Speelgoed, het kan veel doen met hoogsensitieve kinderen. Zowel positief als negatief. Van speelgoed dat de grootste herrie maakt tot sensorisch speelgoed. Met deze blog neem ik je mee in onze ervaring met speelgoed en onze hoogsensitieve kinderen.
In alle soorten en maten
Speelgoed heb je er in alle soorten in maten. Met geluid, zonder geluid, felle kleurtje, rustige tinten. Educatief, sensorisch, ter ontspanning, samenwerken om nog eens wat voorbeelden te noemen.
Wat voor invloed heeft speelgoed op hoogsensitieve kinderen?
Belangrijk om te weten is dat een hoogsensitief kind vaak de kleinste dingen waarneemt. Dat kan soms heel fijn zijn, maar soms ook lastig. Die informatie moet gefilterd worden en dat lukt niet altijd. Dat kan een kind onzeker maken of laten piekeren.
Daarom is het belangrijk om te bekijken welk speelgoed bij je kind past, waar je kind op overprikkeld en waar ze van ontspannen. Dat is voor een baby lastig in te schatten, omdat je vaak pas later erachter komt dat een kind hoogsensitief is. Daarom deel ik ook onze ervaring met speelgoed de afgelopen jaren.
Speelgoed kan zorgen voor prikkelverwerking, maar ook heel veel prikkels geven.
Lees ook: Sensorisch spelen voor hoogsensitieve kinderen
Hoe weet ik waar mijn kind op overprikkeld?
Voordat je gaat kijken waar je kind op overprikkeld en ontprikkeld is het goed om eerst te kijken waar het op overprikkeld. Voor de allerkleinste kan je zien hoe ze reageren op de zintuigelijke prikkels. Heb je andere kinderen rond lopen die veel geluid produceren? Begint je baby daarop te huilen, dan kan horen de zintuigelijke overprikkeling zijn. Misschien hoor je je hoogsensitieve kind wel heel vaak zeggen: ruik je dat ook? Het ruikt daar erg vies? Zo dat ruikt lekker? Dan kan het zintuig reuk sterker reageren op prikkels. Maar zo heb je dat ook met de andere zintuigen. Observeer en luister naar je kind, dan geven ze vaak zelf het antwoord.
Prikkelparadijs
Speelgoed kan zorgen voor een prikkelparadijs. En misschien hangt er aan het woord prikkelparadijs voor jou een negatieve klank, maar weet dat er juist ook een positieve klank aan zit. Niet heel gek, maar aan de negatieve prikkels wordt vaak meer aandacht aan besteedt. Daarom ga ik nu dit ook eerst doen en wil je daarna ook de positieve kanten van speelgoed laten zien.
Wanneer zorgt speelgoed voor overprikkeling?
Afhankelijk van jouw kind kan speelgoed voor overprikkeling zorgen. Zo zorgde een zandbak/-tafel voor overprikkeling. De kinderen vonden het verschrikkelijk om vieze handen te hebben, want al snel zorgde in huilbuien. Speelgoed dat constant geluid maakt, moest ik vaak het geluid uitzetten. In het begin vonden ze dat wel fijn, maar hoe langer het aan bleef staan hoe intenser het werd.
Ook een grote hoeveelheid aan kleuren kan voor kinderen met het zintuig zien een grote hoeveelheid aan prikkels geven. Net als een grote hoeveelheid aan keuze van speelgoed. En ja die fout heb ik ook gemaakt. Maar een (hoogsensitief) kind weet niet wat hij moet kiezen als er een grote hoeveelheid speelgoed ligt uitgestald.
Wanneer zorgt speelgoed voor goede prikkels
Waar het ene zintuig op overprikkeld raakt, kan het andere zintuig voor ontspanning zorgen. Sensorisch speelgoed staat bekend om de kracht van de goede prikkels. Ze geven ontspanning en zorgen voor creativiteit van het brein. Maar ook buiten spelen met een schommel of trampoline is speelgoed voor goede prikkels. En wat dacht je van de wobbel. Die geeft ook fijne prikkels die je zelf kan uitbreiden met de wobbelcards. Oefeningen die je kan doen op de wobbel, die je uitdagen.
Buiten spelen is sowieso een goed idee voor hoogsensitieve kinderen. Want buiten kunnen de prikkels beter verwerkt worden.
De babytijd
Bij onze eerste zijn we een beetje overdonderd door het speelgoed. Toch zorgde we er altijd voor dat de box nooit vol lag met speelgoed. Iets wat voor mij automatisme is. We kozen een klein aantal dingen en legde die in de box. Het overige speelgoed zat in een boxzak. En heel eerlijk sommige dingen hebben ze nooit mee gespeeld. Met de kennis van nu, zou ik deze tijd echt heel anders doen. Minimalistisch qua speelgoed. Waar ik dan voor zou kiezen? Sofie de giraf, label/knisperdoekje/activiteitenkubus, een knuffeltje om te slapen en babyboekjes. Er zijn ook zoveel andere manieren om te spelen met je baby.
Als ik nu bij baby’s overvolle boxen of kleden zie met speelgoed, dan maakt mijn hoofd overuren. Denk ik aan de overprikkeling die op de loer ligt. Ja ook baby’s kunnen overprikkeld raken. We hebben namelijk uren rondgelopen met onze hoogsensitieve baby die overprikkeld was, terwijl we het toen nog niet wisten.
De dreumes-/peutertijd
Zodra je kindje ouder wordt lijkt het hoeveelheid speelgoed ook toe te nemen. Resultaat hier met drie hoogsensitieve kinderen? Dat ze er niet mee spelen. Als ik een ding klaar leg voor ze dan kunnen ze er lang zoet mee zijn, maar als de keuze gemaakt moet worden? Dan wordt er niet naar omgekeken. Blokken of kapla, vormenstoof, water-/zandtafel, een bal, duplo, auto’s en een pop waren hier favoriet. Niet alle kinderen hielden van puzzelen, maar die deden het ook altijd goed. Wist je dat legpuzzels maken zelfs ontprikkelend kan werken?
Ook lezen doet het goed bij de kinderen. Lekker bijkomen bij papa of mama op schoot en dan een boekje lezen. Een heerlijke manier om bij te komen en te ontprikkelen.
Ook interessant: Met zelfvertrouwen je kind zonder zijwieltjes laten fietsen
De kleutertijd
Twee kinderen zijn op het moment van schrijven kleuter af, de jongste is bijna kleuter. De kapla, sensorisch speelgoed, duplo/lego, een bal, de auto’s, water en een pop wordt nog mee gespeeld. Toch ook nu merk in dat het nodig is om dingen klaar te leggen. Anders wordt er niet met dingen gespeeld.
En ja ook voor deze tijd hebben we heel veel speelgoed in huis gehad. Inmiddels is het grootste deel geslonken. Zijn we flink aan het minimaliseren. Alleen nog maar speelgoed in huis waar mee gespeeld wordt.
Tot twee jaar geleden hadden we ook een kleine trampoline in de tuin staan. Die was echt onmisbaar. Heerlijk springen na een drukke dag.
De oudere kinderen
Nu de oudere kinderen groter worden stimuleren we ze om meer buiten te gaan spelen. Sturen we ze dus ook gewoon naar buiten om even naar de speeltuin te gaan, te gaan skaten, skateboarden of fietsen in de wijk. De step of spacescooter doet het ook nog steeds goed. Het buiten zijn doet ze goed. Stiekem zou ik die trampoline wel weer terug willen, maar met ons postzegeltuintje niet te doen.
Speelgoed is er nog wel in de vorm van spelletjes, maar ook kapla, lego, duplo en sensorische materialen wordt veel meegespeeld. Door de creatieve geest van een hoogsensitief kind is de knikkerbaan van GraviTrax® echt een aanrader. Zelf ontwerpen maken vinden de kinderen erg leuk. Hebben ze veel speelplezier van.
Knutselen of kleuren
Misschien heb je ze gemist in het rijtje, maar knutsel- en kleurspullen schaal ik niet onder speelgoed. Toch is het iets wat hier in huis niet mag ontbreken. De kinderen zijn dol op kleuren. De ene keer een kleurplaat, de andere keer vanuit eigen creativiteit. Wat steeds meer van deze tijd moet gaan worden is milieubewust knutselen.
Hoogsensitieve kinderen en speelgoed
Hoogsensitieve kinderen zijn net als niet hoogsensitieve kinderen gek op speelgoed. Besef je alleen wel dat de kleuren en de geluiden op een diepgaande manier worden verwerkt. De geluiden, kleuren en hoeveelheid kunnen voor overprikkeling zorgen. Dus als je aan mij zou vragen hout versus kunststof? Dan kies ik voor hout. In hout speelgoed is de keuze reuze. En vaak ook in de vorm van goede prikkels. Daarnaast is het ook fijn voor hoogsensitieve kinderen om de keuzes kleiner te maken, waardoor er geen keuzestress ontstaat. Maar het allerbelangrijkste: kijk naar de behoefte van je kind!