De introverte hoogsensitieve werknemer

In de Flow magazine kwam ik een artikel tegen, dat gelijk de inspiratie werd voor deze blog. Want het grootste deel van de hoogsensitieve mensen is introvert. Ongemerkt zijn er een hoop vooroordelen over de introverte werknemer. Daarom juist deze blog om hier aandacht aan te besteden voor zowel de werkgever als de werknemer. Want de introverte werknemer wordt in de extraverte maatschappij nog steeds niet goed gewaardeerd.

Wat is introvert zijn?

Een op de drie mensen is introvert. Dus dat zijn ook aardig wat mensen. We zijn snel geneigd om te zeggen dat een introvert persoon verlegen is. Maar niets is minder waar. Kort samengevat zijn introverte mensen van nature rustige personen. Ze verliezen energie door sociale ‘verplichtingen’.

Hoe herken je een introvert persoon?

Introverte personen zijn toppers in één op één gesprekken. Hun kwaliteit is dat ze heel goed kunnen luisteren. Je ziet deze mensen ook niet op de voorste rij staan om ergens aan deel te nemen. De introverte werknemer werkt het liefst op een rustige plek, want vaak zijn ze ook gevoelig voor prikkels.

Typerend voor een introvert persoon op de werkvloer:

  • Ze zijn analyserend;
  • Je ziet ze veel observeren;
  • Ze kunnen goed luistere;
  • Ze hebben een groot concentratievermogen;
  • Ze zijn bedachtzaam;
  • Ze hebben een enorm doorzettingsvermogen;
  • Ze zijn integer;
  • Ze zijn kritische denkers;
  • Hebben een sterke intuïtie.

Lees ook: Welke soorten van hoogsensitiviteit zijn er?

Veel vacatures zijn gericht op de extraverte medewerker

We leven nu eenmaal in een extraverte maatschappij. En dat zie je in heel veel dingen terug. Maar ik richt me nu meer op het werkgebied. Bekijk een willekeurige vacature en er staan meestal extraverte eigenschappen. En natuurlijk zijn deze prima voor een extravert, maar hoe voelt dat voor de introverte werknemer die zou willen solliciteren maar het grootste deel kan afstrepen omdat deze niet die kwaliteiten van nature beschikt. Moeten zichzelf verliezen om zich aan de maatschappij aan te passen?

Niet die negen tot vijf mentaliteit is voor een introvert persoon een uitputtingsslag. Juist door de structuur van vaste tijden heeft de introverte werknemer de tijd om op te laden om zich de andere dag voor jouw bedrijf weer te geven. Daarnaast zijn bijvoorbeeld de introverte werknemers degene die zelfstandig kunnen werken, maar ook goed kunnen luisteren. Ook zijn ze vaak heel betrouwbaar en loyaal.

Vergadering in de extroverte wereld.

Hoe kun je als werkgever omgaan met introverte werknemers?

Door extraverte eigenschappen te promoten of te idealiseren als werkgever zeg je vaak onbedoeld tegen de introverte werknemer dat ze niet goed genoeg zijn. Als werkgever moet je op zoek naar de sterke punten van je introverte werknemer. Waardeer deze punten van je werknemer en laat ze op deze punten in hun kracht zetten. Daardoor komt de focus te liggen op wat ze wel kunnen, leren ze hun talenten te ontdekken. Daardoor komen de extraverte eigenschappen waar ze minder goed op scoren op de achtergrond te liggen. Met als resultaat dat het zelfvertrouwen groeit van de introverte werknemer.

Ben je een bedrijf waar regelmatig vergadert wordt? Stuur de agenda alvast rond. Zo kan de introverte werknemer zich voorbereiden op de vergadering en rustig nadenken over wat hij of zij kan zeggen of ideeën te opperen. Of spreek de introverte werknemer aan voorafgaand de vergadering. Geef ze alvast de informatie en geef aan dat je wil dat ze zich voorbereiden. Zo krijg je de introverte werknemer ook tijdens de vergadering aan de praat. Ze hebben ook wat meer positieve ervaringen hierin nodig.

Werkplek voor een introverte werknemer

Veel werkplekken op kantoren zijn ingericht voor de extraverte werknemer, ze worden ook wel de kantoortuinen genoemd. Maar voor de introverte werknemer is dat stukje privacy en rust net een beetje meer nodig. Een stilte ruimte zou bijvoorbeeld een fijne plek kunnen zijn voor de introverte werknemer.

Sta in je kracht als introverte werknemer

Veel introverte werknemers hebben zichzelf truckjes aangeleerd om extravert te lijken. Terwijl dit juist voor een uitputtingsslag zorgt. Daarom is het belangrijk dicht bij jezelf te blijven. Ga op zoek naar je kwaliteiten. En gebruik je kwaliteiten op een manier die bij jou past. En wil je jezelf ontwikkelen? Dat kan en mag, maar doe het in kleine stapjes.

Zichtbaar zijn op je werk hoeft niet door steeds te praten tijdens een vergadering, maar doe het juist met iets waarbij je op een zichtbare manier de groep ondersteunt. Je kan hierbij denken aan het beheren van de agenda van de vergadering of de notulen maken van de vergadering. Misschien ben je wel een goede voor de ondernemingsraad of als BHV.

Ook interessant: Zelfvertrouwen hoe vergroot je dat voor HSP-ers?

Help als werkgever een introverte werknemer.

Grenzen aangeven

Om bij jezelf te blijven is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Overleg met je werkgever bijvoorbeeld of je wat vaker thuis mag werken of op een stilwerken plek. Bespreek met je werkgever wat jouw behoeften zijn op de werkvloer. Samen kun je op zoek naar oplossingen. Spreek de collega aan die de radio wat harder zet als zijn favoriete item op de radio is.

In een extraverte maatschappij kan je als introverte het goed doen. Alleen moeten we daarmee wel eerst ontdekken wie we zelf zijn en hoe we de extraverte maatschappij kennis kunnen laten maken met onze introverte spelregels. Dat is niet makkelijk, maar iedere introvert heeft dat in hem/haar zitten.

Mijn eigen ervaring als introverte werknemer

Zelf ben ik ook een introverte werknemer en ben erg loyaal aan mijn werkgever. Inmiddels werk ik bij het bedrijf 19 jaar. Als introverte ben ik al jaren onzeker over mijn kunnen. Terwijl ik al echt de kennis in pacht heb. Toch heb ik me jarenlang niet goed genoeg gevoeld. Mijn onzekerheid is nooit een reden geweest om weg te gaan. In de vergaderingen zeg ik alleen als ik echt wat te melden heb.

Langzaam begint het tot me door te dringen dat ik wel echt kennis in pacht heb. Dat wordt ook gestimuleerd door collega’s die inmiddels ook mij steeds vaker weten te vinden als vraagbaak. Ik heb sinds een half jaar ook telefoondiensten. Blijft niet mijn ding, omdat ik simpelweg pas later bedenk wat ik moet vragen.

Gelukkig mag ik binnen het bedrijf waar ik werk lekker introvert zijn. Weet ik inmiddels dat ik mijn krachten mag inzetten. En zie ik mezelf steeds meer groeien. Dankbaar dat ik zo een fijne werkgever heb.

Boeken over dit onderwerp

Over dit onderwerp zijn diverse boeken geschreven. Hieronder een kleine opsomming hiervan.

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial