Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding

Wist je dat je overprikkeld kan raken door kleding die niet fijn zit? Een naadje, een labeltje of simpelweg het materiaal waarvan het gemaakt is. Ik heb het bijvoorbeeld altijd vreemd gevonden dat vrouwen zich kunnen insmeren met bodylotion en daarna gewoon kunnen aankleden. Of na het zwemmen of douchen na het afdrogen zo hun kleding aan kunnen trekken. Ik weet nog niet zo heel lang dat dit een onderdeel is van mijn hoogsensitief (HSP) zijn.

Hoe doen ze dat toch?

Zoals ik in de inleiding al schreef snapte ik er nooit iets van dat iedereen zo zijn kleding aan kon trekken na het zwemmen. Broeken of truien het maakt voor mij echt niet uit maar het zat nooit lekker na een zwempartij of na het douchen. Ook het insmeren met bodylotion. Ik kan daar gewoon niet bij dat je dat fijn vindt. Durfde daar nooit naar te vragen waarom ze dat wel kunnen. Of wat hun geheim is.

Het zat bij mij voor geen meter

Samen met vriendinnen heb ik een aantal jaar aan aqua-aerobics gedaan. Het hele jaar door en ik had zeker in de koudere maanden strijd met mijn kleding na het zwemmen. Een spijkerbroek vermeed ik eigenlijk altijd wel. Die kreeg ik niet aan en voelde als schuurpapier na het zwemmen. Een comfortabele joggingbroek ging dan eigenlijk wel, totdat deze te vaak was gewassen, dan was de binnenkant niet meer zacht. Dan ging dat enorm kriebelen.

Lees ook: SAM, kleding voor de prikkelgevoelige kinderen

Na het wassen zat veel kleding niet meer lekker

Een lang leven hebben vele sweaters en joggingbroeken bij mij niet. Hoewel met de komst van de droger helpt het mij wel enorm. Dat het wat minder goed voor je kleding is neem ik dan maar voor lief. Sweaters zijn bijvoorbeeld bij aanschaf super zacht van binnen, maar na een aantal keren wassen wordt die zachte binnenkant steeds harder. Mooi dat ik hem dan niet meer aantrek. Ik heb dan echt een paar uur nodig om mijn huid aan de stof te laten wennen. Wat zou dat fijn zijn als daar eens iets op gevonden wordt.

Een vrouw die last heeft van overprikkeling door kleding. Ze trekt aan haar groene trui en de emotie van irritatie is op haar gezicht te zien.

Ook gebreide truien vond ik verschrikkelijk

Hoe gaaf ze er ook uitzien die gebreide truien en ze echt weleens gekocht heb. Dat ze dan al heel snel een miskoop blijken te zijn. Mijn ouders hebben dan ook nooit begrepen dat ik er niet tegen kon. Net als een naadje die niet lekker zat. Menig keren strijd gehad over niet lekker zittende kleding. De gebreide truien zijn ook daarna nooit meer in mijn kast terug gekomen.

Lees ook: Hoe kan ik mijn hoogsensitieve kind laten ontprikkelen?

Grootste zintuig is de huid

HSP-ers zijn gevoelig op zintuigelijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen en proeven). De huid is de grootste zintuig die we hebben. Je kan dus echt een prikkelgevoelige huid hebben. Labeltjes irriteren me ook verschrikkelijk op de huid.

Altijd gedacht dat ik raar was

Het is nu ruim vier jaar geleden dat ik ontdekte dat ik hooggevoelig ben. Iedere keer dat ik weer een beetje meer lees en hoor over hooggevoeligheid gaan er weer kwartjes of puzzelstukje vallen. Heb altijd gedacht dat ik raar was. Nu besef ik des te meer dat het bij mij hoort en het dus niet raar is. Gevoel is mijn prikkelgevoelige zintuig. Mocht je je kind horen over sokken die niet lekker zitten, een labeltje dat kriebelt of iets anders qua kleding dat niet lekker zit? Neem het serieus en doe er iets mee. Je helpt je kind, maar ook jezelf hier enorm mee.

Hoe help ik mijn kinderen hiermee?

Ook bij mijn kinderen zie ik dit, dat ze overprikkelen op kleding. Labeltjes of naden of wat te denken van de materialen. Spijkerbroeken zijn hier echt amper een optie. Toch hebben we onze manieren gevonden. Wat vaak al meespeelt in het overprikkelen van kleding is dat het emmertje al behoorlijk vol zit.

Onze dochter heeft heel lang geen broeken gedragen. Het enige wat ze kon verdragen is een jurk of rok met een dun shirtje. Een legging was ook nog oké. Rond haar zevende wilde ze wel een broek gaan dragen, maar dat moest dan wel van zachte stof zijn. Dus geen spijkerbroek. Nu is dit voor een meisje best te doen. Onze jongens dragen ook geen spijkerbroek. Dat vinden ze niet fijn. Daarom dragen zij met liefde een joggingbroek. En of ik dat leuk vind? Nee echt niet altijd. Het ziet er soms zo lomp uit. De strijd aangaan heeft geen zin. Dan laat je ze alleen maar meer overprikkelen.

Ook begrip tonen is belangrijk. Hiermee haal je een groot deel van de angel eruit. Reageer met bijvoorbeeld dat je ziet dat het kleding stuk niet fijn zit. Of dat je begrijpt dat het labeltje of naadje vervelend is. Zoek samen naar een oplossing. Stel geen wat of waaromvraag, maar maak er een hoe vraag van. Dus: “hoe kunnen we dit samen oplossen?”.

Sinds oktober 2021 zijn we gestart met een kratje op de kamer waarin we de kleding van de volgende dag doen. Voor het slapen gaan, kijken we samen in de kast wat we de volgende dag aantrekken. Dit doen we dan in het mandje. Van ondergoed tot bovenkleding. Sinds we dit doen, is het een heel stuk gezelliger in de ochtend. Geen geschreeuw meer vanuit de slaapkamer om te helpen wat ze aan moeten trekken. Zo kunnen we allemaal op ons eigen tempo wakker worden.

Hoogsensitief kind confortabel buiten laten spelen?

Wil jij je hoogsensitieve kind confortabel buiten laten spelen. Minder overprikkeling door vieze of natte kleding tijdens het spelen in het bos, park of strand? Voor het strand neem je bij goed weer badkleding mee. Vaak accepteren ze dan wel het zand en de nattigheid. Zodra het koud wordt is dat geen optie meer. Voor het bos, park en op koude dagen op het strand zijn de iELM – Buitenkleding een uitkomst. Ze zijn waterafstotend. Dus daardoor wordt de kleding niet nat. Ook als het miezert laat ik ze de pakken aantrekken. Een natte schommel of glijbaan is ineens niet meer erg. Naast dat ze heel fijn zijn, zijn ze ook heel gaaf. Ik krijg er steeds leuke reacties op. Ja ze zijn wat prijzig, maar ze hebben altijd leuke iELM – Uitverkoop . Ze zijn verkrijgbaar tot maat 128.

Seizoenswisseling

Zodra de zomer zijn einde nadert en de lange broeken, truien, sokken en jassen weer aan gaan geeft dat hier altijd wat strubbels. Hoogsensitieve kinderen staan er om bekend dat ze moeite hebben met de wisseling van de seizoenen en dan vooral van warm naar koud. Gaf het eerder in deze blog al aan, je huid is een groot orgaan. Dat die huid weer bedekt moet worden, doet wel wat met de huid. Het moet weer wennen. Dat geeft de strubbels met de kinderen.

Fijne kledingmerken

In de loop der jaren heb ik inmiddels wel ontdekt wat ze bij ons fijn vinden. Toch is ieder hoogsensitief persoon anders. En blijft het soms zoeken naar de juiste handvatten. Wat vandaag wel werkt, kan morgen ineens niet werken. Consequent hierin blijven is een toverwoord. Soms met een kleine aanpassing. Maar ik dwaal af, de merken die wij fijn vinden zijn:

foto’s afkomstig van pixabay

Het originele bericht is van 4 oktober 2020. In 2021 heeft er een update plaatsgevonden. De meeste recente update is van 21 september 2022. De updates komen om de kennis die ik nu heb weer verder te delen.

Sint 2021Sint 2021

Please follow and like us:

5 gedachten over “Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding”

 1. wat kan ik er als moeder dan aan doen? wij hebben echt alles geprobeerd (alle therapieen,stenen,,praten, etc etc maar eigenlijk vind ze niks fijn. swinters met moeite een legging en dan liefst van die gladde hele dunne en tegenwoordig wel een hoodie maar niks eronder. vroeger ging ze met korte legging en t shirt in winter naar school,dus dit is echt al heel wat.. ook geen zeep in bad en als t x moet dan gewoon een beetje blokzeep op washand en alleen de oksel en buik de rest trekt ze echt niet. ik ben op en wil geen strijd meer dus laten het een heel eind…
  onderin schrijf je neem het serieus en doe er iets mee maar wat dan??

  Beantwoorden
  • Wat een fijn artikel, ik herken er mijn zoon en ook een beetje mezelf in! Maar stel me dezelfde vraag als Helga hierboven, hoe neem je je kind serieus? Ik heb al alles geprobeerd lijkt me (brede broeken, smalle broeken, zachte, harde, losse, jogging,…) en heb welgeteld 3 sweaters in een kast van wel 30 stuks, die hij wilt aan doen. Geen onderhemdjes, geen dikke truien, mutsen en sjaals in de winter. Ik legde me er bij neer… maar die broeken, die blijven een rap, alsook de meeste schoenen. Maar Als er een vriendje komt, gaan die schoenen zonder probleem aan. Omdat hij er dan niet aan denkt? Dus doe ik afleid-spelletjes bij het aankleden, zodat hij er niet aan denkt.. maar ook dat werkt niet… ik weet het niet meer en merk ook dat ik er nergens concrete tips over vind (dit artikel was het zinnigste dat ik er al over las). Het enige wat ik vind zijn prikkelarme kledij maar ook dat werkt niet… dus moest je tips of lectuur hebben, graag! Mijn zoon is bijna 7 trouwens!

   Beantwoorden
   • Dank je wel voor het compliment, Tanja.

    Je kind serieus hierin nemen is bevestigen wat hij of zij ervaart. Om als voorbeeld te geven een label in een trui of broek. Die kan verschrikkelijk irriteren. Dan kan je bijvoorbeeld zeggen. Ik zie dat je veel last hebt van het labeltje. Zullen we samen zoeken naar een oplossing zodat je geen last hebt. Zit kleding niet fijn, geef ook daarin erkenning dat je ziet dat ze het kledingstuk niet fijn vinden om te dragen, maar wellicht kunnen jullie samen naar een winkel om een nieuwe trui of broek te passen.

    En echt het geeft als ouder zijnde ook echt wel frustratie. Het niet willen dragen van een broek of trui. Dat mijn dochter geen lange broek aan wilde vond ik in het begin echt verschrikkelijk. Had ik mooie broeken gekocht, bleven ze ongedragen in de kast hangen. Sweaters haar niet gezien. Nadat we het los hebben gelaten en haar lieten kiezen wat ze wel wilde dragen en wat wel goed zat in haar ogen hebben we het daarbij gelaten. Onze beide jongens willen geen spijkerbroek aan, maar alleen maar de joggingbroeken. Niet even sierlijk, ik geef het toe, maar als comfortabele kleding ervoor zorgt dat hij zich goed voelt is dat het belangrijkste voor ons.

    Wat bij ons ook helpt is de avond ervoor de kleding voor de volgende dag al klaar leggen. Samen uitzoeken wat de volgende dag gedragen wordt. Dat zorgt ervoor dat ze de volgende ochtend niet de prikkel hebben van wat moet ik nu weer aan. We doen dit met onze 7 jarige dochter en 5 jarige zoon en prompt hij draagt nu een spijkerbroek.

    Lectuur over kleding bij prikkelgevoelige kinderen heb ik niet, maar zoek je specifiek over hoogsensitiviteit dan raadt ik je hoogsensitief ouderschap van Bieke Geenen aan. Op dit blog staat daarover ook een review.

    Lieve groet,
    Inge

    Beantwoorden
 2. Hi Inge,

  Ik zou heel graag met je in contact willen komen voor advies en ervaring op het gebied van kleding.
  Ik ben namelijk bezig met het opzetten van een low sense kledingmerk (prikkelvrije kleding).

  Zou je mij misschien kunnen mailen zodat ik je een aantal vragen kan stellen?

  Ik hoor graag van je!

  Liefs,
  Claudia

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial