Hoe vieren wij als hooggevoelig gezin Sinterklaas?

Als de herfstvakantie achter de rug is, komt Sinterklaas alweer bijna aan in Nederland. Voor veel kinderen een spannende periode, maar voor hooggevoelige kinderen (HSK) geeft dit extra prikkels. Hoe vieren wij met een gezin vol hoogsensitieve personen (HSP) Sinterklaas? Ik neem je mee in hoe wij deze weken doorbrengen met onze kinderen. 

Wanneer komt hij dan?

Dat de winkels al in de zomer vol liggen met Sint artikelen vind ik al van de zotte. Dat is een andere discussie, maar mijn kinderen valt het dus gewoon op. Ze hebben nu eenmaal oog voor detail. Dan komt Sinterklaas bijna hè mama. Het is dan nog redelijk lang wachten. Een week voordat de intocht op tv wordt uitgezonden starten we met de aftelkalender. Die begint dus iets eerder dan het Sinterklaasjournaal. 

sinterklaas snoepgoed

Verlanglijstje maken

Voor de kinderen is het een feestje als het speelgoedboek op de mat valt. Er wordt druk geknipt. Tijdens het knippen en plakken, maar ook in de periode aansluitend tot 5 december vertellen we ze dat de Sint niet alles van het lijstje kan kopen. Er zijn zo veel kindjes die cadeautjes willen. Ze zijn namelijk een ster in het onthouden wat ze willen hebben en of iets wel en niet op het lijstje stond. 

Welke intocht bezoeken we?

Dan is het eindelijk zover, de Sint komt aan in Nederland. We gaan dan met het gezin naar de intocht. Idealistisch zie ik dan de kinderen staan, warm ingepakt, mutsjes op, sjaaltjes om, wanten aan en heerlijke snotneusjes en rode konen. We kijken vaak even waar en wanneer sinterklaas aankomt. Zo waren we eens bij de intocht in Maassluis, waarbij een echte stoomboot de haven binnen kwam varen. Met de scheepstoeter en al, nou daar ging het flink mis. Dat geluid drong zo intens door en zorgde voor een dusdanige overprikkeling in combinatie met de spanning dat het klaar was. Daarom kiezen we voor een redelijk vroege intocht, zonder een stoomboot en toch de mogelijkheid snel aan de massa te ontsnappen.

Vol verwachting klopt hun hart

Als Sinterklaas er dan is, gaan de hartjes van onze hooggevoelige kinderen sneller kloppen. Wanneer mogen ze hun schoentje zetten en krijgen ze wat ze graag willen hebben? Ook voor het zetten van de schoen hebben we een kalender, Hierop kunnen ze zien wanneer ze hun schoen mogen zetten. Het geeft voor hoogsensitieve kinderen een beter beeld, het wordt tastbaar wanneer ze hun schoen kunnen zetten. Zeker ook omdat ze bij opa en oma hun schoen mogen zetten. Vaste momenten en niet dubbel. Dus niet bij opa en oma en thuis de schoen zetten.

Sinterklaas met familie vieren

Het sinterklaasfeest vieren we niet alleen met ons gezin, maar ook met familie. De kinderen zijn de enige kinderen in beide families. Bij de ene kant van de familie vieren we het met het zetten van een schoentje, bij de ander met een zak met cadeautjes zonder al te veel poespas. Dus zonder dat Sinterklaas een hoog bezoek komt brengen. Gewoon een kleine zak gevuld met een aardigheidje en daarna gezamenlijk wat eten. Kort en bondig met ruimte om te spelen met het gekregen cadeautje.

Geen extra Sinterklaas uitjes

In veel gemeentes is het mogelijk om naar een Sinterklaashuis of Sinterklaasmusical te gaan. Hoe gaaf wij dat ook vinden, slaan wij dit soort uitjes over. De spanning in deze periode is al zo groot dat we extra spanning niet gaan opzoeken. Zo laten we alleen maar meer de spreekwoordelijke emmertjes overlopen als we dit wel doen. Je kan op zo veel andere leuke manieren het voor de kinderen ook leuk maken in deze periode (kruidnootjes bakken, taai taaipop versieren, knutselen, kleuren of een sinterklaasfilm kijken)

Afsluiten met de pakjesavond

De hele feestperiode sluiten we af met pakjesavond. Zodra papa thuis komt van zijn werk staan de cadeautjes voor de deur en neemt hij ze mee naar binnen. Ondertussen regelen we kunnen eten zodra ze klaar zijn met uitpakken. We laten ze daarin vooral doen wat ze zelf willen. Het is dus kort maar krachtig, waarna ze heerlijk kunnen spelen. We eten die avond iets wat de kinderen heel lekker vinden. Door de spanning en de prikkels hebben ze snel geen trek in eten. Door iets voor te schotelen wat ze echt lekker vinden wordt er tijdens het spelen wel gegeten. Zij blij en wij blij.

SpeelgoedSpeelgoed

Tip voor wie het cadeautje is, niet alleen voor HSK’s

Kan jouw kind nog niet lezen? Plak dan geen stickers met namen op de pakjes, maar plak er een foto van het kindje of volwassenen op.

Sinterklaas 2020 anders dan anders, maar wel HSP proof

Dat Sinterklaas in 2020 anders gevierd gaat worden dan voorgaande jaren is wel duidelijk. Ik denk zelfs dat het voor veel hooggevoelige kinderen het minder prikkels gaat opleveren. We gaan het de komende tijd ervaren, maar wij hebben er in ieder geval heel veel zin in.

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wellicht vindt je deze blogs ook interessant.

Please follow and like us: