10x dagritmekaarten en planborden voor HSP: breng structuur in overweldigende wereld

Weet je niet waar je moet beginnen met zoeken naar een planbord of dagritmekaarten? Kies je voor een betaalde variant of juist voor een gratis variant. In onze zoektocht zag ik door de bomen het bos niet meer. Daarom in dit overzicht een mooi lijstje van beide varianten en op een pagina.

Structuur voor beelddenkers

Voor hooggevoelige kinderen is structuur en voorspelbaarheid enorm belangrijk. Ook zijn de meeste hooggevoelige kinderen visueel ingesteld. Met hulpmiddelen zoals een planbord of dagritmekaarten maak je visueel wat er die dag gebeurd en dat geeft veiligheid.

Lees ook: Waarom plannen zo belangrijk is voor HSP-ers

We geven ze ruimte

Het is echt niet erg om alles in te plannen. Zo leren ze ook met onverwachte momenten om te gaan. In het ‘volwassen’ leven gaan ze daar ook tegenaan lopen. Daarom zetten we de basislijnen neer. De kinderen hangen zelf onze dagritmekaarten op. Wij hebben de zelf geprinte kaartjes van Heutink voor thuis. Deze lamineerde ik zodat ze lekker lang mee gaan. Met kleefgum, dat vinden ze heerlijk om mee te spelen, plakken ze de kaartjes op de deur van de trapkast. Maar vooral belangrijk is om consequent het planbord te gebruiken.

Betaalde en gratis planborden en dagritmekaarten

Net als bij de aftelkalenders, geldt ook hier dat je natuurlijk zelf kan printen. Wil je kwaliteit kies er dan voor om er een te kopen. Goed om over na te denken is hoe uitgebreid je de dag, week of maand wil plannen voor je sensitieve kind. Op de basisscholen werken ze bij de kleuters met kleurmethodes voor de dagen. Houd hier rekening mee met de aanschaf van je planbord dat dit klopt met dat van school. Zo voorkom je dat je kind extra prikkels krijgt omdat de kleur niet klopt met school.

Olifantastisch verkoopt planbord pakketten

Kennen jullie olifantastisch al? Hoewel ik ze zelf niet gebruik zie ik op Instagram met regelmaat deze planborden voorbij komen en lees daar positieve reacties over. Hoe fijn is het dat zij startpakketten verkopen. Het magneetbord in de vorm van het huis vind ik stiekem wel echt heel tof. Ook losse pictogrammen zijn er beschikbaar. Er is dus veel mogelijk bij Olifantastisch en dus zeker de moeite waard om eens te bekijken.

De kleurrijke weekplanner van Gezinnig (planbord)

De weekplanner van Gezinnig werkt met de kleuren van de schatkistmethode, waar ook op scholen mee gewerkt wordt. Een magneetbord met 80 magneetjes met pictogrammen. De pictogrammen zijn voorzien van eenvoudige illustraties die symbool staan voor verschillende personen en activiteiten. Bij deze weekplanner is ook een pijltje geleverd om de juiste dag aan te wijzen.

Lees ook: SAM, kleding voor de prikkelgevoelige kinderen

Checkpad als dagplanner

De checkpad is moderne things to do lijstje voor kinderen. Een doosje met wieltjes waarmee je kan aangeven of de dagelijkse activiteit als aankleden is gedaan. Fleur van Mama’s liefste schreef hier een review over. De checkpad is ook van Gezinnig. Zij hebben trouwens meerdere producten die fijn zijn voor gevoelige kinderen. Ook de slaapklets komt hier vandaan.

Dagritmekaarten van Educadora

Educadora verkoopt veel producten voor de prikkelgevoelige kinderen. Zo ook een basis set van dagritmekaarten en een uitbreidingsset. Net als alle andere dagritmekaarten of een planbord hang of zet je deze kaarten op een zichtbare plek voor je kind. De basisset bestaat uit 22 kaarten in 5 verschillende kleuren.

Tips voor een planbord of dagritmekaarten

 • Wees consequent.
 • Zet hem op een zichtbare plek
 • Afhankelijk van de leeftijd van het kind maak je een dagplanning (peuters) of een weekplanning (schoolgaande kinderen).
 • Haal eventuele voorgaande dagen weg.
 • Neem geen activiteiten op waar je kind bang voor is. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er rust komt, geen stress.
 • Doe het samen met je kind en geef oudere kinderen de eigen verantwoordelijkheid.
 • Neem ‘s ochtends of de avond ervoor samen met je kind de dag door.
 • Doe vooral wat bij jullie past als gezin of wat werkt voor jouw kind. Neem de tijd om te ontdekken wat bij jullie past.

Dagritmekaarten van thuis bij muis

De mooi, door Pauline Baartmans, geillustreerde dagritmekaarten van Thuis bij muis zijn net even anders dan de gemiddelde dagritmekaarten. Op alle kaartjes speelt een muisje de hoofdrol. De set bevat 30 vrolijke en unieke kaarten.

Pauline Oud dagritmekaarten

Wellicht ken je Pauline Oud van de diverse invulboeken. In dezelfde serie zijn er ook dagritmekaarten verkrijgbaar. Kas en Saar spelen de hoofdrol in deze set. Het betreft een digitale set van 76 kaarten. Daarnaast krijg je er spel- en doetips bij. Een nadeel van deze leuke set is, dat je na aankoop ze zelf moet uitprinten.

Ook interessant: Hoe help je een hoogsensitief kind op school?

De gratis dagritmekaarten van Heutink

Heutink, welbekend van de schoolmaterialen, voor thuis heeft gratis dagritmekaarten die jezelf moet uitprinten. De set bevat 42 dagritmekaarten. De meest activiteiten staan erop. En er zijn nog een aantal blanke kaartjes die je zelf kan invullen. Lunch en bijvoorbeeld opa en oma zitten er niet bij. Dus deze hebben we zelf toegevoegd. Het kan helaas zijn dat je een foutmelding op deze links krijgt. Bij sommige doet deze link het wel, bij andere weer niet. Ik krijg hier regelmatig berichtjes over, maar bij mij doen ze het op verschillende apparaten wel.

Net even anders de stoffen week planner van Het Elfenbos

Wil je net even wat anders dan alle andere weekplanners, dan is misschien de stoffen planner van Het Elfenbos wat voor jullie. Talrijke activiteiten afgebeeld op 49 kartonnen kaartjes die je met klittenband op de slinger kan bevestigen. Deze set bevat ook 5 naar school gaan kaartjes en 3 kaartjes om je humeur van vandaag aan te geven.

Dagritmekaarten van de Borre Leesclub

De Borre leesclub is een bekende onder de startende lezers. Ook zij hebben free printable dagritmekaarten. De kaarten staan in setjes op de website zodat je ze rustig kan bekijken en kan kiezen welke set er bij jouw gezin past.

Het planbord met pictogrammen van EasyAuti

Via Instagram werd ik op deze pictogrammen en het planbord gewezen van EasyAuti. Ik kende hiervoor deze webshop nog niet, maar ben blij dat ik hierop geattendeerd werd. Naast startpakketten kun je hier ook losse pictogrammen en planborden bestellen. De webshop is ontstaan omdat Floor (eigenaresse) moeder van 2 jongens met ASS en ADHD zocht naar een passende oplossing voor de vele uitdagingen die een dag geeft. Naast pictogrammen voor de dagplanning, ook pictogrammen voor gewenst gedrag in het gezin.

Verzameld op Pinterest

De in deze blog genoemde dagritmekaarten en planborden kun je terugvinden op mijn pinterestpagina, klik hier om rechtstreeks naar het bord te gaan. Daar kan je ze nog eens rustig bekijken.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

Niet schrikken! Deze blog bevat affiliate linkjes. Deze linkjes brengen je naar de webwinkel voor meer informatie over het product en de mogelijkheid het te kopen. Door hierop te klikken en het product te kopen steun je Inge Beleeft. Wil je er meer over weten, kijk dan op affiliate links.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

9 gedachten over “10x dagritmekaarten en planborden voor HSP: breng structuur in overweldigende wereld”

 1. Ik heb geen hooggevoelige kinderen, maar wil heel graag een dagritme voor mijn kinderen creëren. Zal is naar deze tips gaan kijken, al heb ik al wel veel bekeken en kom ik er gewoon niet uit….

  Beantwoorden
  • Waar loop je op vast Els? Hopelijk kunnen mijn tips je helpen. En je mag me altijd in een privé bericht per mail of via de social media sturen. Dan kunnen we eens samen kijken.

   Lieve groet,
   Inge

   Beantwoorden
  • Een van de redenen ook waarom ze op de opvang en scholen ermee werken. Het geeft de kinderen rust en voorspelbaarheid. Er zijn ook veel kinderen die het niet nodig hebben die houvast. Voor degene die het wel nodig hebben is het een ideaal middel om te leren ermee om te gaan hoe een dag loopt.

   Beantwoorden
 2. Heel fijn deze blog, scheelt een hoop zoekwerk!

  Ps de link naar de heutink kaartjes doet het (bij mij) niet, krijg foutmelding.

  Beantwoorden
  • Hoi Belinda! Fijn om te lezen. Ik heb de link nog even nagekeken en hij deed het net wel. Voor de zekerheid er een tweede link toegevoegd.

   lieve groet,
   Inge

   Beantwoorden
 3. Ja, hier ook het spoor bijster. We hebben een planbord voor de dagen, maar misten iets voor de dagelijkse routine. Ik ga starten met die van Heutink en kijken of het bevalt.

  Bedankt voor het mooie overzicht.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial