Waarom op vakantie gaan met een HSP net even anders is

Is er iemand in jouw gezin een HSP en moeten ze ook altijd enorm wennen aan het vakantie verblijf. De eerste dagen gebroken nachten? Zo zien onze vakanties er altijd wel uit. Ik vind het belangrijk om ook hierin een kijkje in de keuken te geven. Want we hebben echt weleens momenten dat we denken, waarom nemen we ze mee?

Net als ieder ander

Ik vind het heerlijk om te struinen op het internet om een leuk vakantieadres te vinden voor onze vakantie met de kinderen. Vaak heb ik al een regio of land in gedachten en ga ik van alles bekijken. Wat is er in de omgeving te doen? Hoe groot is het? Wat voor accommodatie is er? Hoe staat het met de animatie voor de kinderen? Ik heb dan vaak al snel een adresje op het oog dat ik daarna bijna niet meer los kan laten. Daarna is het wachten tot mijn verlof wordt goedgekeurd, want ja die inventariseren ze bij ons pas eind december/begin januari voor de zomermaanden. Eenmaal geboekt komt de rust weer even in mijn kont.

De aanloop naar de vakantie met HSP-ers in huis

Als de vakantie bijna zover is vertellen we het de kinderen dat we op vakantie gaan. Net als ieder ander kind vinden ze dat geweldig. Tellen af, willen weten waar we naartoe gaan. Plaatjes kijken en er samen over praten. Maar dit levert ook spanning op. Die spanning kan soms echt vervelend zijn, maar ik herken het wel. Ik heb er namelijk zelf ook last van. Verder ga ik alvast bedenken wat ik echt gezien wil hebben. Soms is die lijst veel te lang. Dan maak ik een schikking.

De week voor vertrek

Zodra het aftellen echt is begonnen van 7 naar 6 naar 5…dan staan de tassen al klaar in onze slaapkamer. De eerste dingen pak ik in. Laat iedereen bedenken wat ze mee willen nemen. Moet ik nog iets wassen? Welk speelgoed, leesvoer, etcetera. Haal nog wat boodschapjes in huis en laat het dan maar komen. Zoals ik al schreef neemt de spanning ook toe. Dat uit zich in onrustige nachten. Ik slaap slecht, maar ik ben niet de enige. Ook dochterlief en onze oudste zoon slapen slecht. Vroeg wakker of midden in de nacht wakker. Waarbij ze dan toch even de behoefte hebben aan een kroel. Kruipen dan figuurlijk weer in me. Mama je moet bij me blijven. Mama je moet bij me liggen. Omdat ikzelf vaak ook onrustig sliep vond ik dit in het begin vervelend, maar steeds meer omarm ik de onrustige momenten ‘s nachts. Kruip bij ze en val samen in slaap. Word ik voor ze wakker, dan duik ik nog even mijn eigen bed in.

De vakantie breekt aan voor de HSP-er

Maandenlang er naar uitgekeken en dan is het zover, we gaan. Zoonlief stapt zo de auto in en heeft er zin in, de jongste telg ervaart het allemaal. Dochterlief komt hevig in protest. Ze heeft geen zin meer, ze wil niet meer en gooit werkelijk alles in de strijd. Praten, praten, kalmeren, knuffelen en oppakken en in de auto zetten. De eerste kilometers is er nog wat gesputter, maar dan slaat dat langzaam om.

De autorit

Tot nu toe zijn we altijd met de auto op vakantie gegaan. In de auto mogen ze vaak een filmpje kijken. Zingen we liedjes en spelen we raadspelletjes. Dat laatste is nieuw. Worden er vragen gesteld en uiteraard de meest bekende vraag, zijn we er al? Dit is niet veel anders dan bij alle andere gezinnen.

De eerste dagen

De eerste dagen tijdens de vakantie zijn vooral de nachten onrustig. Nieuwe geluiden, nieuwe geuren, nieuwe omgeving. Ze zijn sneller moe van het vele spelen. Zelf ben ik ook sneller moe. Ik slaap de eerste nachten gewoon slecht. Heb pijntjes en word gek van alle luchtjes en geluiden. De eerste avonden en nachten kunnen we er regelmatig een bezoekje brengen aan de slaapkamer van de kinderen. Troosten, geruststellen, praatje pot. Het zijn vooral hele intensieve avonden. De ochtenden beginnen vroeg. Dat laatste had ik ook al zonder kinderen. Wennen en halverwege de vakantie komt dat vanzelf goed.

Diffuser mee op vakantie

Als het even kan neem ik mijn diffuser en essentiële oliën mee op vakantie. Een van de HSP triggers op vakantie is geur. Om een neurale geur te creëren zet ik vaak de diffuser aan. Het scheelt in ieder geval een overprikkeling. Het is gelijk een momentje van tot rust komen.

Verloop vakantie

Onze dagen plannen we zorgvuldig. Dagen met veel prikkels worden afgewisseld met hele rustige dagen. Ook proberen we zo veel mogelijk structuur aan te houden. Daar vaart het gezin ook tijdens de vakantie het beste op. We beperken de uitjes, maar de uitjes die we hebben beleven we intens. Zo maken we er toch een topvakantie van.

Hoe proberen we nog meer de prikkels te reduceren?

Voor de kinderen zorgen we dat er tijd is om zich terug te trekken. Wat extra eigen spulletjes bij zich. We nemen iets meer tijd voor het bed ritueel. Voor mezelf zorg ik dat ik leesvoer bij me heb, wat extra slaap of even mezelf terug trek. Ook een spelletje doet het vaak goed. Uit eten doen we niet te veel, want dat vreet energie. Veel in de natuur zijn doet ook goed. Aarden werkt bij ons allemaal heel goed.

Wat is jouw ultieme vakantie tip? Laat jouw tip hieronder in de berichten achter, of deel ze op de social media of per mail.

 

 

Please follow and like us: