Daar zit je dan, het hele gezin corona

Zo sta je met je gezin nog op het strand en een kleine 24 uur later staat je wereld even helemaal op zijn kop. Met het hele gezin corona. Van een snottebel bij de twee jongens en wat hooikoortsachtige klachten bij de man, naar een positieve coronatest. Hoe de voorjaarsvakantie hier uitliep op een ‘vakantie’ in quarantaine. Vandaag deel ik ons verhaal van deze enerverende week. En deel ik tot slot nog een belangrijke tip voor Nederlandse ouders die handig is voor bij de GGD.

Even uitwaaien op het strand

Twee weken naar heropening van school en kinderdagverblijf in 2021 hadden onze jongens vorige week zaterdagmiddag de eerste snottebel. Ook manlief had wat hooikoorts symptomen. Op zich niet heel gek in dit tijd van het jaar, want ook het hooikoortsseizoen verschuift zich. We besloten zondagochtend toch even naar het strand te gaan. Even de kinderen uit te laten en te laten ontladen. In de auto, terug naar huis, begon mijn man raar te hoesten. Ik zei tegen hem, laat je even uit voorzorg testen op corona. Ik laat dat dan niet op zijn beloop en heb gelijk voor hem een test aangevraagd.

Begin van de middag naar de teststraat

Hij kon diezelfde dag nog getest worden en ging begin van de zondagmiddag naar de teststraat. Hij gelijk in quarantaine zoals wordt voorgeschreven. De kinderen lieten we lekker in de achtertuin spelen. De kinderen vertelde we nog niet dat hij zich liet testen. We wilde geen onnodige onrust bij ze veroorzaken. Dan wordt het wachten tot de uitslag. Het zal wel een beetje de spanning van de afgelopen weken zijn in combinatie met hooikoorts.

Onrustig slapen

Ongemerkt sliepen we die nacht toch onrustiger (of was het doordat het bijna volle maan was) dan we wilde en werd manlief om even voor 4 uur wakker. Lekker tijdstip ook zo midden in de nacht. Hij checkte nog even zijn mobiel en zag dat de uitslag binnen was. Vol goede moed opende hij de testuitslag. Ik werd ondertussen ook wakker en vroeg wat hij aan het doen was.

En dan staat de wereld op zijn kop

Zonder bril zag ik niet veel, maar zag een hele lap tekst. Bril op en daar stond dikgedrukt dat hij positief getest was. Op zo’n moment gaat er van alles door je heen. We hadden een bezoekje gebracht aan familie die net de sleutel van hun huis hadden ontvangen. En de kinderen zijn nog bij opa en oma geweest maar ook op school en de opvang. Vanaf dat moment hebben we amper nog geslapen.

In isolatie met drie jonge kinderen

Eigenlijk was het al iets te laat, maar manlief ging toch in isolatie. Als hij nog iets kon voorkomen dat hij ons kon besmetten met corona. Ik informeerde alvast de opvang dat onze jongste niet kwam die week omdat papa een positieve test had en onze kleine man ook snottebellen. Dat we voor de zekerheid even een test gingen doen. Ook appte ik mijn manager om deze op de hoogte te brengen van de situatie. Ik moest namelijk wel werken. Geen oppas voor de kinderen en manlief in isolatie. Ik met drie kinderen om me heen. Ik belde de GGD om voor de kinderen een afspraak te maken, maar ook voor mezelf. De kinderen hebben geen digid. Zat een half uur in de wacht en bleek uiteindelijk verkeerd doorverbonden.

corona hygiënemaatregelen

Testen met kinderen

De dame in kwestie vertelde ik dat ik ruim een half uur in de wacht had gezeten en nu dus blijkbaar ook nog verkeerd was doorverbonden. Gelukkig pakte ze door en plande voor ons een afspraak in. We konden diezelfde dag nog alle vier getest worden. Ook op mijn vraag hoe ze dat met kleine kinderen doen nam ze uitvoerig de tijd voor. Ze gaf aan dat er ook kindvriendelijke testen zijn, maar dan is het nog maar afwachten of ze er wat mee kunnen en er genoeg speeksel in zit. We besloten voor een normale teststraat te gaan in ons eigen dorp. De jongste moest vroeger naar bed die dag, zodat ik zijn middagslaapje op tijd kon afbreken om te testen. En hoewel alleen de jongens verkouden waren, toch even alle vier.

In de teststraat

Bij de dame van de teststraat gaf ik aan dat ik met vier personen was en 3 jonge kinderen. Daar nam ze de tijd voor. Ze begon met de jongste die ik uit de auto mocht halen en op schoot mocht zetten. In de teststraat stond ook een stoel klaar waar ouders met jonge kinderen konden testen. Met de jongste op schoot, handjes vast en ook zijn hoofdje een beetje tegen houden nam ze de test af. Gevolgd door de middelste en de oudste. Alle drie deden ze het goed. Hoewel ze het niet leuk vonden, was het zo gedaan. De dame in kwestie nam alle tijd voor de kinderen, liet ze voelen aan de stokjes en vertelde wat ze ging doen. Begon met de neus en daarna de keel.

Het wachten kan beginnen en de eerste gesprekken met de GGD

Ondertussen moesten we wachten tot de uitslag bekend zou worden. Ik had die ochtend al met mijn werk gebeld dat het niet te doen was. Drie kinderen in huis die het gek vonden dat papa corona had, mama die moest werken. Ik werd vrijgesteld van werkzaamheden. Zo kon ik er zijn voor de kinderen en zorgen dat mijn man zijn basisvoorzieningen in isolatie kon krijgen. Ook moest het huis nog gereinigd worden. Dat is het advies wat je krijgt vanuit de GGD. Dat is met drie kleine kinderen in huis natuurlijk dweilen met de kraan open. Eind van de middag werd manlief gebeld voor bron en contact onderzoek.

EreadersEreaders

Het bron en contactonderzoek

Ruim een half uur duurt het bron en contactonderzoek. Samen met de GGD ga je kijken of je de besmettingshaard kan achterhalen. In onze omgeving kennen we niemand die net positief getest is. Dus waar we het hebben opgelopen is niet te achterhalen. Het zou zomaar kunnen zijn dat het tijdens het sneeuw of schaatsweekend is gebeurd. Of bij het halen van de boodschappen. Manlief was nog wel op kantoor geweest in de besmettelijke periode en moest daarbij dus ook de betreffende collega’s informeren. Ook de GGD zou nog contact opnemen met deze mensen.

Geen boodschappen in huis

Manlief zou maandag boodschappen gaan doen, omdat hij toch vrij was. Dat liep dus even anders. Het hele gezin in quarantaine en geen boodschappen meer in huis. Gelukkig stonden alle hulptroepen klaar om boodschappen te doen. Uit heel onverwachte hoeken kwam hulp aangeboden. Zo fijn om te weten dat er een netwerk voor je klaar staat.

Ook ik positief getest

Dinsdagochtend was ik redelijk op tijd wakker door de kinderen. Inmiddels was ook mijn testuitslag binnen zag ik op de mail. Ondanks dat ik geen klachten had, hield ik er wel rekening mee dat ik ook positief getest zou zijn. En ja ook bij mij stond er dat ik een positieve test had. Nou dan konden we vast onze lol op. Dan is de kans groot dat ook de kinderen positief testen. Gelukkig kon manlief hierdoor uit isolatie. Konden we de zorg weer delen. Dat maakte het wel makkelijker. Nu was het wachten op de uitslag van de kinderen.

GGD circus start

Vrij vroeg in de ochtend werd ik gebeld door de GGD dat ik in contact was geweest met iemand die positief op corona is getest. Mijn eigen man notabene. Gaf gelijk maar aan dat ik ondanks geen klachten inmiddels ook positief getest ben en dat ik zat te wachten op de uitslag van de kinderen. De dame in kwestie hoefde hierdoor niet haar hele verhaal te doen. Ze was zo behulpzaam om gelijk even te kijken wat de testuitslag was voor de kinderen. Stuk voor stuk kwam er een positieve uitslag en zo hadden we bingo. Een corona bingo, die ik toch eigenlijk liever niet had gehad. Ze gaf aan dat de jongens, die wel symptomen hadden, op donderdag en vrijdag het besmettelijkst waren. De dagen dat ze dus ook op school en de opvang zijn geweest.

School en opvang inlichten

Nadat ik de uitslag van de kinderen binnen had ben ik begonnen met het inlichten van de opvang. Normaal doet ook de GGD dit, maar ik wilde niet wachten op hun. Dat zou alleen maar vertraging opleveren. De opvang wist ik dat ik die kon bereiken. Ik had de leidster beloofd ze op de hoogte te houden. Ik belde de administratie van het kinderdagverblijf en zij was al op de hoogte wat er gaande was bij ons thuis. Vertelde dat ons draakje positief getest is op corona en dat hij in de besmettelijke periode op de groep was geweest. Zij ging gelijk actie ondernemen. School is even een ander verhaal. In het communicatie systeem stonden ze op niet beschikbaar. En vanwege de vakantie kon ik ook niet bellen naar school. Hoe ga ik ze dan bereiken. Ik had nog eens een nummer opgeslagen dat eigenlijk een privé nummer is. Hiermee kon ik toch school bereiken. Gaf aan dat ik hier geen misbruik van ga maken en normaal de standaard weg zou gebruiken. Maar dat ik nu anders niet wist hoe ik school moest bereiken. Ook school ging aan de slag met de melding.

corona maatregelen

Wel en geen klachten

Het bijzondere is toch wel dat we vrij snel na elkaar allemaal positief testte. De mannen in huis hadden milde corona klachten, de dames in huis waren klachtenvrij. Dat maakt dus ook verschil in besmettelijkheid. De mannen kregen redelijk tegelijk klachten en hun besmettelijke periode was dus twee dagen voor het ontstaan van klachten. Dit is dus voor ons de donderdag en de vrijdag. Mijn dochter en ik hadden geen klachten en dat noemen ze asymptomisch. Daarom is er dus ook een verschil in de besmettelijke periode. Dit heeft dus ook consequenties voor de klas van onze zoon en niet van onze dochter. De ene klas in quarantaine de andere klas niet. De betreffende leerkracht, pedagogisch medewerkers en kinderen konden zich vijf dagen na het laatste contact in de besmettelijke periode laten testen. Bij een negatieve test mochten ze uit de quarantaine.

Zorgen en verwarring

Dat er dus verschil was in de besmettelijke periode leverde ook verwarring en zorgen op. Waarom de ene klas wel en de andere niet. Hierover is uitvoerig overleg geweest met de GGD. Hiervoor hebben ze een speciale afdeling die zich bezighoud met scholen en kinderopvang. Terwijl de school en de opvang contact opnamen met de GGD, werden wij weer gebeld voor het bron en contact onderzoek van de jongste. Terwijl ik aangaf dat het hele gezin besmet is, nam hij alleen het formulier van de jongste op. Ik zou nog drie keer gebeld worden. Het was namelijk niet de bedoeling om het dossier van ons bij zijn collega’s weg te halen. We gaven aan dat de opvang op de hoogte was en dat die al contact met de GGD aan het opnemen was.

Er volgen nog vele gesprekken

Na het tweede gesprek met de GGD volgde er die dinsdag en woensdag nog vele gesprekken met de GGD, school en de opvang. Correspondentie werd de deur uit gestuurd om ouders op de hoogte te brengen. Het moment voor mij dat het echt doordrong dat we in een achtbaan waren gestapt. Wat er was gebeurd. Woensdag volgde pas het bron en contact onderzoek voor de oudste twee en mij. Gelukkig hadden we nu iemand aan de lijn die wel het licht heeft gezien en alle dossiers naar zich toe had getrokken. Hij vond dat hij het niet kon aandoen om meerdere collega’s nog te laten bellen en dat we vast al bestookt waren met telefoontjes. Wat een verademing was dat. Hij liet nog even een keer extra uitzoeken waarom de klas van onze dochter niet in quarantaine hoefde. Dat was dus echt omdat ze asymptomisch was. Ook werd er nog even gekeken of mijn schildklieraandoening nog consequenties heeft voor de hersteltijd. Dit bleek ondanks de auto-immuun vorm niet zo te zijn.

Toch nog klachten en quarantaine verlengt

Zowel mijn dochter als ik kregen donderdag toch nog een snotneus, waarbij ik ook nog ben gaan hoesten. Hoewel het bij haar echt minimaal is, zien ze dit toch als een corona klacht en gaat voor ons twee zeker de quarantaine met een week verlengd worden. Wij mogen pas op zijn vroegst 5 maart weer op pad. Helaas zijn we nog niet allemaal van de klachten af. De mannen mogen morgen naar buiten, mits ze klachtenvrij zijn. Anders moeten ze vanaf morgen 24 uur klachten vrij zijn en dan mogen ze uit quarantaine.

Monitoring door de GGD

Zaterdag 27 februari 2021 hadden mijn dochter en ik uit quarantaine gemogen, mits we klachtenvrij zouden blijven. Dat dit nu met een week wordt verlengd is wel een bittere pil. De GGD blijft ons gezin monitoren tot we volledig alle vijf klachtenvrij zijn.

iELM.nl

Thuis vermaken in quarantaine

Gelukkig is er thuis vertier voor de kinderen om zich te vermaken. Zo maken we mega sopbellen, maar hadden daar wel eerst Dreft voor nodig. Het huismerk afwasmiddel zonder citroen doet het toch niet. Kijken we tv, spelen we met sensorische materialen, knutselen we. Maar genieten we ook van het mooie weer in de achtertuin. De focus ligt deze week vooral op het gezin en besluit ik social media tot het minimum te beperken. Vaak is het gezellig, maar we hebben ook wel onze meltdown. Het even een rondje om het huis rennen of naar de speeltuin kan gewoon niet. Ook even spelen met een vriendje of vriendinnetje is er niet bij. Tot frustratie van de kinderen.

Belangrijke tip voor de Nederlandse lezers

Wat ikzelf en veel andere ouders niet weten is dat je voor je kind ook een digid kan aanvragen. Hierdoor hoef je niet op de GGD te wachten tot ze je bellen, als er al aangegeven staat dat je kind geen digid heeft. Wellicht handig om uit voorzorg alvast een digid aan te vragen voor je kind. Ook de Libelle besteedde er aandacht aan.

Corona zorgt niet alleen dat mensen het virus krijgen, maar ook dat mensen mentaal op raken. Steeds meer mensen raken overspannen of komen in een burn-out terecht. Let daarom ook op deze signalen in je omgeving. Ondanks dat je in een ware rollercoaster stapt moet dit geen reden zijn om niet te gaan testen. Better safe than sorry.

Please follow and like us:

8 gedachten over “Daar zit je dan, het hele gezin corona”

 1. Wat omschrijf je de situatie waarin jullie terecht zijn gekomen duidelijk en goed. Wat een rollercoaster zeg! Ik hoop dat jullie snel weer 24 uur klachtenvrij mogen zijn, zodat jullie er weer op uit mogen. Dat van de Digi D wist ik nog niet. Ik ga dat zeker uitzoeken.

  Beantwoorden
  • Dank je wel! Fijn te lezen dat het duidelijk en goed overkomt. Ja echt het is een behoorlijke rollercoaster. Komt natuurlijk doordat de regels voor school en opvang zo zijn aangescherpt na het openstellen. We gaan ervoor om vrijdag allemaal weer klachtenvrij te zijn, zodat we weer als gezin naar buiten kunnen en niet de een wel de ander niet.

   Beantwoorden
  • Dank je wel Mieke. Ja het is echt een ware rollercoaster waar we in zijn beland. Gelukkig is er wel wat meer rust nu, maar toch. Hopelijk snel weer allemaal klachtenvrij zodat we als gezin weer kunnen genieten. De eerste in het gezin is inmiddels klachtenvrij en mag morgen weer naar buiten.

   Beantwoorden
  • Lief dank je wel. Door de aangescherpte regels voor het openstellen van het KDV en school is het wel echt een rollercoaster geworden. Maar het mag geen reden zijn om daarom maar niet te gaan testen. Better safe than sorry. Op naar vrijdag dat we allemaal klachtenvrij zijn en we weer gezamenlijk naar buiten mogen.

   Beantwoorden
 2. Wat heftig voor jullie! Veel beterschap!
  Misschien heel dom om te vragen, maar mag je ook niet in de avond wanneer het super rustig op straat is gewoon een wandeling maken?

  Beantwoorden
  • dank je wel. Helemaal niet dom om te vragen. De leefregels die zijn opgesteld door het RIVM zijn dat je niet naar buiten mag. ook niet een blokje om als het rustig is. Het naar buiten dat je mag is op je balkon of in de tuin. En er zullen vast wel mensen zijn die het toch wel even doen hoor.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial