9x leukste speelgoed voor hoogsensitieve kinderen

Op de blog staan diverse lijstjes met cadeau inspiratie voor hoogsensitieve kinderen. Maar wat is nu echt leuk en fijn speelgoed voor hoogsensitieve kinderen?

Balance board

Misschien heb je ze weleens ergens gezien, die half ronde planken waarop je kan balanceren. Het bekendste merk is Wobbel. Alleen zijn er door de jaren heen ook andere merken voor een balance board bijgekomen. Het fijne van een balance board is dat van dit speelgoed een hoogsensitief kind er fijne prikkels van krijgt. Ook is dit speelgoed ideaal om de prikkels kunnen reguleren. Bij ons in het gezin is hij niet meer weg te denken. Alle drie de kinderen zijn er gek op. Ook vriendjes en vriendinnetjes gaan als eerste kijken bij het balance board. Ouderlijk toezicht is wel van belang, omdat je wel echt in het midden moet staan en niet aan de randjes. Dan kan het board omvallen of je kan er met je tenen/vingers tussen komen.

En ken je de wobbelcards al? Dit zijn leuke uitdagende oefeningen die je op een balance board kan doen.

Lees ook: Sensorisch spelen voor hoogsensitieve kinderen

Stapelsteinen

Ik ben liefhebber van duurzaam speelgoed en de Stapelstein is daar ook een voorbeeld van. Daarnaast zijn ze ook ideaal speelgoed voor de prikkelzoekende hoogsensitieve kinderen om prikkels op te zoeken. De stapelstenen hebben als doel het stimuleren van bewegen en de focus op de ontwikkeling. Spelen, balanceren, leren en zitten het is alle vier mogelijk met de stapelstenen. Hierbij kan je denken aan het maken van stoelen, de vloer is lava ermee spelen, bouwwerken maken, sorteren, verstoppen, kleuren benoemen, tellen enzovoorts.

Zand- en watertafels

Water en zand zijn sensorische materialen die niet te veel prikkels geven. Water geleid prikkels juist heel goed. Het hiermee spelen kan een kalmerend effect hebben en dus perfect speelgoed voor hoogsensitieve kinderen. Zand- en watertafels zijn er in verschillende soorten en maten. Maar in de wintermaanden is het juist fijn om binnen met zand te spelen. Maar ik snap dat dat niet zo heel fijn is. Daarom gebruiken wij graag Mat mattr. MadMattr is lichtgewicht klei dat niet uitdroogt. Daarom ook geschikt om er eindeloos mee te spelen. Figuren kneden en bouwen of in vormpjes ‘gieten’. Het is allergenen- en glutenvrij, zodat iedereen er mee kan spelen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Wat ook fijn is om een houten/kunststof bak te gebruiken om het zand in te doen.

Puzzels

Puzzelen is een heel fijne manier om te ontprikkelen voor jong en oud. En daarom ook perfect speelgoed voor hoogsensitieve kinderen. Kies een puzzel die bij je kind past. Denk aan de favoriete tekenfilmfiguren, dieren, dino’s of een jan van haasteren junior puzzel.

Puzzelstukjes die met handen uit elkaar worden gehaald.

Leestip: HSP zelfzorg tip uitgelicht: Puzzelen ter ontspanning

Tekenspullen

Hoogsensitieve kinderen zijn ook vaak creatief. Je ziet ze vaak tekenen of kleurplaten kleuren. Hoe fijn is het dan om goede tekenspullen te hebben. Zelf gebruiken we bij voorkeur de stiften van Stabilo en de kleurpotloden ook van Stabilo. Vergeet dan ook niet om een tekendoos en een tekenschrift voor ze te kopen. En vergeet die mooie tekeningen niet in te lijsten, zodat je nog kan genieten van de eigen gemaakte kunstwerken.

Kapla

Wie kent ze niet de kabouterplankjes, alias Kapla. Ook hiervoor geldt dat hoogsensitieve kinderen hier hun creativiteit op los kunnen laten. Hier ook echt favoriet om mee te spelen. Daarnaast zijn de meeste plankjes van blank hout en daardoor niet schreeuwend van kleur. IJverig en full focus bezig zijn helpt piekergedachten aan de kant te zetten. Waardoor ze zichzelf niet overprikkelen met de gedachten.

Magnetisch bouwspeelgoed

Ben je al bekend met de verschillende soorten magnetisch bouwspeelgoed? Hoewel dit speelgoed veel kleuren heeft, maakt het geen geluid. Mede daarom is dit ook geschikt speelgoed voor hoogsensitieve kinderen. In het bouwen kunnen ze hun creativiteit kwijt, niet te moeilijk is, waardoor het ook ontspanning geeft. En bovenal super leuk is om mee te spelen.

Voorbeelden van magnetisch bouwspeelgoed:

Tenten of tunnels

Zacht speelgoed waarin ze zich kunnen verstoppen of waar ze doorheen kunnen kruipen, kan een veilige ruimte bieden voor ontspanning. Een speeltent of speeltunnel kan hiervoor uitkomst bieden. Het is natuurlijk ook mogelijk om deze te kopen, maar misschien heb jij nog wel ergens lakens en kleden liggen die de kinderen kunnen gebruiken om een tent te bouwen.

Verzwaringsknuffel

Wist je dat er naast verzwaringsdekens ook verzwaringsknuffels bestaan? Gevoelige kinderen kunnen door verzwaarde knuffels tot rust komen. Door de diepe druk van de knuffel ontspant zowel het lichaam als de geest.

Een rijtje kleurtjes en een papiertje met blokjes. Ook fijn speelgoed voor hoogsensitieve kinderen.

Ook interessant: Kan een verzwaringsdeken HSP-ers helpen?

Prijzig speelgoed

Ik weet dat ik met dit blog je wijs op veel duur speelgoed. En ik wil niemand op kosten jagen. Maar het meeste speelgoed voor hoogsensitieve kinderen is duurzaam in gebruik. Veelal kan je na eigen gebruik het doorverkopen of kijk zelf op vinted, marktplaats of via Facebook. Daardoor hoef je ook niet diep in de buidel te tasten.

Iedereen is anders

Please follow and like us:

1 gedachte over “9x leukste speelgoed voor hoogsensitieve kinderen”

  1. Wij kregen kapla ook als tip van de therapeut. Via marktplaats een grote doos vol op de kop getikt. 15 euro was het. Er is ook veel nep kapla bij de action en Hema bijvoorbeeld. Al helpt ‘t hier niet voor ontwikkelen helaas. Wanneer een bouwwerk omvalt is er vooral veel boosheid en frustratie 🙈.

    Andere tip was met een klein rond knuffeltje hard tegen de muur gooien. Zijn wel te koop bij de action. Let wel op dat het veilig kan. Dit helpt wel goed.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial