Vertellen dat je HSP bent aan naasten of op het werk

Vertellen dat je HSP bentis niet altijd even makkelijk. Hallo ik ben hoogsensitief! Dat zeg je niet gelijk bij de kennismaking met iemand. Want wat vertel je wel en wat vertel je niet. Moet je het wel vertellen? Hoe praat je er dan wel over? Ik deel graag hoe ik ging vertellen dat ik HSP ben en hoe mensen erop reageren.

Alleen mijn man wist het

Het is 2016 als ik ontdek dat ik hoogsensitief ben. Ik was in die periode ook zoekende naar waarom een van onze kinderen zo anders dan andere kinderen reageerde. Toch praat ik daar in het begin alleen met mijn man over. Alleen was hij in het begin wat sceptisch, maar ging zich er toch samen met mij in verdiepen. Ook voor hem vielen er kwartjes op zijn plek. Hij snapt nu ook veel beter waarom ik hem vanaf het begin al zo snel door heb.

Niet makkelijk om over te praten

Ik vond het in het begin echt niet makkelijk om te vertellen dat ik HSP. Want je legt wel even een karaktereigenschap onder de loep. En eigenlijk doe je dat ook met andere karaktereigenschappen niet. Daarom hield ik het lang stil en eigenlijk ook binnen ons huis. Langzaam ben ik er steeds meer over gaan praten. Met mijn beste vriendin en met een familielid.

Lees ook: Welke soorten van hoogsensitiviteit zijn er?

Vertellen dat je HSP bent aan naasten of op het werk.
Zie hoogsensitieve mensen als de kanaries in de mijn.

Reacties heel verschillend

Praten over hoogsensitiviteit doe ik steeds makkelijker. Alleen bekijk ik per persoon wat ik vertel. In ons gezin wordt er openlijk over gesproken. We willen de kinderen meegeven dat ze niet de enige zijn die hoogsensitief zijn. Dat binnen hun klas er meerdere kinderen zo zijn. Dat er ook genoeg mensen zijn die het niet weten. Maar we leren ze nu ook dat het belangrijk is goed voor jezelf te zorgen.

Negatieve reacties krijgen we ook als we praten over hoogsensitiviteit. Daar heb ik me in het begin heel veel van aangetrokken. Maar besef ook dat niet iedereen daar interesse in heeft of open voor staat. Dat is ook prima.

Maar het praten over hoogsensitiviteit levert me ook mooie reacties op. Dat zijn vaak de mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in hoogsensitiviteit of wat het met mij of mijn gezin doet.

Je bent niet de enige

Voordat ik wist dat ik hoogsensitief ben, dacht ik altijd dat ik maar raar was. Inmiddels weet ik dat ik niet raar ben. Maar ook dat ik niet de enige ben. In het onderstaande filmpje van Psychologie Magazine vertellen een aantal bekende Nederlanders over hun hoogsensitiviteit.

Bekende Nederlanders die praten over hoogsensitiviteit bij Psychologie Magazine

Bekende Nederlanders die openlijk praten over hoogsensitiviteit

 1. Daphne Deckers (schrijfster)
 2. Karin Bloemen (cabaretière)
 3. Marjon de Hond (weervrouw)
 4. Carice van Houten (Actrice)
 5. Arthur Japin (Schrijver)
 6. Judith Jobse (Zangeres & Zangcoach)
 7. Liesbeth Kamerling (Actrice)
 8. Dolores Leeuwin (Presentatrice) 
 9. Victor Mids (Illusionist)
 10. Marian Mudder (Actrice & Schrijfster)
 11. Cynthia Schultz (Beautyvlogster)
 12. Sanny Verhoeven (Actricte, Presentratrice, Vlogster)
 13. Floor Jansen (zangeres)
 14. Halina Reijn (actrice, regisseuse, schrijfster)
 15. Noortje Herlaar (actrice, zangeres)
 16. Robin Martens (actrice)

Erkennen en herkennen

Juist door er over te vertellen dat je HSP bent en er met elkaar in gesprek te gaan kun je erkenning en herkenning creëren. Vind je het lastig om dat al direct te doen bij bekende, begin dan eerst eens bij een online platform. Op facebook zijn er veel besloten groepen. Let daar wel op, dat dit een enorme overprikkeling kan geven. De groepen zijn vaak groot, zoek je een wat kleinere facebookgroep, kom dan naar HSP beleeft. Ook kom je daar hoogsensitieve mensen tegen die niet durven te veranderen en daarbij dus gelijk in de ankers gaan. Bedenk goed of je dat trekt. Zelf ben ik ook weleens in die groepen gaan kijken, die vaak opgestart zijn door coaches.

Lees ook: Wat levert hulp vragen bij een HSP coach op?

Ze vinden het een jeukwoord

Het woord hoogsensitief en overprikkeld zijn typische jeukwoorden. Anders gezegd deze woorden zorgen vaak voor irritatie bij mensen als je ze noemt. Heb je er weer zo een. Ja hoor we zijn allemaal hooggevoelig. We zijn allemaal weleens overprikkeld. Buiten ons gezin hebben we het vaak niet over hoogsensitief of hooggevoelig, maar over gevoelig. Vaak wordt bij het woordje hoog al gelijk vooroordelen klaar gezet. Ook merk ik dat een bepaalde generatie er nogal makkelijk over doet. Dan krijg je de bal terug gekaatst dat iedereen hoogsensitief is of dat het een modewoord is.

Vertellen dat je HSP bent op je werk

Moet je op je werk vertellen dat je HSP bent? Het is vooral wat je zelf wilt. Toch zou ik de term hoogsensitiviteit achterwege laten en het over een andere boeg gooien. Zoals bekend is 15 tot 20% van de bevolking hoogsensitief. En om dan niet gelijk een stempel op jezelf te drukken kan je het ook op een positieve manier benaderen. Geef aan wat jij nodig hebt om goed te functioneren. Want naast jou zijn er zeker meer collega’s die dat ervaren. Zodat je gesterkt wordt. Want zeg nou zelf: Ik ben hoogsensitief en ik heb last van alle prikkels klinkt best negatief. Als je zegt: Om goed te functioneren zou het voor mij fijn zijn als ik op een rustige werkplek mijn taken kan doen. Klinkt dat al heel anders. Terwijl je met deze twee zinnen hetzelfde wil bereiken klinkt de ene beter dan de ander.

Merk je op de school van je kind ook weerstand bij de term hooggevoelig of hoogsensitief? Ga dan met de leerkracht in gesprek en geef dan aan wat je kind nodig heeft om goed te functioneren in de klas.

Vertellen dat je HSP bent aan naasten of op het werk

Geef het een positieve draai

Het praten over hoogsensitiviteit met niet gelijk gestemde kan je beter een positieve draai geven. Dat klinkt heel lastig, maar het is echt goed te doen. Zoals hiervoor al gezegd geef aan wat je nodig hebt. en je kan ook gewoon vertellen hoe je dingen ervaart. En trek je niks aan van het feit dat mensen zeggen dat het zweverig is. Dat zeggen mensen al snel als ze de ervaring niet kennen.

Ook interessant: De introverte hoogsensitieve werknemer

Iedereen is anders

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Select 2022Select 2022

Please follow and like us:

3 gedachten over “Vertellen dat je HSP bent aan naasten of op het werk”

 1. Ik heb geleerd dat je door het benoemen van voorbeelden sneller mensen hebt ‘overtuigd’ van wat jij nodig hebt. Eigenlijk het inlevingsvermogen van de ander prikkelen. Met autisme (wat ik heb) werkt het net zo.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial