Hoe vieren wij als hoogsensitief gezin Sinterklaas?

Als de herfstvakantie achter de rug is, komt Sinterklaas alweer bijna aan in Nederland. Voor veel kinderen een spannende periode, maar voor hoogsensitieve kinderen (HSK) geeft dit extra prikkels. Hoe vieren wij met een gezin vol hoogsensitieve personen (HSP) Sinterklaas? Ik neem je mee in hoe wij deze weken doorbrengen met onze kinderen. 

Wanneer komt Sinterklaas?

Dat de winkels al in de zomer vol liggen met Sint artikelen vind ik al van de zotte. Dat is een andere discussie, maar mijn kinderen valt het dus gewoon op. Ze hebben nu eenmaal oog voor detail. Dan komt Sinterklaas bijna hè mama. Het is dan nog redelijk lang wachten. Een week voordat de intocht op tv wordt uitgezonden starten we met de aftelkalender. Die begint dus iets eerder dan het Sinterklaasjournaal. 

sinterklaas snoepgoed

Verlanglijstje maken

Waar voorheen het speelgoedboek op de mat, viel kan je ze nu ophalen bij de Intertoys of bij de AH van Bol.com. We laten ze niet knippen en plakken zodat hele vellen vol met cadeautjes komen te staan, maar we gaan even een half uurtje met ze zitten. Dan zetten we de naam in het boek bij de cadeautjes die op het verlanglijstje komen. Tijdens het doorlopen van het boek vertellen we de kinderen dat Sinterklaas niet alles kan kopen. Er zijn zo veel kindjes die cadeautjes willen. Eenmaal de dingen uitgezocht moeten ze een top 5 maken. Dat is dan van wat ze echt willen hebben. Ze zijn trouwens een ster in het onthouden van wat ze willen hebben en of iets wel en niet op het lijstje stond. 

En waar we de afgelopen jaren al heel snel de boeken in huis hadden en er mee aan de slag gingen, besloten we ze dit jaar (2022) te verstoppen en pas een week voor de intocht aan de kinderen te geven. Beste keuze tot nu toe die we hebben kunnen maken. De rust blijft veel langer bewaard.

Lees ook: 8 favoriete Sinterklaas producten en rituelen in ons gezin

Welke intocht bezoeken we?

Dan is het eindelijk zover, de Sint komt aan in Nederland. We gaan dan met het gezin naar de intocht. Idealistisch zie ik dan de kinderen staan, warm ingepakt, mutsjes op, sjaaltjes om, wanten aan en heerlijke snotneusjes en rode konen. We kijken vaak even waar en wanneer Sinterklaas aankomt. Zo waren we eens bij de intocht in Maassluis, waarbij een echte stoomboot de haven binnen kwam varen. Met de scheepstoeter en al, daar ging het flink mis. Dat geluid drong zo intens door en zorgde voor een dusdanige overprikkeling in combinatie met de spanning dat het klaar was. Daarom kiezen we voor een redelijk vroege intocht, zonder een stoomboot en toch de mogelijkheid snel aan de massa te ontsnappen.

Vol verwachting klopt hun hart

Als Sinterklaas er dan is, gaan de hartjes van onze hooggevoelige kinderen sneller kloppen. Wanneer mogen ze hun schoentje zetten en krijgen ze wat ze graag willen hebben? Ook voor het zetten van de schoen hebben we een kalender, Hierop kunnen ze zien wanneer ze hun schoen mogen zetten. Het geeft voor hoogsensitieve kinderen een beter beeld, het wordt tastbaar wanneer ze hun schoen kunnen zetten. Zeker ook omdat ze bij opa en oma hun schoen mogen zetten. Vaste momenten en niet dubbel. Dus niet bij opa en oma en thuis de schoen zetten. En waarom in de nacht de schoen vullen? Waarom niet overdag. Zo slapen ze ook een stuk beter op de dag dat ze de schoen mogen zetten.

Sinterklaas met familie vieren

Het sinterklaasfeest vieren we niet alleen met ons gezin, maar ook met familie. De kinderen zijn de enige kinderen in beide families. Bij de ene kant van de familie vieren we het met het zetten van een schoentje, bij de ander met een zak met cadeautjes zonder al te veel poespas. Dus zonder dat Sinterklaas een hoog bezoek komt brengen. Met een video van Sint is er toch speciale aandacht voor ze. Gewoon een kleine zak gevuld met een aardigheidje en daarna gezamenlijk wat eten. Kort en bondig met ruimte om te spelen met het gekregen cadeautje.

Lees ook: Video van Sint, een uitkomst voor hoogsensitieve kinderen

Geen extra Sinterklaas uitjes

In veel gemeentes is het mogelijk om naar een Sinterklaashuis of Sinterklaasmusical te gaan. Hoe gaaf wij dat ook vinden, slaan wij dit soort uitjes over. De spanning in deze periode is al zo groot dat we extra spanning niet gaan opzoeken. Zo laten we alleen maar meer de spreekwoordelijke emmertjes overlopen als we dit wel doen. Je kan op zo veel andere leuke manieren het voor de kinderen ook leuk maken in deze periode (kruidnootjes bakken, taaitaaipop versieren, knutselen, kleuren of een Sinterklaasfilm kijken)

Afsluiten met de pakjesavond

De hele feestperiode sluiten we af met pakjesavond. Zodra papa thuis komt van zijn werk staan de cadeautjes voor de deur en neemt hij ze mee naar binnen. Ondertussen regelen we dat we kunnen eten zodra ze klaar zijn met uitpakken. We laten ze daarin vooral doen wat ze zelf willen. Het is dus kort maar krachtig, waarna ze heerlijk kunnen spelen. We eten die avond iets wat de kinderen heel lekker vinden. Door de spanning en de prikkels hebben ze snel geen trek in eten. Door iets voor te schotelen wat ze echt lekker vinden wordt er tijdens het spelen wel gegeten. Zij blij en wij blij.

Als 5 december in het weekend valt, vieren we in de ochtend al ‘pakjesavond’. Onder het mom van de sint heeft een drukke dag, dus de pieten hebben de cadeautjes al gebracht. Hierdoor zitten ze niet de hele dag in spanning. Het scheelt heel veel ‘gemopper’ en het is echt gezelliger. De spanning bouwt zich niet extreem op.

Tip voor wie het cadeautje is, niet alleen voor hoogsensitieve kinderen

Kan jouw kind nog niet lezen? Plak dan geen stickers met namen op de pakjes, maar plak er een foto van het kindje of volwassenen op.

Samengevat de tips om Sinterklaas gezellig te houden voor hoogsensitieve kinderen

 • Maak het visueel wanneer de kinderen hun schoen mogen zetten.
 • Voel je niet verplicht door de omgeving om naar de intocht te gaan. Is dat te veel voor de kinderen, blijf gewoon thuis.
 • Haal pakjesavond naar voren en vier dit gewoon een week of twee weken eerder.
 • Vier je het wel op 5 december, zorg dan dat ze niet de hele dag in spanning zitten. Is het op zaterdag of zondag? Vier het dan in de ochtend.
 • Zet overdag de schoen zodat ze dezelfde dag nog een gevuld schoentje hebben. Ga even naar de speeltuin, boodschapje doen.
 • Beperk de uitjes, er zijn al genoeg prikkels in deze tijd.
 • Bestel de video van Sint in plaats van het hele gevolg in huis.

Dat Sinterklaas sinds 2020 anders gevierd gaat worden dan voorgaande jaren is wel duidelijk. Ik denk zelfs dat het voor veel hooggevoelige kinderen het minder prikkels gaat opleveren. We gaan het de komende tijd ervaren, maar wij hebben er in ieder geval heel veel zin in.

Sinterklaas voor grote kinderen

Sinds 2021 weet een van de kinderen het grote Sinterklaasgeheim. In de zomer van 2024 gaan we de middelste het grote geheim vertellen. En ondanks deze bekentenis, geeft deze tijd wat extra spanning. Om die weg te nemen, nemen we de oudste mee in wat we gaan doen. De oudste mag dan helpen met strooien van strooigoed of met wat schoencadeautjes kopen. Samen met de oudste hebben we ook het boek Sinterklaas voor grote kinderen gelezen. Hiermee leer je ze het echte verhaal van Sinterklaas en hoe het feest tot stand is gekomen.

Deze blog verscheen eerder, maar is met de kennis van nu geüpdatet.

Please follow and like us:

6 gedachten over “Hoe vieren wij als hoogsensitief gezin Sinterklaas?”

 1. Ik vind dat jullie er nog vrij veel aan kunnen doen.
  Dat gaat hier niet.
  Geen schoen, geen Sinterklaas journaal, geen aftelkalender en geen schoen zetten.
  Alleen de intocht kijken, een pietje om mee te spelen en pakjesmiddag.
  Om spanning weg te halen hebben we het sinterklaasmysterie uit de doeken gedaan.
  Bij de schoolkeuze voor onze kinderen was de aandacht die ze aan sinterklaas besteden één van de speerpunten. Hier wordt er minimaal aandacht aan besteed.
  Zielig? Totaal niet! Overzichtelijk en weinig spanning en prikkels waardoor het ieder jaar een zeer geslaagd feest is waar ze echt van kunnen genieten.

  Beantwoorden
  • Wat fijn dat jullie juist naar de kinderen kijken wat ze nodig hebben. En inderdaad dat is helemaal niet zielig dat is juist heel fijn dat ze er mooie herinneringen aan overhouden.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial