Aftellen naar bijzondere momenten: DIY aftelkalender

Ben je op zoek naar een handleiding voor het maken van je eigen aftelkalender? In deze blog ontdek je stapsgewijze instructies om zelf een persoonlijke aftelkalender te creëren. Aftelkalenders zijn perfect om af te tellen naar bijzondere momenten zoals verjaardagen, feestdagen en vakanties. Met onze handige tips kun je snel aan de slag om een unieke DIY aftelkalender te maken.

Extra spanning voor een bijzonder moment

De verjaardag is een opwindende dag voor alle kinderen, maar gevoelige kinderen ervaren vaak extra spanning. Door in te spelen op deze gevoelens kun je een deel van de spanning en prikkels verminderen. De komst van een broertje of zusje is enorm spannend en lijkt voor jonge kinderen eindeloos te duren, omdat ze nog geen goed tijdsbesef hebben. Een handige oplossing is het gebruik van een aftelkalender, die kan helpen bij het creëren van tijdsbesef en het verminderen van de spanning. Dit geldt niet alleen voor hoogsensitieve kinderen, maar is ook waardevol voor niet-hoogsensitieve kinderen.

Aftelkalenders kopen

Er zijn verschillende aftelkalenders te koop. Dat is makkelijk, maar je zit wel vast aan een vast design. Of je download ze van internet en print ze uit. Dan heb je toch vaak wat kwalitatief minder papier. Koop je een aftelkalender dan heb je een stevige en mooie print.

Een DIY aftelkalender maken

Heb je het er niet voor over om geld te betalen voor een aftelkalender. Of misschien vind je het veel leuker om creatief bezig te zijn. Ook dat is prima. Jij moet vooral doen wat jij leuk vind, wat binnen jouw budget past. Maar waar moet je rekening mee houden als je kiest voor een DIY aftelkalender.

Lees ook: Dé tofste adventskalenders van 2022 voor alle leeftijden

Wat heb je nodig voor een DIY aftelkalender

De benodigde materialen om zelf een aftelkalender te maken:

  • Papier (bij voorkeur dik papier of karton)
  • Potloden, stiften of kleurpotloden
  • Liniaal
  • Schaar
  • Lijm of plakband
  • Stickers, decoraties of afbeeldingen (optioneel)

Stappen voor het maken van een DIY aftelkalender

Voor dat je echt aan de gang gaat met de DIY aftelkalender heb je vast al bedacht waarom je de aftelkalender gaat maken. Is het een speciale gebeurtenis, zoals een verjaardag, de feestdagen, de aanstaande vakantie of voor het eerst naar school gaan? Het zijn zomaar een aantal redenen waarom een aftelkalender fijn is.

Een voorbeeld van een aftelkalender is een adventskalender.

Hoe lang ga je aftellen?

Om overzicht te bewaren is het verstandig om niet meer dan 21 dagen af te tellen. Toch is dat afhankelijk van de situatie. Gaat het bijvoorbeeld om een zwangerschap, dan is 21 dagen te kort, maar dan kan je in weken aftellen. Gaat het om aftellen voor een verjaardag, feestje, feestdagen? Hou het dan echt op de maximaal 21 dagen aftellen. Ook is het goed om de begindatum en einddatum te markeren.

Ontwerp de kalender (basic)

Zelf een aftelkalender maken kan op verschillende manieren. Ga je voor heel basic of laat je je creativiteit de vrije geest. Voor een eenvoudige DIY aftelkalender teken je op het papier of karton een rechthoek als basis. De grootte van je rechthoek is net wat je voorkeur is. Daarna deel je het rechthoek in kleinere vakjes tot dat je het aantal dagen hebt dat je wil aftellen.

Deze vakjes kan je voorzien van de nummers 1 tot maximaal 21 of van de dagen van de maand. De buitenrand of de vakjes kan je ook nog mooi versieren met stickers, tekeningetjes of andere decoratie passend binnen het thema.

Ontwerp de kalender (vrije creativiteit)

Wil je liever wat origineels maken, dat kan natuurlijk ook. Pinterest is dan je beste vriend. Ik kan je natuurlijk ook enkele suggesties geven. Zo kan je een taart van papier maken en die op een stevig karton plakken. De kaarsjes die je erop zet vormen de dagen die je gaat aftellen. Maar je kan ook een grote ronde kartonnen cirkel maken en daar knijpers met nummers. Maak een slinger met leuke figuurtjes om af te tellen. Ga je op vakantie met de auto of vliegtuig? Maak het voertuig met daarachter wolkjes om af te tellen. Of een ijsje met 21 bolletjes en iedere dag plak je een bolletje af zodat je aan het eind een gevuld ijsje hebt.

Ook interessant: Kinderfeestje voor HSK, hoe houd je het leuk?

Voor de grote kinderen

Heb je wat oudere kinderen die kunnen lezen? Dan is het ook leuk om de aftelkalender te voorzien van leuke korte teksten. Die teksten kunnen inspirerend zijn, een kleine activiteit of een herinnering aan de gebeurtenis waar je naar aftelt.

Aftellen maar

Als je al je creativiteit hebt losgelaten op het maken van de aftelkalender? Dan is het daarna tijd om de kalender ergens goed zichtbaar op te hangen. Dan kan het echte aftellen beginnen. Elke dag een vakje markeren omdat de dag voorbij is. Het maken van de aftelkalender is een ontspannen werkje. Goed voor het leegmaken van je hoofd. Vergeet dan ook niet te genieten van het proces. Ga samen met je kind aftellen naar een speciale gebeurtenis. De kinderen hier thuis vinden het altijd heel fijn om te doen. Het geeft ze een beetje houvast in een spannende tijd.

Met deze blog heb ik je een basis willen geven voor het maken van een DIY aftelkalender. Met jouw creativiteit kan je er een maken in eigen stijl en behoeften. Veel plezier met het maken van jullie persoonlijke aftelkalender.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial