Hoe ga ik als hoogsensitief persoon relaxt op vakantie?

Is er iemand in jouw gezin hoogsensitief? Is het altijd enorm wennen aan het vakantieverblijf. De eerste dagen gebroken nachten? Zo zien onze vakanties er meestal wel uit. Ik vind het belangrijk om ook hierin een kijkje in de keuken te geven. Want we hebben echt weleens momenten dat we denken, waarom gaan we op vakantie? Naast een kijkje in de keuken, deel ik ook tips om de vakantie als hoogsensitief persoon relaxt te houden.

Zin om een vakantie te boeken

Ik vind het heerlijk om te struinen op internet. Zoeken naar een leuk vakantieadres voor onze vakantie met de kinderen. Gaan we op zoek naar een leuke camping in Nederland. Of kiezen we toch voor een camping in het buitenland? Daarna ga ik van alles bekijken. Wat is er in de omgeving te doen? Hoe groot is het? Wat voor accommodatie is er? Hoe staat het met de animatie voor de kinderen? Ik heb dan vaak al snel een adresje op het oog dat ik daarna bijna niet meer los kan laten. Daarna is het wachten tot mijn verlof wordt goedgekeurd, want ja die inventariseren ze bij ons pas eind december/begin januari voor de zomermaanden. Eenmaal geboekt komt de rust weer even in mijn kont.

Onze kinderen voorbereiden op de vakantie

Ongeveer twee weken voordat we vertrekken vertellen we de kinderen dat we bijna op vakantie gaan. Net als ieder ander kind vinden ze dat geweldig. Tellen af, willen ze weten waar we naartoe gaan. Plaatjes en filmpjes kijken en er samen over praten. Maar dit levert ook verwachtingen en spanning op. Ga ik wel vriendjes en vriendinnetjes maken? Is het een leuk park? Gezonde kinderspanning. Ik maak een boekje waarin ze iedere dag kunnen bladeren, aftellen en met leuke spelletjes voor onderweg.

Tips voor vakantie met een hoogsensitief kind

  1. Houd met het boeken van de vakantie rekening met de wensen van je kind. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dat het een plek is waar ze zich snel thuis zullen voelen. Dit kan ook een vakantieadres zijn waar jullie al eerder zijn geweest.
  2. Hoogsensitieve kinderen moeten de eerste dagen even wennen aan de vakantie. Dus geef ze die tijd. Het lijkt dan weleens dat ze niet enthousiast zijn, terwijl jij zo je best hebt gedaan om iets leuks te vinden. Ook het wegvallen van de vertrouwde omgeving of structuur zorgt ervoor dat ze uit hun humeur zijn.
  3. Bereid je hoogsensitieve kind goed voor op de vakantie. Laat ze zien met fimpjes waar jullie vakantie naartoe gaat. Maak een boekje met daarin foto’s van de omgeving en de camping/vakantiepark/hotel. Tel met ze af zodat ze weten wanneer jullie weg gaan. Maak voor de reis ernaartoe een afstreepkaart van hoe lang het nog rijden/vliegen is.
  4. Tijdens de vakantie is heel veel anders, neem daarom vertrouwde dingen mee. Eigen kussen/beddengoed, favoriete knuffel, eigen drinkbeker. Houd jullie vast aan je eigen vaste rituelen en structuur van thuis tijdens de vakantie.
  5. Hoe leuk het ook is om op vakantie laat naar bed te gaan, voor een hoogsensitief kind is het soms beter om gewoon het normale tijdstip aan te houden. Ze hebben die rust vaak nodig. Kan je kind er wel tegen om op te blijven, dan gewoon lekker doen.
  6. Ga niet te veel op pad en als je gaat houd het kort. Zorg ook dat er voldoende rustmomenten zijn op een dag. Neem wat leuke dingen van thuis mee waarmee ze kunnen ontprikkelen.
  7. Sommige hoogsensitieve kinderen krijgen heimwee op vakantie. Ga hier met begrip mee om. Erkennen en herkennen, maar maak het niet een te groot ding.
  8. Bereidt jezelf ook goed voor op de vakantie, zodat je geen stress hebt. Je hoogsensitieve kind voelt dit aan en neemt dit over.
  9. Zorg voor de reis dat je een rietjesbeker bij je hebt en voldoende (gezonde) versnaperingen voor onderweg. Ook de autoreis levert veel prikkels op. Komkommer, wortel, appel en paprika hebben een ontprikkelend effect.
met een camera op pad is ook een goede manier voor een fijne vakantie voor een hoogsensitief persoon.

Inpakken en klaar maken

In de week voorafgaand aan de vakantie pak ik de eerste dingen alvast in. Ook laat ik iedereen bedenken welk kledingstuk echt mee moet op vakantie. Dan kan ik het voor vertrek nog even wassen als ze het nog aan willen voor de vakantie. We hebben veel spelletjes in huis die makkelijk mee te nemen zijn op vakantie. Dus deze spelletjes pakken we lekker in. Zoeken we nog wat boekjes uit om te lezen en haal ik wat kleine cadeautjes voor onderweg om de ‘lange’ autorit leuk te maken. Ik kijk nog even welke boodschappen ik nodig heb en haal die nog even in huis.

Lees ook: Vakantie, wat kan je meenemen als HSP?

Onrustige nachten bij onze hoogsensitieve kinderen voor de vakantie

Zoals ik al schreef neemt de spanning ook toe. Dat uit zich in onrustige nachten. Ik slaap lichter dan normaal, maar ik ben niet de enige. De kinderen slapen ook slecht. Vroeg wakker of midden in de nacht wakker. Ze hebben dan toch even de behoefte aan een kroel. Hoe goed we ze ook voorbereiden het gaat de ene keer beter dan de andere keer. Afhankelijk hoe ze ook in hun vel zitten. Hoe beter ze in hun vel zitten hoe beter ze met de spanning om kunnen gaan.

Ja we gaan op vakantie of help ik wil toch niet?

Wekenlang er naar uitgekeken en dan is het zover, we gaan. Onze beer stapt zo de auto in en heeft er zin in, ons draakje ervaart het allemaal. Tante Pollewop komt hevig in protest. Ze heeft geen zin meer, ze wil niet meer en gooit werkelijk alles in de strijd. Erkennen en herkennen dat ze het spannend vindt. Ze heeft dan vaak toch wat hoofdpijn en die trekt weg als ze goed zicht heeft op alles. Dus zit ik achterin op haar plek in de auto en gaat haar autostoel mee naar voren.

voor een hoogsensitief persoon is het belangrijk vroeg te beginnen met voorbereidingen voor de vakantie.

Tips voor een relaxte vakantie voor een hoogsensitieve volwassenen

  • Boek een vakantie dat past bij jouw behoeften en laat je hart spreken, want dat klopt.
  • Pak een schriftje en schrijf voor jezelf op: wat is er in de accommodatie en wat moet je zelf meenemen? Wat is er op het park/camping? Wat is er te doen in de omgeving? Maak een lijstje wat je heel graag wil doen en wat leuk is om te doen, maar hoeft niet. Heb je een reisgids van je bestemming? Plak sticky notes in de reisgids van vakantietips.
  • Print de reisdocumenten uit en doe die in een snelhechter.
  • Ga je naar het buitenland? Zorg ervoor dat je de verkeersregels opschrijft, moet je iets meenemen in de auto wat verplicht is (de ANWB heeft een mooi overzicht per land), vraag documenten aan voor de auto. Zorg voor een woordenboek of vertaalapp.
  • Maak als het kan een globale planning van je vakantie en denk daarbij ook aan dat je genoeg tijd voor rust neemt.
  • Ga je met andere mensen dan je gezin op vakantie? Bespreek met je reisgezelschap jouw behoefte, zoals even tijd alleen. Dat is echt niet egoïstisch!
  • Begin op tijd met inpakken.
  • Download je favoriete muziek voor op je mp3 speler of maak een playlist op spotify (dit kan ook voor oudere kinderen).
  • Neem je noice canceling koptelefoon of je oordopjes mee.
  • Zorg dat je voldoende (gezonde) tussendoortjes meeneemt voor onderweg. Niet alleen voor de reis, ook voor de uitjes.
  • Zorg ervoor dat er een goede balans is tussen rust en uitjes.
  • Op de bestemming maak je een plekje waar jij je even rustig terug kan trekken om te ontprikkelen.
  • Probeer zo veel mogelijk in het ritme te blijven van wat je gewend bent.

Op vakantie met de auto

Tot nu toe zijn we altijd met de auto op vakantie gegaan. In de begin jaren mochten ze filmpjes kijken in de auto. Alleen de kans dat ze autoziek worden is dan groter. Daarom hebben we de schermpjes vervangen door MP3 spelers. Ook luisterboeken zijn een hit. Zo kunnen ze hun eigen favoriete muziek luisteren. Verder hebben we in het mapje ook spelletjes zitten als autobingo.

Ook interessant: Een lange autorit met een HSP

De eerste dagen

De eerste dagen tijdens de vakantie zijn vooral de nachten onrustig. Nieuwe geluiden, nieuwe geuren, nieuwe omgeving. Ze zijn sneller moe van het vele spelen. Zelf ben ik ook sneller moe. Ik slaap de eerste nachten gewoon slecht. Heb pijntjes en word gek van alle luchtjes en geluiden. Naast het slecht slapen bij ons zelf, hebben we ook de kinderen die van slag zijn. Troosten, geruststellen, praatje pot. Het zijn een paar intensieve avonden. De ochtenden beginnen vroeg. Dat laatste had ik ook al zonder kinderen. Wennen en halverwege de vakantie komt dat vanzelf goed.

Een hoogsensitief persoon heeft er baat bij de omgeving te verkennen voorafgaand de vakantie.

Altijd wel een zieke tijdens een vakantie

Of we nu wel of niet weggaan in de schoolvakantie er is altijd wel iemand ziek. Best bijzonder zal je misschien wel denken. Heel eerlijk? Nee, dat is niet bijzonder. Wist je dat hoogsensitieve mensen vaak ziek zijn op vakantie? Door de prikkels die een vakantie met zich mee brengt kan je ziek worden. De een wordt verkouden, de ander gaat spugen, soms zelfs koorts. De prikkels van de reis naar de vakantie toe, de spanning of het wel een leuke locatie is. Ook de temperatuurverschil waar het gevoelige lijf aan moet wennen. Het zijn allemaal ingredienten om een hoogsensitief persoon ziek te laten worden op vakantie. Het hoort erbij. Accepteer het, luister goed naar je lichaam en pak die rust.

Ook interessant: Waarom een e-reader fijn is voor hoogsensitieve personen

Vakantie rondom Sinterklaas

Zo zijn we ook eens in de sinterklaastijd een weekend weg geweest met de kinderen. Hoewel het park een fijn park was, is het niet iets wat ik nog een tweede keer zou doen. De Sinterklaas periode vraagt gewoon heel veel van de kinderen. En dan ook nog ergens anders slapen, is gewoon te veel prikkels. Een goede wijze les voor de komende jaren zolang er nog uitgebreid Sinterklaas wordt gevierd.

Diffuser mee op vakantie

Als het even kan neem ik mijn diffuser en essentiële oliën mee op vakantie. Iedere hoogsensitieve persoon overprikkelt op een ander zintuig. Zo overprikkel ik over geur. Om een neutrale geur te creëren zet ik vaak de diffuser aan. Het scheelt in ieder geval een prikkeling. Het is gelijk een momentje van tot rust komen.

Verloop van de vakantie

Onze dagen plannen we zorgvuldig. Dagen met veel prikkels worden afgewisseld met hele rustige dagen. Ook proberen we zo veel mogelijk structuur aan te houden. Daar vaart het gezin ook tijdens de vakantie het beste op. We beperken de uitjes, maar de uitjes die we hebben beleven we intens. Zo maken we er toch een topvakantie van.

Hoe proberen we nog meer de prikkels te reduceren?

Voor de kinderen zorgen we dat er tijd is om zich terug te trekken. Wat extra eigen spulletjes bij zich. We nemen iets meer tijd voor het bed ritueel. Voor mezelf zorg ik dat ik leesvoer bij me heb, wat extra slaap of even mezelf terug trek. Ook een spelletje doen doet het vaak goed. Uit eten doen we niet te veel, want dat vreet energie. Veel in de natuur zijn doet ons ook goed.

Geniet en rust uit

Met een goede voorbereiding, voldoende rust ter plaatsen kan vakantie voor een hoogsensitief persoon ook relaxt zijn. Geniet van je vakantie en rust lekker uit! Maak er jou/jullie topvakantie van en kijk niet naar wat andere gezinnen doen tijdens hun vakantie.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

foto’s van: pixabay en inge beleeft

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial