Geen spijkerbroek voor mijn kind, help!

Wat hebben we een strijd gehad omdat onze kinderen geen spijkerbroek aan wilde. Meestal gingen ze met het kaartje van de winkel er nog aan door naar een ander als we er al een hadden gekocht. Maar hoe zit dat eigenlijk met hoogsensitieve kinderen en kleding? Ik deel graag onze persoonlijke ervaring met je.

De labeltjes, naadjes en ruwe stoffen

Grote kans dat jij als ouder regelmatig de labeltjes uit de kleding van je kinderen mag knippen. Heb je het niet helemaal weggehaald? Grote kans dat je daar dan ook nog een lading kritiek over je heen krijgt. Ook de naadjes in kleding voelen ze vaak zitten en irriteren op de gevoelige huid. Om het nog maar niet te hebben over ruwe stoffen. Denk is aan de ruwe stof van een echte jeans of die gebreide trui die zo kriebelt.

Lees ook: Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding

Stel je niet zo aan!

Ik kan me voorstellen dat als je niet hoogsensitief bent dat het lastig is niet te denken “stel je niet zo aan”. Eerlijk is eerlijk het is dan ook gewoon lastig voor te stellen dat kleding zo kan irriteren. Toch is het geen aanstelleritis. Hoogsensitieve mensen hebben er echt last van.

Hoogsensitieve kinderen en volwassenen hebben vaak een diepere gevoeligheid voor prikkels. Dus ook voor bijvoorbeeld textuur, materiaal of strakke kleding. Dit kan er voor zorgen in een sterke afkeer van bepaalde kledingstukken, zoals spijkerbroeken.

Kindje zit op de weg in een spijkerbroek.

Mijn kindertijd

Ik neem je even mee terug naar mijn jeugd. Ik weet nog dat mijn oma, hoe lief ook, een trui had gebreid. Ik moest hem dan aan, maar oh wat vond ik hem kriebelen. De trui zat alles behalve lekker. Maar ook wilde ik vaak geen spijkerbroek aan die uit de was kwam. Die was dan zo stijf dat de broek alles behalve lekker aanvoelde de eerste uren. Naarmate ik hem langer droeg, dan werd het wel comfortabel. Nog een voorbeeld uit mijn kindertijd waren sweaters. Als ze nog net nieuw zijn, dan voelen ze heerlijk zacht. Maar door het vele wassen werd de de trui ruw. Het was dan een hele strijd om de trui aan te doen.

Hoe is dat nu als volwassen vrouw?

Ik ervaar nog steeds gevoeligheid voor de textuur van kleding. Bepaalde kleding draag ik gewoon echt niet. En hoewel ik een hekel heb aan shoppen, ga ik toch liever naar een winkel toe om stoffen te voelen voordat ik het koop. Het voordeel is nu echter wel, dat anders dan toen ik kind was, er een droger is in huis. Veel van mijn kleding gaat in de droger. Goed voor je kleding? Nee. Fijn voor mijn huid? Ja. Maar ook naadjes en labels kunnen me soms mateloos irriteren.

Mijn eigen kinderen en kleding

In de eerste jaren van vooral de oudste twee kinderen hebben we ons meerdere malen ons hoofd gestoten aan het kopen van kleding. Zoals ik al aangaf gebeurde het regelmatig dat kleding helemaal niet weer doorgegeven werd. Hoe leuk de kleding ook was, het werd niet gedragen vanwege de textuur. Onze dochter heeft tot vorig jaar nooit een spijkerbroek gedragen. Zomer of winter, ze droeg altijd rokjes en jurkjes. In de wintermaanden met een legging. Soms konden we haar verleiden tot het dragen van een maillot. De eerste broek die ze uiteindelijk aantrok was een joggingbroek. Daarna volgde er broeken die zacht moest zijn. Inmiddels draagt ze veel soorten broeken. Maar een hoodie die heeft ze liever niet. Dat voelt te beklemmend om haar nek met die capuchon.

Hoe zit dat met de jongens?

De jongens hebben heel lang alleen maar jogging broeken gedragen. Er kwam geen spijkerbroek hun kast in. Langzaam aan kon ik met de zachte spijkerbroeken ze verleiden tot het dragen van een spijkerbroek. Inmiddels dragen ze wel een spijkerbroek, maar als ze de mogelijk hebben dan gaan ze liever voor die joggingbroek.

Geen spijkerbroek, wat nu?

Is het echt zo erg dat iemand liever geen spijkerbroek draagt waarvan de stof niet lekker voelt. Stel: jij moet iedere dag in iets lopen wat je niet lekker vindt zitten. Trek je het dan aan? Nee toch, waarom zou je kind dat wel moeten doen? Er is zoveel mogelijk tegenwoordig met kleding dat je kind ook echt leuke kleding kan hebben zonder een spijkerbroek of kriebeltrui.

Tips

Ik zal enkele tips met je delen. Echter wat voor ons werkt, kan zomaar zijn dat het voor jullie niet werkt. Maar onthoud dat iedere keer dat je weer wat geprobeerd hebt, brengt je wel dichterbij de oplossing.

  • Ga samen shoppen en voel materialen of het fijn voelt.
  • Droog kleding die in de droger kunnen gewoon in de droger. Dan voelen ze minder ruw aan.
  • Leg in de avond alvast de kleding klaar voor de volgende dag. Zo heb je in de vroege ochtend er geen strijd over.
  • SAM, kleding voor de prikkelgevoelige kinderen
  • Laat ze uit twee verschillende outfits kiezen, zo wordt de keuzestress minder en hebben ze toch het gevoel dat ze zelf mogen bepalen (autonomie).
  • Maak afspraken over kleding.
  • Respecteer hun keuze, ze hebben ook hun eigen smaak en grenzen.

Niet iedereen is hetzelfde

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial