Een brief aan onze 4 jarige beer

Vindt je ook niet dat de tijd zo ontzettend snel gaat, zodra er kinderen in huis zijn? Heb jij ook een bijna kleuter in huis? Zo heb je een klein hulpeloos baby’tje in je handen en zo zijn ze kleuter en gaan ze naar de basisschool. Over vijf dagen wordt onze peuter een kleuter. Klaar om naar de basisschool te gaan. Vandaag schrijf ik een brief aan onze bijna kleuter.

Lieve kleine vriendelijke reus,

Ja, ik noem je reus. Waarom? Ten opzichte van je leeftijdsgenootjes ben je enorm lang. Je hebt van die lekkere stevige uit de kluiten gewassen handen. Maar je bent vooral een heerlijke knuffelkont. Onze knuffelkont wel te verstaan. Vrijdag wordt je alweer vier en ik kan alleen maar zeggen, waar is de tijd gebleven.

Even alleen met mama deed je goed

Ruim anderhalf jaar geleden ging je zus naar de basisschool. Dat was voor jouw een verademing. De dagen dat je het rijk alleen had, nam je het ervan. Lekker kroelen met mama en je kon uren lang spelen zonder dat een van ons er tussen hoefde te komen. Wat kon ik van je genieten. Je werd ook snel groot, want in die tijd liet je ook je middagslaapje vallen. Voor mama niet het makkelijkste moment dat je dat deed. Die liep hoog zwanger in huis met bekkenklachten en kon dat uurtje rust wel gebruiken. Jij besloot anders.

Je hebt ook een zware tijd achter de rug

In de maanden dat je net grote broer was geworden, waren ook niet makkelijk voor je. Je had enorme buikpijn en verkrampte bij het minste of geringste ineen. Na een bezoekje aan de huisarts bleek het adenovirus je een secondaire lactose intolerantie cadeau te hebben gegeven. Hier zou minimaal zes weken overheen gaan voordat je lichaam dat hebben opgeruimd. Inmiddels zijn we bijna 1,5 jaar verder met nog steeds klachten. Gelukkig kan je inmiddels mondjesmaat lactose aan, dus we hebben er alle vertrouwen op dat je eroverheen gaat groeien.

Onze eigen dingetjes

Samen met je broertje thuis bij mama. We brengen je zus naar school en daarna doen we lekker ons eigen ding. Lopen een rondje over de markt, gaan spelen in en om het huis. We zijn weer even gebonden, maar dat gaat wel goed komen. Je vermaakt je nog steeds prima. Je krijgt steeds meer de behoefte om met vriendjes en vriendinnetjes af te spreken om samen mee te spelen.

Boevenstreken en ontwikkelen

Je ontwikkeld je ook steeds meer. Samen met je zus op ontdekkingstocht naar letters. Je herkent de eerste letter van je naam en daarom is alles wat er met deze letter begint jouw naam. Jullie boeven samen wat af. Je laat je door je zus voor haar karretje spannen en doet alles wat ze zegt. Snoepjes pikken bijvoorbeeld. Zaten jullie stiekem onder de keukentafel met de half leeggegeten snoeppot. Je leert fietsen zonder zijwieltjes en bent helemaal verwonderd. Je gaat als een ware kleine Freek Vonk op zoek naar insecten en staat ze uitgebreid te bestuderen. Je wordt nieuwsgierig en vraagt van alles.

spelend gezin

Heerlijke peuteruitspraken

Maar je kan ook heerlijke uitspraken hebben. Jij weet bijvoorbeeld heel goed hoe je tegen corona kan vechten ;-). Als het uit de boom valt, jaag je het wel weg. Of het moment dat mama papa een nieuwe coupe had aangemeten. Papa je lijkt op mijn oom. Die heeft ook van die lege plekken op zijn hoofd. Of als we zeggen: Hijs je broek op. Waarop je reageert: neeeee, ik ben geen kraan. Of bij de vraag of we je moeten voeren? Nee ik ben geen eend. We moeten er vaak om lachen. Want je verzint ze ter plekke. Je bent echt een knul met humor.

Energie tot het maximale

Je bent ook een energiek mannetje met een volumeknop als een marktkoopman. Zeker de laatste maanden stuiter je enorm en dat is echt niet van de suikers. Je bent van jezelf al een heel energiek mannetje als je lekker in je vel zit. Een echte rauwdouwer. Stoeien, rennen, gek doen, lekker racen op je fiets. Heerlijk om je zo bezig te zien.

Een gevoelig mannetje

Je gevoelige karakter uit zich in het feit dat je, ondanks je eigen volume, niet tegen harde geluiden. Je bent een allemansvriend en wordt verdrietig als je onrecht is aangedaan. In die emotie kan je soms lang blijven hangen. De afgelopen weken heb je een van je vriendjes van het kinderdagverblijf zo enorm gemist. Die was ook echt net naar de basisschool. Nu gaan jullie elkaar snel weer vaker zien. Ook al zitten jullie niet bij elkaar in de klas.

We gaan zien hoe je je ontwikkeld als kleuter 

We zijn ook zo benieuwd hoe jij het op school gaat ervaren. Hebben we na een week of zes straks een heel ander kind in huis. We gaan het zien, maar jouw zien groeien en ontwikkelen is een feestje. Blijf zo lief, energiek en zorgzaam kleine vriendelijke reus.

Liefs,

Mama

Meer brieven lezen? Kijk dan eens naar deze brief aan onze kleuterdochter of de brief van vorig jaar aan onze middelste. Ook voor onze jongste telg schreef ik er één.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Een brief aan onze 4 jarige beer”

  1. Lieve woorden over een stoere lieve jongen ♡ Wat worden ze snel groot he! Zodra ze naar naar school gaan, zijn het ook ineens echt kleuters!

    Ik haalde van de week mijn kinderen uit de bso en de jongste liep voor mij uit naar de auto met z’n tas. Toen ik hem zo zag lopen dacht ik ineens, wat wordt je groot!

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial