Slapen met je kind

Voordat ik überhaupt bezig was met een gezin stichten had ik al bepaalde principes. Wat zou ik wel doen, wat zou ik niet doen. Een daarvan was dat ik nooit met mijn kind in bed zou gaan liggen. Na het posten van een foto in mijn story op instagram en een paar leuke herkenbare reacties. Vond ik dit een mooi onderwerp om met jullie te delen.

Ons eerste kindje

Toen onze eerste er net een dag was hebben we dat al overboord gegooid. Dit meisje liet duidelijk merken dat ze behoefte had om bij ons te zijn. Dus sliep ze uiteindelijk veel tussen ons in. Nee ik ben echt nooit bang geweest dat ik op haar zou gaan liggen. In je onderbewustzijn doe je dat namelijk niet. Er zullen vast bronnen zijn die anders beweren, maar dat zij dan maar zo. Mijn kind heeft het gewoon nodig.

Vele nachten samen

Zo volgde er vele nachten samen. Heerlijk knus met zijn drieën in het grote bed. De eerste twee jaar lag zo ook enorm stil. Dat is nu wel anders. Nu ligt er soms een octopus naast me. Armen gaan alle kanten op net als haar benen. Of erger nog ze duwt me het bed uit met haar kleine lijftje.

De tweede was heel anders

Onze tweede wilde helemaal niet bij ons liggen als hij onrustig was. Hij wilde vooral in zijn eigen bed liggen. Na de eerste was dit wel een bijzondere gewaarwording. We lieten het zoals het was, want dit was wat hij nodig had.

Nu wil hij wel graag

Inmiddels wil hij wel heel graag tussen ons in liggen. Ook dat staan we toe, omdat hij nu aangeeft het nodig te hebben. Even lekker bij ons liggen geborgen en vertrouwd. Maar ook hij kan als een octopus door het bed gaan. Voeten in mijn rug, een hand in mijn neus.

Niet altijd even blij

Hoewel ik het prima vind dat ze tussen ons in liggen vind ik het niet altijd fijn. Daarom besluit ik ook weleens te kiezen om te ruilen van bed. Zij mijn plekje naast papa en ik in een ander leeg bed. Ik merk dan dat ik het niet trek om zo mijn rust te pakken. Manlief slaapt overal doorheen en beseft niet dat er een kind bij ligt.

Alternatief bij extreme zomeravonden

Bij een hittegolf trek ik het echt niet als er nog een kindje bij komt liggen. Inmiddels hebben we daar een mooi alternatief voor. Wij hebben een opvouwbaar logeermatras dat we op onze kamer leggen. Daarop kunnen de kinderen heerlijk comfortabel slapen en zijn toch dichtbij.

De derde telg

Onze jongste en derde telg heeft de eerste weken wel veel bij ons gelegen. Inmiddels ligt hij net als de tweede liever in zijn eigen bed. Hij komt straks vanzelf wel weer halen wat hij nodig heeft. Daar ben ik van overtuigd.

Starten in het grote bed

Wat we nu weer veel hebben is dat ze liever in ons bed starten. Niet meer alleen maar de oudste twee samen. De een op mijn plekje de ander op papa’s plek. Het heeft niets met niet nee kunnen zeggen te maken, maar meer dat ze toch de geborgenheid zoeken. Onze vertrouwde luchtjes. Ze slapen dan ook zo. Voordat wij naar bed gaan leggen we ze over naar hun eigen bed. Of blijft er een liggen. Net hoe het uitkomt.

Stiekem terug sluipen

Ook gebeurt het regelmatig dat ze ‘s nachts er toch weer bij kruipen. Lekker keppeltje lepeltje met een van de kinderen. Ongemerkt slapen ze dan echt nog wel wat langer dan normaal. Ik zeg een win win situatie. Maar er zijn ook genoeg avonden dat ze er niet bij kruipen.

‘S ochtends rustig wakker worden

Als ze net wakker zijn komen ze er ‘s ochtends ook weleens bij liggen. Even lekker kroelen. De dag goed beginnen. Maar ook een heerlijk moment om even los te branden wat op de kleine hartjes ligt. De kleine verdriet jes. Heel eerlijk, ik zou niet anders willen en mis dit op de dagen dat ze er niet zijn.

 

Kruipen ze er bij jullie weleens bij? Gewoon ‘s ochtends om even lekker geborgen wakker te worden of om ‘s nachts de geborgenheid van jullie op te zoeken? Laat een reactie hieronder of op de social media achter. Mailen mag natuurlijk ook.

Please follow and like us: