Niet in slaap kunnen vallen, een hoogsensitief slaapprobleem

Merk je net als ons dat het slapen een uitdaging is voor je hoogsensitievie kind of misschien voor jezelf. Hoogsensitieve mensen ervaren de prikkels van de dag intenser dan niet hoogsensitieve mensen. Dit kan ervoor zorgen dat je hoogsensitieve kind of jij niet in slaap kan vallen. Een slaapprobleem dat veel voorkomt bij hoogsensitieve mensen. Jouw hoogsensitieve kind of jij bent hierin niet de enige.

Waarom hoogsensitieve mensen moeite hebben met inslapen

De dagelijkse dingen kunnen voor overweldiging van de dag zorgen. Deze prikkels moeten verwerkt worden. Dat gebeurt op een moment dat je in de ruststand kom. Het moment dat de gedachten dus extra actief worden. Hierdoor kunnen hoogsensitieve mensen moeilijk in slaap vallen.

Eigen ervaring

Als we op vakantie gaan, dan ben ik nog de halve nacht bezig met alles in mijn hoofd. Hebben we alles, zal ik ook nog gaan rijden, gaat dat wel goed etc. Mijn hoofd maakt dan overuren. Hebben we een feestje gehad, een ouderavond of wat anders waar veel informatie te verwerken is? Dan herbeleef ik in bed nog de avond. Of ben ik enorm aan het overdenken. Heb ik niet iets verkeerd gezegd of hoe had ik eigenlijk beter kunnen reageren toen ik niets wist te zeggen. En al die gedachten zijn perfect voer om je niet in slaap te laten vallen.

Er zijn ook andere slaapproblemen bij hoogsensitieve mensen

Hoogsensitieve mensen zijn ook vaak gevoeliger voor verstoringen in hun slaapomgeving. Ook dromen ze vaak intensiever en levendiger. Als ik het dan even op mezelf of een van de kinderen betrek dan herken ik dat ook wel. Onlangs vertelde ik de kinderen waarom ik wil dat ze bepaalde acties niet doen. Resulteerde in een droom waarin ze dat ook werkelijk meemaakte waardoor hij een echte nachtmerrie had. Rondom de volle maan dromen we nog veel intenser. Ook slapen hoogsensitieve mensen veel lichter. Daardoor kunnen ze snel wakker worden van geluiden of licht. Maar ook piekergedachten kunnen ervoor zorgen dat hoogsensitieve mensen moeite hebben met in slaap komen.

Ook interessant: Het verband tussen hoogsensitiviteit en vroeg wakker worden

Slapen op vakantieadres

Ook hebben hoogsensitieve mensen vaak moeite met in slaap komen in een andere slaapomgeving, zoals op vakantie of als je kind gaat logeren bij familie. Als hoogsensitief persoon heb je tijd nodig om je aan te passen aan de nieuwe omgeving. Het bed ligt anders, voelt het wel veilig genoeg? Het maakt dan niet uit of het logeren is bij een bekende of op het vakantie adres. Je hebt of jouw kind heeft enkele dagen nodig om weer goed te slapen als je op een andere adres bent. Voor mezelf ook herkenbaar. De eerste nachten slaap ik altijd beroerd.

Een jonge vrouw in bed met een slaapmasker, omdat ze niet in slaap kan vallen.

Moe terug komen van vakantie

Zeker voor hoogsensitieve volwassenen en een korte vakantie waarin je zoveel mogelijk wil zien van de bestemming zorgt ervoor dat je tot weken erna nog moe bent. Je hebt echt nog een tijd nodig om te verwerken wat je gezien hebt.

Waarom is voldoende slaap zo belangrijk?

Ongeacht of je wel of niet hoogsensitief bent heb je een voldoende slaapuren nodig. Maar hoeveel uren heb je dan gemiddeld nodig, zie je in de onderstaande tabel. Echter zijn dit gemiddelde en heeft ieder mens een eigen slaapritme en slaapbehoeften. De een iets meer dan de ander. Tijdens je slaap verwerk je de gebeurtenissen van de dag. En het geleerde van die dag op te slaan om het daarna te gebruiken in je dagelijkse leven. Slapen kan je dus zien als hersteltijd van het lichaam.

leeftijdaantal uren slaap nodig
0-3 maanden14 – 17 uur
4-11 maanden12 – 15 uur
1-2 jaar11 – 14 uur
3-5 jaar10 – 13 uur
6-13 jaar9 – 11 uur
14-17 jaar8 – 10 uur
18-25 jaar7 – 9 uur
26-64 jaar7 – 9 uur
65+7 – 8 uur
gemiddelde slaap behoefte per leeftijd

Hoe kan je met de slaapproblemen aan de slag gaan?

Het niet in slaap kunnen vallen mag je zien als een slaapprobleem. Ik ben geen slaapcoach dus kan geen tips geven die op jouw kind gericht zijn, wel kan ik vertellen wat ons geholpen heeft. De tips die ik hieronder deel zijn dus algemene tips en tips die ons geholpen hebben.

Voorspelbaarheid in het avondritueel

Het is heel cliché, maar houd een vast avondritueel aan en blijf daar consequent in. Wat is de achterliggende gedachten hierachter? Als je een vast avondritueel hebt zijn dit geen nieuwe prikkels meer die je toevoegt aan de dag. Je hoeft deze prikkels niet meer te verwerken, omdat dit routine is. En de routine zorgt ervoor dat je eerder rust kan pakken. Dit is fijn voor kinderen, maar ook voor jou als volwassene.

De dag doornemen

Ruim voor je naar bed gaat neem je met iemand de dag door. Heb je niemand om tegen te praten, teken of schrijf de dag van je af. Door het schrijven of tekenen haal je het letterlijk uit het hoofd. Voor kinderen zijn er diverse soorten invulboekjes.

Lees ook: Smoeltjesschrift of slaapklets voor de denkertjes

Ontspanning creëren voor het slapen gaan

Er zijn heel veel manieren om ontspanning te creëren voor het slapen gaan. De een heeft er baat bij om te gaan lezen voor het slapen gaan. De ander gaat liever kleuren. Het is zoeken naar wat voor jou of je kindje ontspanning geeft. Dit kan ook zijn dat je een massage geeft aan je kind voor het slapen gaan. Luister je liever naar rustgevende muziek of is een ademhalingsoefening door middel van (kinder)meditatie wat voor jou/jouw kind?

Verzwaringsdeken of slaaptunnel

Een verzwaringsdeken en een slaaptunnel hebben beide hetzelfde effect. Ze geven een veilig gevoel door de diepe druk die ze geven. Door die diepe druk ontspan je sneller en slaap je dieper. Hier worden beide gebruikt in huis door de kinderen. Maar ook volwassenen kunnen hier gebruik van maken. Voor een verzwaringsdeken verwijs ik je graag naar Dreamwish en voor een slaaptunnel verwijs ik je graag Liefs uit Giessenburg.

Vertrouwde dingen mee uit logeren

Als je uit logeren gaat of op vakantie gaat neem een aantal dingen van thuis mee die je helpen om je veilig te voelen in de nieuwe of andere omgeving. En neem vanuit thuis ook je avondroutine mee op vakantie of als je kind gaat logeren. Dat laatste geeft voorspelbaarheid. En dus minder prikkels die kunnen voorkomen dat je niet in slaap kan vallen.

Wat bij ons niet werkt

Ik heb de nodige dingen ook al eens geprobeerd, maar sommige tips hielpen bij ons gewoon echt niet. Hoewel ik graag een heel donkere kamer nodig heb om te slapen, helpt het voor de kinderen echt niet. Die slapen of liever met een lampje aan. Ze worden echt niet wakker van het licht, maar worden sowieso vroeg wakker. Twee van de drie kinderen hebben een rolluik voor het raam waardoor het heel donker is op de kamer. Maar ze slapen er niet eerder door of langer door. Ook oordopjes werken hier niet. Ik hoor dan mijn eigen oren suizen alsof je de zee hoort in je eigen oren. Behoorlijk irritant.

Niemand is hetzelfde

Bronnen

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial