Wat is hoogsensitiviteit?

Ik schrijf al jaren over hoogsensitiviteit, maar bedacht me ineens dat er niet eens een blog online staat over wat HSP is. Daarom nu ook een blog met een uitleg over wat hoogsensitief zijn is.

Wat is hoogsensitiviteit?

Ik zal maar gelijk beginnen met de uitleg wat hoogsensitiviteit is. Een hoogsensitief persoon (HSP) of ook wel Highly Sensitive Person is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels. En verwerkt ze veel dieper. Daardoor vallen vaak kleinere dingen op. Denk aan lichaamstaal of stemmingen van andere. Maar ook zijn ze vaak gevoeliger voor licht, geluid en geur. Door deze subtiele waarnemingen raakt een HSP sneller overprikkeld. En daardoor ontstaat vaak sneller de behoefte om zich terug te trekken.

Hoogsensitiviteit is een persoonlijkheidskenmerk. Zie het als iemands natuurlijke haar- of oogkleur. Je wordt als hoogsensitief persoon geboren met een gevoeliger zenuwstelsel.

Een op de vijf mensen is hoogsensitief en komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Het is niet zo dat het bij vrouwen meer voorkomt dan bij mannen. Dat is namelijk gelijk. Hoogsensitiviteit is een erfelijke persoonlijkheidskenmerk en daarom zie je in families vaak meerdere hoogsensitieve mensen.

Type hoogsensitieve mensen

Er is geen hoogsensitief persoon hetzelfde. Ook zijn er verschillende soorten hoogsensitiviteit, maar meestal wordt er gesproken over de overwegend introverte HSP en de overwegend extraverte HSP (HSS). De verdeling hierin is dat ongeveer 70% van de hoogsensitieve mensen introvert is en 30% is extravert.

Ook interessant: Hoogsensitief en vriendschappen (onderhouden)

Hoe herken je een hoogsensitief persoon?

Hoogsensitieve mensen hebben een invoelend vermogen en een gedragen zich gewetensvol. Ook kunnen ze diep nadenken en vragen stellen. Zijn in zekere mate voorzichtig. Leven vaak vanuit hun intuïtie. En hebben een sterke creativiteit. Wat je ook vaak ziet is dat ze stil of rustig zijn. Ze zijn terughoudend en doen vaak niet mee. Ook klappen ze vaak dicht bij lastige vragen of persoonlijke vragen. De prikkels komen vaak intens binnen, dus proberen ze die vaak te vermijden. Door al die verwerkingen van verschillende prikkels in diepere lagen zijn ze ook sneller moe. Daarom zoeken ze vaak een rustige plek op en vinden ze het heel fijn om alleen te zijn.

Een hoogsensitief persoon zal je vaak niet op de voorgrond zien treden. Blijven liever een beetje verstopt. Ook zoeken ze de conflicten niet op. Hoogsensitieve personen zien ook vaak beren op de weg. Daardoor maken ze zich snel zorgen en denken dus veel na.

Hoogsensitieve personen hebben vaak ook een laag zelfbeeld en zelfvertrouwen. Zij vragen daarom veel om aanmoediging en bevestiging. Vaak speelt faalangst ook parten.

Meisje dat ontspant met een koptelefoon op.

Introductie hoogsensitiviteit

Rond 1996 werd door het Amerikaanse psychologenkoppel Elaine en Art Aron de term highly sensitive person (HSP) geïntroduceerd. Elaine is zelf ook hoogsensitief. Daardoor is ze zelf actief op onderzoek uitgegaan. Ook ontwikkelde ze een vragenlijst waarin je kunt nagaan of je hoogsensitief bent.

Boeken over dit onderwerp

Nu je wat meer weet over het onderwerp hoogsenstief zijn, wil je er misschien wel uitgebreid over lezen. Een kleine opsomming van een aantal boeken vind je hieronder.

HSP doeboeken om zelf aan de slag te gaan

Misschien ben je al wel wat meer op de hoogte over hoogsensitiviteit, maar wil je er eigenlijk gewoon mee aan de slag. Om van je sensitiviteit een kracht te maken in plaats van een last.

Voor deze blog heb ik bronnen gebruikt. Dit zijn:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial