Smoeltjesschrift of slaapklets voor de denkertjes

Vindt jouw kind het lastig om te praten wat er op school is gebeurt? Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Nu de eerste scholen weer bijna gaan beginnen is het een goed moment om hier eens over na te denken hoe je je kind kan helpen om te praten over school. Ik deel graag onze ervaring met slaapklets en smoeltjesschrift voor de kleuters.

Beide boeken in het bezit

We hebben beide boeken in het bezit en ik vind de een niet beter dan de ander. We wisselen ze ook vaak af. Het eerste half jaar de een, het tweede half jaar de ander. Gewoon voor de variatie.

Slaapklets voor kleuters

Slaapklets voor kleuters is bedacht door Michal Janssen en geïllustreerd door Sabine Wisman. Het is een dagboek voor het slapen gaan. Het invulboek begint met te vragen wie je bent. Je naam, je geslacht en je leeftijd. Gevolgd met een goede uitleg voor de ouders/verzorgers. Naast het vertellen over de dag die je kan invullen met smiley’s, doe je diezelfde avond nog iets om te spelen, tekenen, dansen of lekker gek doen met het spelletjes. Een hele fijne manier om je dag af te sluiten. Na het spelletje volgen er nog een paar korte vraagjes om verder te kletsen. De dag helemaal afsluiten doe je met Lekker Slapen. Een rustige afsluiter die altijd in bed plaats vindt. Op de laatste bladzijde van het boekje vindt je een pagina met herinneringen. Daar tekent je kind een leuke droom, de favoriete knuffels. Samen met een van de ouders/verzorgers schrijf je de herinneringen op, zodat het beeld wordt toegelicht.

Ook interessant: Gaat vakantieklets ook met jullie mee op vakantie?

Kleuter Smoeltjesschrift

Het kleuter smoeltjesschrift (naar hand van Josina Intrabartolo en Sonja Kemp) begint net als slaapklets met aangeven van wie het boekje is. Hoewel eigenlijk zijn de eerste pagina’s van het kleuter smoeltjesschrift voorzien van stickers. Ook daarna volgt er een uitleg hoe je het smoeltjesschrift kan gebruiken. Hier gebruik je een bladzijde per dag. Met smoeltjes geef je hier antwoord op de vijf verschillende vragen. Deze vragen gaan over hoe de dag was, hoe school was, met wie ze gespeeld hebben, hoe het weer was en of het eten lekker was. Daarnaast blijft er een vakje open om de dag te stickeren. Kies een bijpassende sticker die dus voorin of achterin het boek zit en plak deze op. De andere helft van de bladzijde is om te kleuren. De ene keer een huisdier tekenen, de andere keer je vriendjes/vriendinnetjes benoemen. Ook weleens een extra vraag om te beantwoorden.

Slaapklets voor de grotere kinderen

De “gewone” slaapklets is er voor de oudere kinderen en volwassenen. Net als bij het kleuterboekje vul je deze aan het eind van de dag in. Op deze manier heb je een vast ritueel en kan je rustig de dag doornemen. Daarnaast nog wat opdrachtjes, tips of oefeningen. Vindt je bijvoorbeeld een bullet journal te veel werk, dan is dit boekje ook ideaal om jouw als volwassene te helpen de dag door te nemen.Lees ook: Boekentip: Dani’s Superduper-werkboek over hooggevoeligheid

Smoeltjesschrift

Het smoeltjesschrift is echt voor de oudere kinderen. In ieder geval voor kinderen die antwoord kunnen geven op vragen als “dit heb ik geleerd?” of “vandaag heb ik voor het eerst?”. Met wat specifiekere vragen kan je zo achterhalen wat je zoon of dochter vandaag wel of niet fijn vond aan de dag. Ook hier is de pagina in tweeën gesplitst. Deel een is het beantwoorden van vragen, deel twee van de bladzijde is een wijsheid. Speciaal om je kind een steuntje in de rug te geven in de hoogsensitiviteit, faalangstigheid of onzekerheid.

Slaapklets of smoeltjesschrift

Ik ga je niet vertellen welke van de twee boeken je beter kunt kopen. Via de in deze blog staande linkjes kan je via het inkijkexemplaar bekijken welk boekje jij meer bij je gezin/kind vindt passen. Ze zijn allebei de moeite waard en ik vind de een niet beter dan de ander. Er is ook een christelijke variant genaamd slaappraatjes, Minke van Puur Jael schreef hier een review over. Hier helpen ze enorm met het doornemen van de dag. We hebben dan even een een op een moment en ideaal voor het naar bed gaan ritueel. Zeker voor hoogsensitieve kinderen zijn deze boekjes fijn om te gebruiken.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Smoeltjesschrift of slaapklets voor de denkertjes”

    • Het is echt de moeite waard om te proberen Mieke. Het zijn fijne boekjes om de dagen mee af te sluiten. Er komt steeds meer op de markt voor de hooggevoelige kinderen/personen om het zich comfortabeler te maken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial