Senioren helpen met HSP

Onlangs kreeg ik een mail van een van mijn lezeressen. Een onderwerp waar ik zeker wat over wil schrijven, maar dat heel eerlijk ook gewoon heel lastig is om wat over te publiceren. Er zijn enkele generaties die simpelweg niet weten dat ze hoogsensitief zijn, de senioren van onze samenleving. Maar hoe ga je daarmee om en hoe kan je deze generatie helpen. En is er al iets bekend over senioren met HSP?

HSP in de kinderschoenen

Ik heb het al vaker geschreven, maar HSP staat echt in de kinderschoenen. Sinds 1997 zijn de eerste publicaties pas gedaan over hoogsensitiviteit. Daardoor lijkt het nu dat hoogsensitief zijn een modewoord is. Maar juist hele generaties komen er nu pas achter waarom ze zijn zoals ze zijn. De generatie die niet met internet verbonden is, is wellicht de generatie die niet bekend zal zijn met hoogsensitiviteit, maar eigenlijk wel die hulp nodig heeft. En juist doordat HSP nog zo in de kinderschoenen staat is er ook nog niet veel bekend over senioren en hoogsensitiviteit. Er zijn ook nog geen onderzoeken gedaan hierover.

Onderprikkeling op de loer

De senioren zijn meestal minder actief en mogen genieten van hun pensioen. Door het niet meer actief deelnemen in het arbeidsproces kunnen ze het gevoel hebben dat alles oppervlakkig blijft. De onderprikkeling die daar uit voortkomt kan ervoor zorgen dat ze zich eenzaam voelen, een buitenstaander. Ook kunnen mensen met onderprikkeling zich somber voelen en nergens zin in.

Overprikkeling door de gedachten

Door een minder actief sociaal leven hebben de senioren ook meer tijd om het nieuws te kijken en te lezen. Hierdoor kunnen ze gevoel van onrecht in de wereld ervaren. Ze hebben vaak ook de tijd om erover na te denken. Die gedachten kunnen je brein overprikkeld laten worden.

Leestip: Ontprikkelen als hoogsensitieve volwassenen

Hoe kan je oudere generatie helpen?

Om deze blog te schrijven ben ik op zoek gegaan naar ervaringsverhalen of meer informatie over dit onderwerp. Maar dat is simpelweg niet te vinden. Zelf heb ik geen ervaring met de seniorenleeftijd en ben ook geen professional. Ik kan eerlijk gezegd ook gewoon niet de oplossing geven.

Maar ben je werkzaam in de ouderenzorg of herken je het bij iemand in de seniorenleeftijd die er geen weet van heeft? Dan zou je ze het liefst bekend maken met hoogsensitiviteit of ze willen helpen. De onderstaande punten zijn in ieder geval goed voor iedere hoogsensitieve persoon.

Senioren vrouw aan het lezen.

De buitenlucht in

Misschien is er ruimte om met ze te gaan wandelen. Want de buitenlucht kan voor de senioren hetzelfde doen als voor kinderen. Buiten gaat het geluid een stuk makkelijker de ruimte in. Daardoor zijn de prikkels minder intens. Maar de vraag is, is op die leeftijd het geluid nog wel een ‘ding’ voor overprikkeling als het gehoor minder wordt?

Buiten zijn zorgt ook voor beter slapen. Het natuurlijk licht helpt ook voor een goede biologische klok. Ook geeft buiten zijn minder stress. Wist je dat buiten zijn ook echt letterlijk en figuurlijk ruimte geeft? Ruimte om creatief te denken en meer het gevoel van vrijheid geeft dan binnen.

(Creatieve) hobby’s

Senioren vinden het ook vaak heerlijk om creatief bezig te zijn. Ze hebben op school leren handwerken en kunnen dat vaak ook heel goed. Wellicht is er een activiteitenbegeleider die hierin kan inspelen, als dit al niet gedaan wordt. Met een hobby kunnen ze vaak zorgen voor positieve prikkels die het brein stimuleren. Of een heerlijk boek lezen, kan ook helpen om te ontprikkelen. Alles hangt uiteraard samen met wat ze nog kunnen.

Voeding en drinken

Net als bij de jongere generatie geldt voor de senioren dat voeding een belangrijke rol kan spelen in de overprikkeling of het voorkomen er van. Dat geldt overigens niet alleen voor voeding, maar ook voor hetgeen wat ze drinken. Thee en water zijn bijvoorbeeld goede dranken die een positieve bijdrage leveren aan het hoogsensitief zijn.

Meer bekendheid

Voor dit blog blijf ik uiteraard het in de gaten houden of er meer over HSP en senioren bekend gaat worden. Dan ga ik zeker deze blog aanvullen. Maar helaas zal het vooral nog een onbesproken onderwerp blijven.

Heb jij ervaring in de ouderenzorg of bekend met senioren en hoogsensitiviteit? Deel dan vooral jouw ervaring, zodat we elkaar kunnen helpen om deze mooie groep te helpen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial