Fietsen met je kleuter op de openbare weg

Fietsen met je kleuter op de openbare weg kan best een uitdaging zijn. Anno 2022 stijgen de benzine prijzen de pan uit en zullen de ouders wellicht vaker de fiets pakken. Maar gunt iedereen op de openbare weg deze kleine kinderen de ruimte om veilig te leren fietsen? Onze ervaringen met het fietsen met onze toen nog kleuter deel ik in deze blog.

Kleine stukjes

Yes onze kleuter fietst zonder zijlwieltjes. Wat was ze blij. Nu moeten we het gaan bijhouden zodat ze veilig leert fietsen. We zijn begonnen met kleine stukjes in de wijk. Ze kan nu een jaar fietsen zonder zijwieltjes. Sinds ze een grote meiden fiets heeft rijdt ze een stuk beter. Veel minder aan het slingeren dan op haar 12 inch fiets. Dus nu echt in het verkeer meedoen, op een veilige manier. Zolang manlief of ik er niet naast fiets moet ze van ons nog op de stoep. Ze is simpelweg nog te jong om alleen in het verkeer deel te nemen.

Lees ook: Met zelfvertrouwen je kind zonder zijwieltjes laten fietsen

De wijk uit

Terwijl ze een hekel heeft aan wandelen, vindt ze fietsen geweldig. Het kan haar niet lang genoeg zijn. Daarom mocht ze onlangs met papa mee fietsen naar het recreatiemeer hier verderop. Ze werd er helemaal blij van. Heerlijk is dat om je kind zo te zien genieten. Zonder te mopperen reed ze heen en terug. Ook naar opa en oma, die vijf kilometer verderop wonen rijdt ze zonder te mokken naartoe.

Medewegebruikers zonder geduld

Tijdens dit eerste tochtje werd onze dochter geconfronteerd met de ongeduldige mens. Terwijl manlief vertelde dat ze even op een uitrit gingen stil staan zodat de mensen op de e-bikes er voorbij konden, werd ze door deze mensen van rechts ingehaald. Ongelooflijk dat mensen niet even kunnen wachten. Je wil je kind toch veilig in het verkeer leren fietsen. Papa heeft nog maar even wat erachteraan geroepen. Fietsen met een kleuter, of eigenlijk met kinderen is nogal een uitdaging. Je moet ze nog de instructies geven en het goede voorbeeld. Uiteindelijk moeten ze straks ook alleen aan het verkeer kunnen deelnemen.

Een tekening van een fiets met een mandje bloemen en ballonnen.

Niet de enige ongeduldige

Ook ik maakte mee dat mede weggebruikers erg ongeduldig zijn als ik ga fietsen met een kind. Zo wilde we de drukke weg oversteken aan het einde van onze wijk en daar zit een brug die voor die kleintjes een flinke hobbel is. Mijn meisje stapte af om bij het oversteken weer op te stappen. Een busje achter ons gaf haar niet eens de tijd om rustig op te stappen hij moest en zou zich er nog even tussen wringen om alvast zijn weg te vervolgen.

Lees ook: Wiebeltand, hoe is dat voor een hoogsensitief kind?

Hard praten om aanwijzingen te geven

Ik geef tegenwoordig maar hard aanwijzingen door. Zo hard dat de mensen achter me het kunnen horen. Hiermee ondervang ik alleen de fietsende medeweggebruikers, maar dat is in ieder geval iets. Dan roep ik bijvoorbeeld, achter ons rijd iemand die er zo langs wil. Als we zo de rotonde af gaan dan ga je voor me rijden. Dan kan ik je goed zien en dan komt er zo iemand je voorbij rijden. Blijf wel gewoon rustig doorfietsen en aan de zijkant. Daarmee hoor ik vaak na het passeren een dank je wel van mijn achterganger. Zo kan je fietsen met je kleuter toch een stukje veiliger maken.

Gelukkig ook mensen die wel rekening houden met kleine kinderen in het verkeer

Gelukkig zijn er ook genoeg mensen die wel rekening houden met de kleintjes in het verkeer. Zo minderde er onlangs een scooter zijn vaart zodat hij ons meisje niet te veel liet schrikken en haar rustig kon passeren. Dat ons meisje dat dan spannend vond is een ander verhaal, maar ik vond het fijn dat hij reken g hield met haar. Zo kan en hoort het ook gewoon. We hebben per slot van rekening toch ook moeten leren fietsen. Ook iemand in een scootmobiel die netjes achter vader en dochter bleef en aangaf dat ze zich niet hoefde te haasten. Ze bleef gewoon lekker achter hun rijden. Doe rustig aan samen was haar opmerking naar mijn man die tegen onze dochter wilde vertellen dat ze ruimte wilde maken voor deze dame.

Fietsen met je kleuter.

Houd rekening met elkaar in het verkeer

Lieve mensen, in het verkeer moet je rekening houden met elkaar. Heb soms even geduld. Als je achter een lesauto zit kan je soms ook niet even snel voorbij of rechts inhalen. Dat doe je niet. Zie je een ouder fietsen met een klein kind op de fiets ernaast, geef ze even de ruimte om de instructies door te nemen. Daarna wordt er echt wel ruimte voor jullie gemaakt zodat je kan passeren. Onze kinderen moeten het leren van ons en maar zien en leren ook van jullie gedrag.

Iedere hoogsensitieve persoon is anders en reageert anders op prikkels. Ook heeft iedereen iets anders nodig om te ontprikkelen. Daarom is het goed om te kijken welke tips bij jou of jouw kind/gezin passen.

Deze blogs zijn geschreven uit eigen ervaring. Regelmatig raadpleeg ik bronnen om bepaalde dingen uit te leggen over hoogsensitiviteit. Deze bronnen worden dan bij de blog vermeld. Wil je tips gericht op jou of jouw gezin, raadpleeg dan een HSP coach.

foto’s zijn van pixabay.

Ook leuk om te lezen:

Please follow and like us:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial