Hooggevoeligheid is geen modewoord, het is een karaktereigenschap

Herken je het als mensen zeggen bij een “label” ja hoor weer zo’n modewoord. Vroeger noemde we dat gewoon verlegen. Hooggevoeligheid is een karaktereigenschap en zeker geen modewoord. Een jaar geleden zei manlief tegen mij, Ing waarom ga jij niet bloggen. Ik denk dat jij dat goed kan. Ga eens op onderzoek uit en probeer het in ieder geval een jaar. Weet nog dat ik dacht “wie zit er op mijn verhaal te wachten”. Er zijn zoveel bloggers. Ik bedacht me toen dat ik veel wil schrijven over het leven van een hooggevoelig persoon. Dat is nog niet helemaal gelukt, maar daar ga ik nu toch meer op richten. De weg die wij als gezin bewandelen. Hoe we soms op onze “bek” gaan en de draad weer oppakken. Zo wil ik het vandaag hebben over mijn hooggevoeligheid. Vandaag richt ik me vooral op het onderwerp energie. Wat doet energie van andere met mij? Hoe ga ik hier mee om? Wat doe ik eraan om mezelf te beschermen, zodat ook mijn gezin nog wat aan mij heeft. Je leest het vandaag in dit blog.

Het klinkt spiritueel, maar is het niet

Als je met mij in gesprek zou gaan over energiestromen zou je bijna denken dat ik een liefde heb voor spiritualiteit. Nee ik ben niet het type zweverig, ik sta juist graag met beide benen op de grond. Geeft namelijk veel meer houvast. Spiritueel wordt vaak gebruikt als mensen er onbekend mee zijn. Energiestromen zijn er in verschillende manieren. Stemmingen van anderen zijn bijvoorbeeld ook energiestromen. Deze hebben juist heel veel invloed op mij. Het blijft heel bijzonder en soms snap ik er ook de ballen van. Weet ik niet wat ik er mee moet.

Negativiteit of boosheid

Zit je een keer niet lekker in je vel, dan merk ik dat vaak aan je. Ik zal het niet benoemen en laat de persoon in kwestie vooral zijn of haar verhaal doen. Ik weet dan zelf als ik die confrontatie aanga ik ook echt daarna helemaal leeg gezogen wordt. Na zo’n afspraak ben ik helemaal gesloopt. We kunnen nou eenmaal niet altijd vrolijk zijn, dus ook in vriendschappen moet je soms even over je grens heen gaan. Niet altijd leuk, want ik heb nu ook een gezin dat draaiende moet blijven. Daarom maak ik bewuste keuzes in het maken van afspraken. Als de kindjes heel druk zijn of even niet lekker in hun vel zitten kost mij dat energie. Gelukkig kan ik me daar voor afbakenen zodat ik er voor ze kan zijn. In vriendschappen vind ik dat soms best moeilijk, ik heb dan het idee dat ik zakelijk overkom.

Hoe baken ik het voor mezelf af

Om toch dingen te ondernemen omdat het leuk is en toch niet te overprikkeld raken moet ik soms keuzes maken. Daar heb ik inmiddels maniertjes voor gevonden. Op verjaardagen probeer ik strategische plekken op te zoeken. Het geluid dat iedereen produceert komt echt mega binnen. Ik ga vaak zo staan of zitten dat ik me kan richten op een paar mensen in plaats van op een hele groep. Lukt het niet om strategisch te zitten of staan dan moet ik me afsluiten. Dan lijkt het net of ik het niet naar mijn zin heb maar niets is minder waar. Ik heb het echt naar me zin alleen er komt dan zoveel op me af dat het wat moeite kost om te focussen. Thuis is het natuurlijk met drie koters ook lekker druk. Ja maar weet je van mijn kids kan ik het hebben en zit ik niet altijd binnen. Door te aarden kan ik veel aan. Mensen die mij goed kennen weten dat ik in en om het huis meestal op blote voeten loop. Dat geeft rust. Daardoor kan ik heel veel hebben. Het strand en bos zijn mijn uitjes om extra op te laden, dus die plekken bezoeken we ook heel regelmatig.

Mijn triggers

Inmiddels weet ik dat ik twee sterke triggers heb. Geluid en gevoel. Geluid heb ik hiervoor al uitgelegd. Gevoel heeft te maken met kleding. Heel veel kledingstukken vind ik bijvoorbeeld echt niet lekker zitten. Sommige stoffen zie je mij dus ook nooit de dragen. Labels in mijn kleding aaaah ik word gillend gek. Sokken die zijn gedraaid nee dat is irritant.

Hooggevoeligheid is weer zo’n modewoord

Als ik weleens zoek naar info over hooggevoeligheid schrik ik van de reacties over dat mensen het een modewoord vinden. Overal wordt tegenwoordig een stempel op gedrukt. Ja weet je waarom dat is, we leren steeds meer over onszelf. De wetenschap wordt steeds slimmer. Hadden ze het 35 jaar geleden maar die stempel al, dat had mij veel meer kunnen helpen. Nu bewandel ik dezelfde weg als mijn dochter. We doen het samen met vallen en opstaan. Adhd, add, hsp en zo zijn er nog veel meer termen. Geen modewoorden. De stempels die we nodig hebben om ons zelf te begrijpen en te kunnen helpen.

Huismus

Ja ik ben wel een echte huismus. Beetje fröbelen, lekker even chillen met die billen. Maar ben niet saai hoor. Ik ga ook gewoon graag op pad. Theater, concerten, dagjes uit en vakantie. We doen het allemaal. Dat levert soms extra prikkels op. Die nemen we voor lief.

Happy gevoelig

De wetenschap ontdekt steeds meer over de mens. Wees eerlijk, het menselijk lichaam en brein is nou eenmaal complex. Laten we dingen als hooggevoeligheid, ADHD of andere aandoeningen en karaktereigenschappen geen modewoord meer noemen. Maar vooral blij zijn, als de wetenschap iets ontdekt heeft zodat iemand kan zoeken naar handvatten of hulp?

Als je me 10 jaar geleden vroeg wat zou je aan jezelf willen veranderen? Dan had ik gezegd dat ik minder gevoelig zou willen zijn. Het zat me in de weg. Nu ik steeds meer weet over HSP en ik mijn weg beter weet te bewandelen voel ik me er happy mee. Gelukkig gevoelig. Het heeft mij de afgelopen vijf jaar veel moois gebracht.

Wat heeft jouw gevoeligheid je gebracht?

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial