Is er een verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig?

De termen hoogsensitief en hooggevoelig worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Weet jij het verschil tussen deze twee? Ik gebruik ze ook veel door elkaar. Hoewel ik toch wel meer de term hoogsensitief gebruik. Zijn er wel verschillen tussen de twee termen? In dit blog neem ik ze allebei onder de loep en leg ik uit wat ze betekenen.

Wat is hoogsensitief?

Volgens psychologe Elke van Hoof heeft iedereen in zekere wel een stukje sensitiviteit, maar hoogsensitieve mensen (Highly Sensitive Person = HSP) nemen prikkels van buitenaf sterker waar. De geur komt sterker binnen. Geluid, maar ook gesprekken kunnen voor behoorlijke ruis op de lijn zorgen omdat ze intens binnen komen. Vaak wordt er tegen hoogsensitieve mensen gezegd dat ze niet zo ingewikkeld moeten doen. Ook hebben ze veelal een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Hoogsensitiviteit is een aangeboren karaktereigenschap die zowel bij mannen als bij vrouwen evenveel voorkomt.

Welke eigenschappen kan een hoogsensitief persoon nog meer hebben?

Nog wat andere eigenschappen van een HSP-er:

  • Een HSP-er legt diepgaande verbanden (denkt veel over dingen na en dat vinden andere ingewikkeld denken);
  • Ze doen de dingen gewetensvol
  • HSP-ers zijn doorgaans harde werkers
  • Details hebben ze een speciaal oog voor
  • Creativiteit is je op het lijf geschreven
  • Ze hebben een rijke fantasie
  • Een grote dosis empathie is er aanwezig
  • Emoties van anderen worden sterk aangevoeld
  • Er is een groot inlevingsvermogen
  • Een HSP-er moet langer nadenken over een keuze of antwoord

Twijfel je of je hoogsensitief bent? Doe dan eens een gratis online test.

Je bent hoogsensitief

Hoogsensitief zijn is dan ook geen aandoening, ziekte, handicap of stoornis. Of kortweg gezegd: je bent hoogsensitief, niet je hebt hoogsensitiviteit. Daarom kan er ook geen diagnose gesteld worden en “moet je het doen” met de online testen.

Het in slaap vallen is voor veel hoogsensitieve kinderen een dingetje. Ik deelde onze ervaring.

Hooggevoelig of hoogsensitief?

De termen hoogsensitief en hooggevoelig worden regelmatig door elkaar gebruikt. Ook ik deed dat, maar inmiddels weet ik beter. Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig. Hoogsensitiviteit gaat over de diepgaande verwerking van de prikkels in de hersenen. Hooggevoeligheid is reactie op emotioneel gebied en komt bij veel meer mensen voor. Je kunt hierbij denken aan mensen met autisme, bipolaire stoornis, mensen met een trauma of mensen die (tegen) een burn-out aan zitten. Hooggevoelige mensen zijn dus niet hoogsensitief.

Een kwestie van taal?

In Nederland worden de termen hoogsensitief en hooggevoelig door elkaar heen gebruikt en betekenen ze, volgens de kerngroep HSP proffesionals, hetzelfde. In België wordt wel degelijk de splitsing gemaakt tussen hooggevoelig en hoogsenitief. Wat onze zuiderburen hooggevoelig noemen, wordt in Nederland overgevoelig genoemd. Elke van Hoof legt in deze video kort uit wat ik in deze blog heb verwerkt.

Wat vind ik van dit onderscheid?

Ik las al eerder deze artikelen en met die reden ben ik dus uitsluitende de term hoogsensitief gaan gebruiken en niet meer hooggevoelig. En eerlijk gezegd ben ik het wel eens met de Elke van Hoof. Vind ik het niet een kwestie van taal.

Wil je op de bovenstaande blog reageren, dan kan dat uiteraard door een berichtje hieronder achter te laten, te mailen of via de social media een berichtje te sturen. 

Wil je op de hoogte blijven van onze ervaringsverhalen, reviews van boeken gerelateerd aan hsp abonneer je op dit blog en krijg direct een mailtje als er een nieuwe blog online is. Ook via Facebook, Instagram, Pinterest en Twitter kunnen jullie ons blijven volgen. Zie ik je daar? Wil je maandelijks op de hoogte blijven van tips, een blik achter de schermen en de laatste blogs? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

foto’s zijn van pixabay.

Please follow and like us: