Waarom ons hoogsensitieve kind soms bij ons komt slapen

Had jij ook altijd het idee dat zodra er kinderen zouden zijn, dat je ze nooit bij je in bed zouden slapen? Dat je dit uiteindelijk toch wel hebt gedaan toen er een kindje kwam? Ik had deze principes ook en eigenlijk heel snel overboord gegooid. Onze oudste sliep al heel snel tussen ons in. Nog voor we wisten dat ze hooggevoelig is. Ik deel graag waarom wij ze nu toch bij ons nemen ’s nachts.

De week voor volle maan

Vorig jaar ben ik eens gaan bijhouden wat de maanstand met de kinderen deed. Het ging vooral om de volle maan. Daardoor kwamen we erachter dat in de week voor volle maan onze kinderen heel onrustig slapen. In deze periode hebben we dus regelmatig kinderen te logeren in ons bed. Vaak kruipen ze er midden in de nacht bij, soms al voor we zelf in bed liggen.

Een spannende periode op komst

Een spannende periode die eraan komt is ook een trigger om bij ons te kruipen. Spannende periodes zijn verjaardag en de sinterklaasperiode. Zeker deze laatste is een periode waarin we net even wat vaker een kindje bij ons hebben liggen.

Ook het in slaap komen is vaak een dingetje. Onze ervaring hiermee deel ik in dit blog uitgebreid.

Een vreemde locatie

Gaan we op vakantie? Dan weten we dat de eerste nachten we altijd een kindje in ons bed hebben liggen. Of een van ons slaapt bij de kinderen op de kamer. De nieuwe locatie vinden ze vaak toch wat spannend om alleen te slapen.

Nooit alle drie tegelijk

Het blijft bijzonder, maar op de een of andere manier komen ze nooit alle drie tegelijk bij ons. Het is er altijd maar één tegelijk die bij ons komt. Wel gebeurt het heel af en toe dat er twee tegelijk komen, maar dan verhuist een van ons naar het bed van de oudste of de middelste. Afhankelijk wie er verhuist en wie er bij ons ligt.

Waarom staan we het toe?

De reden dat we het toestaan is dat we van mening zijn dat kinderen komen halen wat ze nodig hebben. Op het moment dat ze dus komen hebben ze die geborgenheid nodig. Eigenlijk is het ook maar maximaal een week in de maand. Nog niet eens alle dagen. Gezien de beperkte tijd vinden we het ook helemaal niet erg. Ze slapen namelijk het grootste deel van de tijd ontzettend goed. Daarbij slapen ze vaak beter in deze ‘onrustige periodes’ als ze bij ons liggen.

Zit er ook een nadeel aan met je kind slapen?

Er zitten zeker ook wel nadelen aan. Namelijk dat we zelf minder goed slapen. Ook een stukje privacy missen we dan. Die laatste tillen we een stuk minder zwaar aan, maar die eerste is wel een dingetje. Merkt een van ons dat ie niet lekker slaapt, dan proberen we of het kind weer terug te leggen in zijn eigen bed of verhuist een van ons.

Accepteren geeft rust

Wij hebben geaccepteerd dat dit voor ons werkt en dat heeft uiteindelijk de rust gegeven. Een goede nacht voor iedereen vinden we belangrijk. Daarom hebben we uiteindelijk besloten dat het oké is dat ze soms bij ons kruipen. Een goede nacht zorgt er uiteindelijk ook voor dat we niet al overprikkeld beginnen.

afbeelding is van pixabay

Please follow and like us:

2 gedachten over “Waarom ons hoogsensitieve kind soms bij ons komt slapen”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial