Wat doet de zomertijd en wintertijd met HSP?

Twee keer in het jaar is het weer zover, dan gaat de klok weer een uurtje vooruit of achteruit. De zomertijd of wintertijd gaat weer in. Wie dit ooit bedacht heeft, is vast iemand geweest zonder kinderen of iemand die niet hoogsensitief is. Al jaren baal ik hier van, want wat ben ik van slag na het verzetten van de klok. En niet ik, maar ook de kinderen hebben een soort jetleg. Stiekem hoop ik dus dat een kabinet nog een keer besluit dit af te schaffen. 

Waarom is er zomertijd en wintertijd bedacht?

De zogenoemde wintertijd is de eigenlijke tijd die we hebben in Nederland als de klok niet wordt verzet. Volgens wikipedia is de zomertijd bedacht zodat men kon bezuinigen op verlichting. In de zomermaanden komt de zon behoorlijk vroeg op, zo vroeg dat wij namelijk nog liggen te slapen en zou het redelijk vroeg weer donker zijn. De daglicht periode zou meer overeenkomen met ons dagritme met het aanpassen van de tijd met een uur.

Hoe onthoudt je nou wanneer de klok vooruit of achteruit gaat?

Daar is een ezelsbruggetje voor. In het voorjaar gaat de klok vooruit (zomertijd).  Dit doen ze dan ook nog in de nacht om te voorkomen dat mensen er echt heel veel last van hebben. Als je dan weet dat de klok in maart met de zomertijd vooruit gaat, dan weet je ook dat de wintertijd ervoor zorgt dat de klok achteruit gaat.

Wat ligt een bed heerlijk als je in de wintertijd nog een uurtje mag blijven liggen.

Lees ook: Tijd voor jezelf als moeder

Zijn er dan wel mensen die er last van hebben?

Ja, er zijn zeker mensen die er last van hebben. Namelijk veel kinderen, ouderen en avondmensen hebben last van het verzetten van de tijd. Ook hoogsensitieve mensen hebben er veel meer last van dan niet HSP. Dat heeft mede te maken met de biologische klok die we hebben. Wist je trouwens dat op de maandag na omschakeling van wintertijd naar zomertijd mensen met hartproblemen een grotere kans hebben op een hartinfarct. Ook vinden er veel meer aanrijdingen met dieren plaats, omdat deze dit ritme niet kennen en bij ons de avondspits verschuift.

Wat doe ik er zelf aan om er minder last van te hebben van de zomertijd of wintertijd?

Het is fijn om jezelf voor te bereiden op de zomer- en wintertijd. Maar hoe kan je bijvoorbeeld het hele gezin voorbereiden op de wintertijd?

  • Ik probeer zo veel mogelijk in het ritme te blijven. Dus ga ik om 22:00 uur naar bed, dan doe ik het nu ook. Eet ook gewoon op het tijdstip wat we normaal altijd deden. In de wintertijd proberen we iedere dag iedere dag 10 minuten later te gaan liggen.
  • In de aanloop van de zomertijd ga ik iedere dag iets eerder naar bed, zodat ik dat uurtje zo kan overbruggen. Dus een week van te voren iedere dag tien minuten. Ook handig voor je kinderen die er last van hebben.
  • Hoe raar het ook klinkt ik luister naar mijn lichaam. Is niet altijd mogelijk met drie kinderen in huis, maar zo goed en kwaad als het kan probeer ik er wel naar te luisteren.
  • Niet snoozen. Het is heel verleidelijk, maar je wordt er alleen maar suffer van en stelt het nieuwe ritme alleen maar uit.
De klok verzetten in het voorjaar of najaar.

Waarom ik wil dat de zomertijd wordt afgeschaft?

Die wisseling in tijd twee keer in het jaar, zorgt ervoor dat ik een mini jetleg heb. Ik ben een paar dagen van slag. Niet alleen ik, maar ook de kinderen hebben er veel last van. We zijn daar nou gewoon eenmaal gevoeliger voor. Dat uit mijn ritme zijn zorgt voor een niet zo gezellige Inge. En echt de bovenstaande dingen helpen wel echt, want anders heb ik er ruim een week last van. Nu een paar dagen. En natuurlijk zou het wennen zijn als we altijd de wintertijd zouden hebben, want we weten net beter. De rust die het geeft dat er niet meer gewisseld wordt van tijd is me veel waard. Ook voor de kinderen geeft het meer rust, dus daarom mag van mij de zomertijd afgeschaft worden.

Wat vindt jij, de zomertijd afschaffen of aanhouden? En waarom vindt jij dat?

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial