Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding

Wist je dat je overprikkeld kan raken door kleding die niet fijn zit? Een naadje, een labeltje of simpelweg het materiaal waarvan het gemaakt is. Ik heb het bijvoorbeeld altijd vreemd gevonden dat vrouwen zich kunnen insmeren met bodylotion en daarna gewoon kunnen aankleden. Of na het zwemmen of douchen na het afdrogen zo hun kleding aan kunnen trekken. Ik weet nog niet zo heel lang dat dit een onderdeel is van mijn hooggevoelig (HSP) zijn.

Hoe doen ze dat toch?

Zoals ik in de inleiding al schreef snapte ik er nooit iets van dat iedereen zo zijn kleding aan kon trekken na het zwemmen. Broeken of truien het maakt voor mij echt niet uit maar het zat nooit lekker na een zwempartij of na het douchen. Ook het insmeren met bodylotion. Ik kan daar gewoon niet bij dat je dat fijn vindt. Durfde daar nooit naar te vragen waarom ze dat wel kunnen. Of wat hun geheim is.

Het zat bij mij voor geen meter

Samen met vriendinnen heb ik een aantal jaar aan aqua-aerobics gedaan. Het hele jaar door en ik had zeker in de koudere maanden strijd met mijn kleding na het zwemmen. Een spijkerbroek vermeed ik eigenlijk altijd wel. Die kreeg ik niet aan en voelde als schuurpapier na het zwemmen. Een comfortabele joggingbroek ging dan eigenlijk wel, totdat deze te vaak was gewassen, dan was de binnenkant niet meer zacht. Dan ging dat enorm kriebelen.

Lees ook: SAM, kleding voor de prikkelgevoelige kinderen

Na het wassen zat veel kleding niet meer lekker

Een lang leven hebben vele sweaters en joggingbroeken bij mij niet. Hoewel met de komst van de droger helpt het mij wel enorm. Dat het wat minder goed voor je kleding is neem ik dan maar voor lief. Sweaters zijn bijvoorbeeld bij aanschaf super zacht van binnen, maar na een aantal keren wassen wordt die zachte binnenkant steeds harder. Mooi dat ik hem dan niet meer aantrek. Ik heb dan echt een paar uur nodig om mijn huid aan de stof te laten wennen. Wat zou dat fijn zijn als daar eens iets op gevonden wordt.

Ook gebreide truien vond ik verschrikkelijk

Hoe gaaf ze er ook uitzien die gebreide truien en ze echt weleens gekocht heb. Dat ze dan al heel snel een miskoop blijken te zijn. Mijn ouders hebben dan ook nooit begrepen dat ik er niet tegen kon. Net als een naadje die niet lekker zat. Menig keren strijd gehad over niet lekker zittende kleding. De gebreide truien zijn ook daarna nooit meer in mijn kast terug gekomen.

Lees ook: Hoe kan ik mijn hoogsensitieve kind laten ontprikkelen?

Grootste zintuig is de huid

HSP-ers zijn gevoelig op zintuigelijke prikkels (zien, horen, ruiken, voelen en proeven). De huid is de grootste zintuig die we hebben. Je kan dus echt een prikkelgevoelige huid hebben. Labeltjes irriteren me ook verschrikkelijk op de huid.

Altijd gedacht dat ik raar was

Het is nu ruim vier jaar geleden dat ik ontdekte dat ik hooggevoelig ben. Iedere keer dat ik weer een beetje meer lees en hoor over hooggevoeligheid gaan er weer kwartjes of puzzelstukje vallen. Heb altijd gedacht dat ik raar was. Nu besef ik des te meer dat het bij mij hoort en het dus niet raar is. Gevoel is mijn prikkelgevoelige zintuig. Mocht je je kind horen over sokken die niet lekker zitten, een labeltje dat kriebelt of iets anders qua kleding dat niet lekker zit? Neem het serieus en doe er iets mee. Je helpt je kind, maar ook jezelf hier enorm mee.

Sint 2021Sint 2021

Hoe help ik mijn kinderen hiermee?

Ook bij mijn kinderen zie ik dit, dat ze overprikkelen op kleding. Labeltjes of naden of wat te denken van de materialen. Spijkerbroeken zijn hier echt amper een optie. Toch hebben we onze manieren gevonden. Wat vaak al meespeelt in het overprikkelen van kleding is dat het emmertje al behoorlijk vol zit.

Onze dochter heeft heel lang geen broeken gedragen. Het enige wat ze kon verdragen is een jurk of rok met een dun shirtje. Een legging was ook nog oké. Rond haar zevende wilde ze wel een broek gaan dragen, maar dat moest dan wel van zachte stof zijn. Dus geen spijkerbroek. Nu is dit voor een meisje best te doen. Onze jongens dragen ook geen spijkerbroek. Dat vinden ze niet fijn. Daarom dragen zij met liefde een joggingbroek. En of ik dat leuk vind? Nee echt niet altijd. Het ziet er soms zo lomp uit. De strijd aangaan heeft geen zin. Dan laat je ze alleen maar meer overprikkelen.

Ook begrip tonen is belangrijk. Hiermee haal je een groot deel van de angel eruit. Reageer met bijvoorbeeld dat je ziet dat het kleding stuk niet fijn zit. Of dat je begrijpt dat het labeltje of naadje vervelend is. Zoek samen naar een oplossing. Stel geen wat of waaromvraag, maar maak er een hoe vraag van. Dus: “hoe kunnen we dit samen oplossen?”.

Sinds oktober 2021 zijn we gestart met een kratje op de kamer waarin we de kleding van de volgende dag doen. Voor het slapen gaan, kijken we samen in de kast wat we de volgende dag aantrekken. Dit doen we dan in het mandje. Van ondergoed tot bovenkleding. Sinds we dit doen, is het een heel stuk gezelliger in de ochtend. Geen geschreeuw meer vanuit de slaapkamer om te helpen wat ze aan moeten trekken. Zo kunnen we allemaal op ons eigen tempo wakker worden.

Hoogsensitief kind confortabel buiten laten spelen?

Wil jij je hoogsensitieve kind confortabel buiten laten spelen. Minder overprikkeling door vieze of natte kleding tijdens het spelen in het bos, park of strand? Voor het strand neem je bij goed weer badkleding mee. Vaak accepteren ze dan wel het zand en de nattigheid. Zodra het koud wordt is dat geen optie meer. Voor het bos, park en op koude dagen op het strand zijn de iELM – Buitenkleding een uitkomst. Ze zijn waterafstotend. Dus daardoor wordt de kleding niet nat. Ook als het miezert laat ik ze de pakken aantrekken. Een natte schommel of glijbaan is ineens niet meer erg. Naast dat ze heel fijn zijn, zijn ze ook heel gaaf. Ik krijg er steeds leuke reacties op. Ja ze zijn wat prijzig, maar ze hebben altijd leuke iELM – Uitverkoop . Ze zijn verkrijgbaar tot maat 128.

Fijne kledingmerken

In de loop der jaren heb ik inmiddels wel ontdekt wat ze bij ons fijn vinden. Toch is ieder hoogsensitief persoon anders. En blijft het soms zoeken naar de juiste handvatten. Wat vandaag wel werkt, kan morgen ineens niet werken. Consequent hierin blijven is een toverwoord. Soms met een kleine aanpassing. Maar ik dwaal af, de merken die wij fijn vinden zijn:

Reageren of op de hoogte blijven?

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

foto’s afkomstig van pixabay

Please follow and like us: