Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding

Wist je dat je overprikkeld kan raken door kleding die niet fijn zit? Een naadje, een labeltje of simpelweg het materiaal waarvan het gemaakt is. Ik heb het bijvoorbeeld altijd vreemd gevonden dat vrouwen zich kunnen insmeren met bodylotion en daarna gewoon kunnen aankleden. Of na het zwemmen of douchen na het afdrogen zo hun kleding aan kunnen trekken. Ik weet nog niet zo heel lang dat dit een onderdeel is van mijn hooggevoelig (HSP) zijn.

Hoe doen ze dat toch?

Zoals ik in de inleiding al schreef snapte ik er nooit iets van dat iedereen zo zijn kleding aan kon trekken na het zwemmen. Broeken of truien het maakt voor mij echt niet uit maar het zat nooit lekker na een zwempartij of na het douchen. Ook het insmeren met bodylotion. Ik kan daar gewoon niet bij dat je dat fijn vindt. Durfde daar nooit naar te vragen waarom ze dat wel kunnen. Of wat hun geheim is.

Het zat bij mij voor geen meter

Samen met vriendinnen heb ik een aantal jaar aan aqua-aerobics gedaan. Het hele jaar door en ik had zeker in de koudere maanden strijd met mijn kleding na het zwemmen. Een spijkerbroek vermeed ik eigenlijk altijd wel. Die kreeg ik niet aan en voelde als schuurpapier na het zwemmen. Een comfortabele joggingbroek ging dan eigenlijk wel, totdat deze te vaak was gewassen, dan was de binnenkant niet meer zacht. Dan ging dat enorm kriebelen.

HSP proof kleding kan je bestellen bij Little Sparkelz. Anja is bekend met HSP en houdt rekening met labeltjes en naden.

Na het wassen zat veel kleding niet meer lekker

Een lang leven hebben vele sweaters en joggingbroeken bij mij niet. Hoewel met de komst van de droger helpt het mij wel enorm. Dat het wat minder goed voor je kleding is neem ik dan maar voor lief. Sweaters zijn bijvoorbeeld bij aanschaf super zacht van binnen, maar na een aantal keren wassen wordt die zachte binnenkant steeds harder. Mooi dat ik hem dan niet meer aantrek. Ik heb dan echt een paar uur nodig om mijn huid aan de stof te laten wennen. Wat zou dat fijn zijn als daar eens iets op gevonden wordt.

Ook gebreide truien vond ik verschrikkelijk

Hoe gaaf ze er ook uitzien die gebreide truien en ze echt weleens gekocht heb. Dat ze dan al heel snel een miskoop blijken te zijn. Mijn ouders hebben dan ook nooit begrepen dat ik er niet tegen kon. Net als een naadje die niet lekker zat. Menig keren strijd gehad over niet lekker zittende kleding. De gebreide truien zijn ook daarna nooit meer in mijn kast terug gekomen.

Ontprikkelen is enorm belangrijk. Dat is ook een van de redenen dat kleding niet lekker zit, door overprikkeling. Een uitgebreid artikel over het ontprikkelen bij kinderen lees je hier.

Grootste zintuig is de huid

HSP-ers zijn gevoelig op zintuigelijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen en proeven). De huid is de grootste zintuig die we hebben. Je kan dus echt een prikkelgevoelige huid hebben. Labeltjes irriteren me ook verschrikkelijk op de huid.

Altijd gedacht dat ik raar was

Het is nu ruim vier jaar geleden dat ik ontdekte dat ik hooggevoelig ben. Iedere keer dat ik weer een beetje meer lees en hoor over hooggevoeligheid gaan er weer kwartjes of puzzelstukje vallen. Heb altijd gedacht dat ik raar was. Nu besef ik des te meer dat het bij mij hoort en het dus niet raar is. Gevoel is mijn prikkelgevoelige zintuig. Mocht je je kind horen over sokken die niet lekker zitten, een labeltje dat kriebelt of iets anders qua kleding dat niet lekker zit? Neem het serieus en doe er iets mee. Je helpt je kind, maar ook jezelf hier enorm mee.

Reageren of op de hoogte blijven?

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

foto’s afkomstig van pixabay

Please follow and like us: