LEGO creativiteit en ontprikkelend voor HSP

Creatief bezig zijn is wat veel hoogsensitieve personen graag doen. Dat kan op verschillende manieren. Misschien niet het eerste waar je aan zou denken, maar met LEGO ® kan je ook heerlijk creatief zijn. Naast creativiteit biedt het ook de ruimte om te ontprikkelen. Het geeft je goede prikkels.

Wat is LEGO®?

Eerlijkheidshalve denk ik dat ik niemand hoef te vertellen dat LEGO® een populair merk is. En dat het speelgoed is dat bestaat uit plastic bouwstenen. Deze stenen hebben onderling verbonden noppen, waardoor ze kunnen worden samengevoegd en losgekoppeld om diverse driedimensionale creaties te bouwen. Maar misschien wist je niet dat het woord “LEGO” is afgeleid van de Deense woorden “leg godt”, wat “speel goed” betekent.

Klein stukje geschiedenis

LEGO ® werd voor het eerst geïntroduceerd in 1949 door het Deense bedrijf The Lego Group. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de meest iconische en populaire speelgoedmerken wereldwijd. LEGO® heeft niet alleen de klassieke bouwstenen, maar ook een breed scala aan thematische sets, waaronder voertuigen, gebouwen, poppetjes, en sets gebaseerd op populaire franchise zoals Star Wars, Harry Potter en Super Heroes.

Voor wie is LEGO®?

LEGO® is niet alleen geliefd bij kinderen, maar ook bij volwassenen vanwege de creatieve mogelijkheden die het biedt. Voor de allerkleinste heb je LEGO Duplo®. Daarna zijn er verschillende LEGO® sets verkrijgbaar voor allerlei verschillende leeftijden. Het is er dus voor iedereen. Naast de fysieke bouwstenen heeft LEGO® ook digitale platforms zoals LEGO Digital Designer en video games, waardoor fans op verschillende manieren van het LEGO-plezier kunnen genieten. Ook is het mogelijk om met elkaar of alleen te bouwen aan een LEGO® bouwwerk. De flexibiliteit is aan te passen aan de wat jij als HSP op dat moment nodig hebt. De ene keer alleen, de andere keer samen met iemand.

Ook interessant: HSP op stap: Legoland Billund Denemarken

Creativiteit en LEGO®

Het bouwen met LEGO-stenen stimuleert de verbeelding, bevordert probleemoplossend denken en kan als ontspannende activiteit dienen. Naast de standaard bouwpakketten kunnen er ook gewoon dozen bouwstenen gekocht worden waardoor je zelf je creativiteit kwijt kan.

Op welke manier kan LEGO® ontprikkelend werken?

LEGO® kan op verschillende manieren ontprikkelend werken en daarom voor ontspanning zorgen.

Sensorische ervaring

Het fysiek in elkaar zetten van LEGO-stenen is een sensorische ervaring. Het voelen van de blokken, het klikken van de stukjes en het zien groeien van je bouwwerk, kunnen allemaal bijdragen aan een gevoel van voldoening en ontspanning. Waardoor het kan helpen bij het reguleren van zintuiglijke prikkels.

Focus, concentratie en mindfulness

Bouwen met LEGO® is ook ideaal om de aandacht te richten op één activiteit. Het bouwproces vereist focus en concentratie. Daarmee geeft het de afleiding van overmatige prikkels, waardoor je ze kan verminderen. Ook kan dit helpen om de aandacht af te leiden van stressvolle gedachten en andere externe prikkels, wat gunstig is voor ontspanning. Het bouwen met LEGO® kan als een vorm van mindfulness worden beschouwd. Mensen kunnen volledig opgaan in het moment, zich concentreren op het hier en nu en tijdelijk ontsnappen overweldigende buitenwereld.

De kracht van de herhaling

Het repetitieve karakter van het bouwen met LEGO® kan rustgevend zijn. Voor een HSP die gevoelig is voor over stimulatie, kan een herhalende en voorspelbare activiteit zoals LEGO® bouwen helpen om te ontspannen. Voor degene die juist op zoek zijn naar de prikkels kan dit juist de andere kant opwerken.

Onze ervaring met LEGO®

Wij zetten regelmatig LEGO ® in om ontspanning te creëren. Niet alleen bij de kinderen, ook bij mezelf. Soms heb ik dan ook echt de behoefte om alleen wat te maken. Het andere moment vind ik het heerlijk om samen met de kinderen aan de slag te gaan. En ook de kinderen vinden het heerlijk om de ene keer samen met iemand te bouwen en de andere keer zelfstandig te spelen in de wereld van fantasie met de al in elkaar gezette bouwwerken.

Geen HSP is hetzelfde

Dit artikel is geschreven uit eigen interesse voor het product LEGO®. Er is geen sprake van een samenwerking.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial