Je ziet het regelmatig voorbij komen, sensorisch speelgoed. Maar wat is dat nou precies en welke materialen kan je daarvoor gebruiken? Wat is het nut van sensorisch speelgoed? Hoe laat je ze spelen met de verschillende soorten sensorisch speelgoed? Wat is sensorisch spelen? Ik zocht het voor je uit en geef in deze blog antwoord op deze vragen.
Wat is sensorisch spelen/speelgoed?
Kan jij je nog herinneren dat we in de jaren 90 een boterhamzakje vulde met badschuim en shampoo het dit dichtknoopte en als je het in je handen had, het zo fijn voelde? Eigenlijk was dat al een manier van sensorisch spelen.
Sensorisch spelen is eigenlijk niets anders dan spelen door je zintuigen te gebruiken. Denk daarbij aan voelen en kneden van verschillende materialen. Maar het is niet alleen dat, je kan ook gebruik maken van het zintuig reuk en smaak. Denk hier bijvoorbeeld aan bakken van wat lekkers.
Wat ook sensorisch spelen is, is een blote voetenpad of lekker door het gras of zand lopen op je blote voeten.
Hoe laat je een kind spelen met sensorisch speelgoed?
Wat eigenlijk het allerbelangrijkste is bij sensorisch spelen, dat je je als volwassenen niet mee bemoeit. En ja dat kan best lastig zijn, maar laat ze zelf ontdekken, Vrij spelen en daarmee hun fantasie laten prikkelen. Ga als ouder eens op een afstandje er naar kijken en geniet van het moment dat je kind lekker aan het scheppen is met kleine schepjes. Een verhaal verzint met de figuurtjes die je erbij zet. Of van het ontdekken hoe iets voelt.
Om eventueel er een beetje variatie in aan te brengen kan je ook werken met thema’s, zoals de seizoenen of de kleuren, bepaald dieren thema.
Wat is het nut van sensorisch spelen?
Sensorisch spelen kalmeert, geeft rust en ontprikkeld, omdat ze ermee kunnen aarden. Er is bij sensorisch spelen geen specifiek doel, ook dat is een reden waarom het zo ontspannen werkt. Daarom is het juist zo fijn voor hoogsensitieve kinderen. Maar sommige hoogsensitieve kinderen zijn juist op zoek naar prikkels. Sensorisch spelen kan er ook voor zorgen dat jouw kind de juiste prikkels toegevoegd krijgt om niet onderprikkeld te raken.
Lees ook: Hoe kan ik mijn hoogsensitieve kind laten ontprikkelen?
Welke voordelen heeft het?
Naast dat het ontprikkelend werkt en ze dus tot rust komen heeft sensorisch speelgoed nog meer voordelen.
- Het geeft een boost aan hun fantasie en creativiteit. Laat dit nou twee punten zijn waar hoogsensitieve mensen geen gebrek aan hebben. Laat ze vooral lekker gaan in hun eigen fantasie.
- Je kunt het gebruiken voor alle leeftijden.
- De fijne motoriek wordt goed ontwikkeld. Doordat het vaak fijne materialen zijn moeten ze de pincetgreep gebruiken. Ook zijn ze vaak aan het scheppen en gieten.
- Het heeft een positieve invloed op de hersenontwikkeling van jonge kinderen, omdat er verschillende zintuigen worden gebruikt. Die dan ook nog eens extra worden geprikkeld.
Welke materialen zijn er voor sensorisch spelen?
Er zijn heel veel verschillende materialen die je kan gebruiken voor sensorisch spelen. Je kan hierbij denken aan:
- Zand of kinetisch zand
- Water
- Klei
- Rijst
- Schuim (scheerschuim)
- Deeg: zelf zoutdeeg maken is heel makkelijk
- Slijm
- Erwten
- Witte bonen
- Macaroni
- Kastanjes of eikeltjes
- Waterbeads
- Pop-it speelgoed
- Zand- en watertafel of een Tuff Tray
- Het zelf maken van een blote voetenpad
Hoe kan ik starten?
Sommige van de hiervoor genoemde materialen heb je vast wel in huis. Voor de droge materialen is het handig om een diep dienblad, een grote bak of doos te gebruiken. Ga je het regelmatig gebruiken, dan is misschien leuk om een gepersonaliseerde speelbak aan te schaffen.
Wat veel mensen tegenhoudt is dat het zo een rommel geeft. En heel eerlijk ik vind het eigenlijk wel meevallen. De kinderen houden het meestal in de bakken die we ervoor gebruiken. En ja er valt weleens wat uit, maar dat is echt te overzien. In het voorjaar, zomer en begin van de herfst kan je het ook uitstekend buiten gebruiken.
Vanaf welke leeftijd kunnen ze spelen met sensorisch speelgoed?
Sensorisch speelgoed is geschikt voor alle leeftijden. Bij de allerkleinste is het wel even opletten wat voor sensorisch speelgoed je aanbiedt. De baby- en dreumesleeftijd stoppen alles graag in hun mond. Verstandig is om daar eetbaar materiaal zonder verstikkingsgevaar voor te kiezen. Je kan ze er mee laten spelen op het moment dat ze kunnen staan aan een tafel. Laat ze maar ontdekken. Hoe ouder ze worden hoe meer fantasiespel erbij komt kijken.
Sensorisch spelen niet alleen voor kinderen
We hebben het hier de hele tijd over sensorisch spelen voor kinderen, maar sensorische prikkels zijn juist ook heel fijn voor volwassenen. Ik noemde het al aan het begin, maar het wandelen op het strand op je blote voeten of op het gras. Maar ook het kneden van deeg zijn toch ook dingen die wij als volwassenen doen.
Lees ook: Invloed van speelgoed op hoogsensitieve kinderen
Fijne webshops/winkels met sensorisch speelgoed
Veel materialen kan je ook zelf maken, maar als je daar nu geen tijd of zin in hebt, dan zijn er genoeg webshops die dat voor jou hebben gedaan. Hieronder een overzicht van fijne webshops die sensorische materialen verkopen.
- Studio Liefhebberen
- Spelerijst
- Educadora
- Kauwsieraden & meer
- Kinder Wonderland
- De kringloop heeft vaak sensorisch spelmateriaal of leuke items voor in de speelbak.
Wat een fijne tips! Leuke manier om het zo spelenderwijs te stimuleren.