SAM, kleding voor de prikkelgevoelige kinderen

Herken je dat ook die kriebelende naden of labeltjes in kleding? Zou er dan werkelijk echt niet een kledingbedrijf zijn die daar iets aan kan doen voor de prikkelgevoelige kinderen? Ik ontdekte SAM Sensory Clothing. Graag vertel ik je over de ervaring met SAM.

Wat en wie is SAM?

De Belgische An is moeder van twee kinderen. Haar hoogsensitieve zoon maakte van kleins af aan al duidelijk dat hij de labeltjes en naden in kleding verschrikkelijk vond. Herkenbaar voor veel ouders van hoogsensitieve kinderen is dat dan kleding vaak ongedragen in de kast blijft hangen. In haar zoektocht kwam ze er achter dat het toch wel lastig is om voor de sensitieve kinderen geschikte kleding te vinden. Dat bracht haar op het idee om zelf een product te ontwerpen dat echt prikkelgevoelige kinderen zou helpen.

Ze kwam in contact met Mette, een modeontwerpster uit Kopenhage met ervaring in kinderkleding en moeder van een zoon met autisme (prikkelgevoelig kind). Met een team vol specialisten (therapeuten, pedagogen, logopedisten, leerkrachten en ervaringsdeskundigen) die tips en adviezen gaven kwam de collectie tot stand. Ook vond ze een Belgische fabrikant die enthousiast is en zo kwam de eerste collectie beschikbaar in december 2019. En zo ontstond Sam (sensory and more)

Duurzaamheid, eerlijke productie en betaalbaarheid staan bij An hoog in het vaandel en dat is gelukt met SAM.

Lees ook: Waarom HSP-ers kunnen overprikkelen op kleding

Welke producten zijn er te koop?

SAM richt zich vooral op kleding voor prikkelgevoelige kinderen. In de categorie kleding vindt je bij SAM:

 • ‘T-shirts
 • Ondergoed
 • Sokken
 • Broeken
 • Truien en vesten

Ook heeft SAM een aantal accessoires, zoals een bijtelement, een verzwaarde kraag, sjaal, muts en stressbal. Sommige kleding heeft zelfs friemelelementen. Ideaal als je kind daar echt behoefte aan heeft. Goed dus voor de kinderen die kauwen of sabbelen op hun kleding om te ontprikkelen. Hoe fijn dat ze dat dan kunnen op speciale elementen aan hun kleding in plaats van hun kleding kapot te bijten.

Broek met textuur

Ik noemde het net al. Maar wat opvalt in de collectie is de broek met de textuur. Deze broek heeft kleine elementjes om aan te friemelen. Beide zakken hebben een flap met verschillende stof aan de binnenkant. Een fidget toy is onderdeel van de broek. Ideaal voor de kinderen die juist ook op zoek zijn naar wat extra prikkeling. Het friemelen is om de aandacht te reguleren en de stress te verminderen. Daarom een win-win situatie met deze broek.

Wat mochten wij uitproberen?

Wij kregen de SAM over en weer box. Deze box is speciaal voor professionals. Dan kunnen op deze manier SAM producten bekijken en voelen en laten zien aan klanten. Na ongeveer twee weken na ontvangst stuurde we deze items terug. In de SAM over en weer box hadden we zitten:

 • Air Baggy
 • Air Slim
 • Slip
 • Boxershort
 • Broek texture
 • Friemel sleutelhanger
 • Sokken
 • Sjaal
 • Hemd
 • T-shirt

Lees ook: Hoe kan ik mijn hoogsensitieve kind laten ontprikkelen?

Wat is onze ervaring hiermee?

Zoals gezegd hebben we de over en weer box ontvangen, dus mochten we de kleding even voelen en ervaren. De kinderen mochten zelf aangeven wat ze fijner vonden. Hun eigen kleding of de SAM kleding. Het antwoord was heel duidelijk, SAM! Mama dit zit zo lekker en mama dit voelt zo zacht. Maar ook de friemelbroek was een doorslaand succes. Het was de maat van onze peuter en die kon niet van de elementen afblijven. De kleuter bleef maar tegen papa zeggen hoe fijn die broeken wel niet zijn. Dat zegt toch wel wat, vind je ook niet?

De naden van SAM kleding

De naden van SAM kleding zijn niet te voelen tijdens het dragen. Ze zijn mooi afgewerkt. Ze steken niet in je huid. Labels zijn er of niet of zitten verstopt, zodat je er geen last van hebt.

Aan de blije koppies van de kinderen kon ik zien dat ze het echt heel fijn vonden zitten. En het voelt echt super zacht. Merk je dat jouw kind enorm last heeft van zijn of haar kleding. Dan is SAM de oplossing voor kleding voor jouw prikkelgevoelige kinderen of kind.

Als ik echt nog een nadeel moet opgeven, dan is het de beperkte kleurkeuze. Toch vind ik dat geen nadeel. Waarom? Omdat je uiteindelijk wil dat je kind kleding draagt dat fijn zit.

Please follow and like us:

3 gedachten over “SAM, kleding voor de prikkelgevoelige kinderen”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial