het is lakentje is veilig in gebruik en instoppen wordt een kinderspel. En hoewel het als ze zo klein zijn lastig te bepalen is of ze al hoogsensitief zijn. Toch kan je deze lakentjes al vanaf dag 1 gebruiken, of je kind nu wel of niet hoogsensitief is.

Slaaptunnel

De slaaptunnel is een soort slaapzak die over het matras wordt gedaan. De slaaptunnel geeft diepe druk, maar is niet zwaar. Je kind blijft de bewegingsvrijheid houden. Het ondersteunt en helpt angst te verminderen en slaap te verbeteren. De slaaptunnel is zowel voor kinderen als volwassenen. Ideaal voor een HSP-er en een goed alternatief voor een verzwaringsdeken.

Inmiddels hebben wij de slaaptunnel sinds december 2021 ook thuis. Onze oudste is er mee begonnen en we merken een enorm verschil in de positieve zin. Wij zijn dus groot fan van de slaaptunnel.

Verzwaringskussen

Het verzwaringskussen is een kussentje van ongeveer 3 kilo dat past over je benen heen. Ideaal ook voor de bewegelijke kinderen en volwassenen (onze wiebelkont krijgt hem ook weleens tijdens het eten op schoot). Het zorgt voor een betere concentratie op school of thuis. De diepe druk die het uitoefent op je schoot zorgt voor een betere prikkelverwerking. Het kussen is zowel voor kinderen als volwassenen.

Verzwaard oogmasker

Ben je gevoelig voor licht, dan is dit wellicht de oplossing voor jou. Een verzwaard oogmasker kan de zenuwen kalmeren, slapeloosheid en onrustige gevoelens verminderen. Ze zijn licht verzwaard, maar geven dus wel die diepe druk.

Verzwaarde knuffel

De knuffel is natuurlijk anders dan alle andere producten, maar kinderen zijn vaak wel weg van knuffels. Het heeft hetzelfde effect als de verzwaringskussen.

Lees ook: Kinderfeestje voor HSK, hoe houd je het leuk?

Essentiële oliën

In besloten facebookgroepen over hoogsensitiviteit lees ik ook veel dat ouders de hele nacht een diffuser aanzet op de slaapkamer van een kindje. Ook met een roller wordt weleens onder de voeten verdunde olie gesmeerd bij een kind of bij een zichzelf om beter te slapen. Gebruik jij essentiële oliën of overweeg je ze te gaan gebruiken, dan vraag ik je om dit artikel eens te lezen.

Onze eigen ervaring met een verzwaringsdeken

Ik kocht via vakantieveilingen een verzwaringsdeken, want ik had heel veel goede verhalen erover gehoord. Omdat vanuit hygiënisch oogpunt niet kan kijken of het wel wat is, wilde ik er niet te veel geld aan uitgeven. Eerlijk is eerlijk, ze zijn gewoon echt wel prijzig. Niet wetend dat er toch wel echt bedrijven zijn waar je ze kan testen. Ik kocht hem voor de kinderen. Vooral onze oudste is met slapen wel echt een uitdaging. Als we het deken over haar heen legde viel ze redelijk snel in slaap. Toch trapt ze hem steevast van zich af.

Ook voor onze middelste hebben we hem gebruikt. Ook bij hem viel op dat hij vrij snel in slaap valt. Net als de oudste trapt hij hem in zijn slaap weg. De jongste vind ik nog te klein om hem te gebruiken. Met zijn 2,5 jaar en een deken van 7 kilo voelt dit niet oké. Dan zou eventueel een van de alternatieve een idee zijn.

Zelf heb ik hem ook geprobeerd. Laat ik ook gelijk maar eerlijk zijn, ik vond het echt niets. Het hoge knuffelgehalte wat eraan gegeven wordt ervaar ik helemaal niet. Met slapen is de verzwaringsdeken voor mij als HSP niks. Daartegenover vind ik het wel heel fijn om hem op schoot te hebben ‘s avonds als ik nog even tv aan het kijken ben.

Ook hebben we een verzwaringskussen. Die wordt de ene keer in bed gebruikt om even over de buik heen te leggen na een drukke dag. Maar wordt ook in de woonkamer of aan tafel gebruikt. Lekker voor op de benen. Dit werkt bij ons dus heel fijn en ontprikkelend. Dus daar zijn we echt heel blij mee.

Jullie ervaring met een verzwaringsdeken, verzwaringskussen of een slaaptunnel

In de Instagram stories vroeg ik onlangs wat de ervaring is met het gebruik van de verzwaringsdeken aan zowel HSP als niet-HSP, verzwaringskussen of de slaaptunnel. De antwoorden die hieruit voortkwamen deel ik graag met jullie.

 • Ik slaap veel sneller in! Echt tevreden.
 • Heel goed! Mijn patiënten worden er ook altijd rustig van. De patiënten zijn alle soorten mensen. Dat komt omdat we ook een antroposofisch centrum* zijn. Dan kunnen de mensen na de behandeling in een bijenwaspakking met verzwaringsdeken om emotioneel en lichamelijk wat rust krijgen.
 • Zoontje vindt het te warm nu. Winter leek het wel te werken en is hij rustiger gaan slapen.
 • Top! zou niet zonder meer willen
 • Ik ben fan! ik vond ze altijd zo duur, maar had het eerder moeten doen.
 • Ik vond het niets toevoegen voor mijn slaap. misschien ook gewoon te warm voor mij.
 • Voor ontspannen/ontprikkelen: Prima! Voor slapen too much
 • Ik heb veel minder nachtmerries en kan veel beter tot rust komen in de avond.
 • Top! mijn man is niet echt HSP, maar zelfs hij kan niet zonder. Onze jongens slapen ook goed.
 • Heerlijk. verzwaringsdeken is de beste aankoop ooit. Kom helemaal tot rust.
 • Verschrikkelijk, het voelt beklemmend en verstikkend.

*) hier staat de uitleg wat een antroposofisch centrum is. Voor zover ik weet is dit niet de locatie waar de antwoordgever werkt.

Iedereen is anders

Het gebruik van een verzwaringsdeken en de alternatieve producten is heel persoonlijk. Iedereen is anders en iedereen reageert er anders op. Dat geeft bovenstaande ervaringen wel weer. Overweeg je een verzwaringsdeken, kijk dan naar een aanbieder waar je kan testen of gun jezelf 30 dagen de tijd om te wennen.

Enkele aanbieders op een rij

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial