Waar komt die pijn toch vandaan? (lactose intolerant)

Ik schreef er al eens eerder over in een van de dagboeken dat onze oudste zoon een secondaire lactose intolerantie heeft. Vandaag neem ik jullie mee naar de periode vooraf, de ontdekking en hoe we er nu mee omgaan.

De eerste signalen dachten wij dat het spanning was

Ik was hoogzwanger toen onze zoon steeds maar klaagde over buikpijn. Daarnaast had hij steeds spuitluiers. We waren in de tijd al wel bezig om hem zindelijk te krijgen, maar door al die spuitluiers maakte hem onzeker. We waren er eigenlijk van overtuigd dat hij het spannend vond dat er een broertje kwam. Dat die spanning zich uitte in pijn in zijn buik. Er waren dagen bij dat hij helemaal ineen kroop van de pijn. Daarnaast was hij ook veel moe. Dat laatste vond ik vrij opmerkelijk, want het is normaal zo energiek mannetje.

Na de geboorte bleef het aan

Ons kleine mannetje was inmiddels een maand oud toen de klachten er nog steeds waren bij onze oudste zoon. Ik was er inmiddels zo klaar mee dat hij meerdere keren op een dag zure spuitluiers had, dat ik een afspraak maakte bij de huisarts. Hij liet de ontlasting controleren. Na een paar dagen kon ik bellen voor de uitslag. Diagnose bleek het adenovirus te zijn wat in zijn darmen zat. Daar verdiepte ik me in via de site van het RIVM, want hier had ik echt nog nooit van gehoord. Een paar dagen later sprak ik weer met de huisarts. De klachten duurde al enige tijd. Dit virus zou toch niet zomaar 3 maanden in het lijfje van een peuter actief kunnen zijn. Ook de huisarts vond het opmerkelijk lang. We besloten in goed overleg dat ik de komende week alles bij zou houden wat hij at en hoe zijn lichaam reageerde. Dat betekende ook dat wij iedereen moesten inschakelen waar hij kwam.

Een dagboekje voor een peuter

Ik hield in een schriftje een dagboek bij. Hoe hij zich voelde, wat hij at en dronk. Zelf had ik al een lichte vermoedde naar een lactose intolerantie, maar ja wie ben ik. Geen arts in ieder geval. Anderhalve week hield ik dat dagboekje bij en daarna meldde ik me opnieuw bij de huisarts. De klachten waren niet verminderd. Wat dat aan gaat ben ik echt wel blij met onze huisarts. Altijd een luisterend oor en hij zoekt net zo lang door tot hij wat heeft gevonden.

Een telefoontje naar de kinderarts

Tijdens onze afspraak belde hij met de kinderarts. En daar kwam het verlossende antwoord. Kinderen met het adenovirus kunnen daarbij secondaire lactose intolerantie oplopen. Dat was bij ons mannetje dus het geval. We moesten volledig over naar een lactosevrij dieet. Voor minimaal 6 weken. Secondaire lactose intolerantie is tijdelijk, maar ze kunnen niet aangeven hoe lang tijdelijk is, behalve dat het minimaal 6 weken is.

Etiketten lezen

Na deze diagnose betekende het dat we over moesten op een lactosevrij dieet. Dat betekende goed de etiketten van alles lezen. Dan besef je pas hoe vaak dat in producten zit. Ik liet mij door een collega informeren. Ook ging ik op zoek naar informatie online. Ik kwam een leuke site tegen waar ik veel informatie kon vinden en leuke recepten. Ik kwam hierop terecht omdat ik op zoek was naar de benamingen voor lactose. Dat zijn er nogal wat. Ik werd daar in ieder geval een stuk wijzer van. Op dat moment besef je pas echt hoe vaak lactose in producten zit. En met al deze informatie ga ik dan de boodschappen regelen. In het begin hadden we veel dingen dubbel, inmiddels eten we veel met ons mannetje mee.

De eerste dagen

De eerste dagen na de diagnose zijn we vol aan de bak gegaan met zijn eten apart bereiden, geen boter op zijn brood. Geen melk meer, maar water. Alles om ervoor te zorgen dat zijn lijfje weer rust zou krijgen. Na drie dagen merkte we al echt een verschil. Langzaam kreeg ons mannetje weer energie. De darmen kregen steeds meer rust en hij kreeg zelfs weer wat kleur in zijn gezicht. De verkrampingen trokken weg uit zijn lijf. We zagen hem met de dag beter in zijn vel zitten. Wat zal hij een pijn hebben gehad. Zo blij dat het weer goed ging met hem.

Hoe gaat het nu?

We zijn inmiddels de 6 weken voorbij en heeft nog steeds last van de lactose intolerantie. Bij het nuttigen van iets met lactose erin, raakt hij weer in de diarree. We gaan helaas nog weleens de mist in, omdat er niet altijd een ingrediëntenlijst op iets zit en je dan af moet gaan op wat de bakker of de slager zegt. Zo ontdekte we onlangs dat in de eierkoeken van de bakker bijvoorbeeld ook lactose wordt gebruikt. Hij is juist zo gek op een eierkoek. Dus besloot ik op zoek te gaan naar een recept zonder melk/lactose. Ik vond hem en hij is er helemaal gek op. Genoot zo intens van de eierkoeken. Het gaat ook nog niet overal naar wens, waardoor hij regelmatig nog lactose binnen krijgt. Met alle gevolgen vandien. Zo was hij afgelopen maandag helemaal overstuur. Pijn in zijn buik, opgeblazen gevoel. Dikke tranen en wilde alleen maar bij papa zijn. We gaan er nu maar voor zorgen dat hij overal goed voorziend is van zijn lactosevrije producten. Zoals het maandag ging gunnen we hem niet nog een keer.

Verjaardag komt er bijna aan

Over een kleine drie weken is het de derde verjaardag van ons manneke. Bij de bakker vroeg ik of het mogelijk was om een lactose vrije taart te laten maken. Nou dat was niet helemaal wat zij in gedachten hadden. Want die smaakt anders en dat kan je je gasten niet aandoen. Waarom niet een gebakje en een taart. Inmiddels heb ik besloten de taart zelf te gaan maken. Lactosevrij, want waarom zou de jarige job niet van zijn eigen taart mogen eten. Ik ga er wat moois van maken. Ik heb alleen uitdaging en dat is Robocar poli erop krijgen. Ook de traktatie voor op het kinderdagverblijf ga ik wat moois van maken. Volg de komende weken mijn instagram of facebook account om te zien wat het is geworden.

Favoriete producten

Onze zoon is gek op de soyamelk met rode vruchten, maar ook zijn lactose vrije melk vindt hij heerlijk. Mama ik wil de melk met de grote koe drinken. Ook hebben we inmiddels wat lekkernijen gevonden die hij wel mag. Je ziet hem dan extra genieten.

Hoe gaat hij er zelf mee om?

Hij weet zo goed wat hij wel en niet mag. Ondanks dat hij nog net geen drie is. Hij doet het onwijs goed. Weet zelfs tegen de leidsters van het kinderdagverblijf te vertellen wat hij wel en niet mag. Als er dan ergens iets staat wat hij niet mag kan hij wel gefrustreerd raken. Dat is soms wel heel lastig. Vaak hebben we dan ook wel wat voor hem bij ons, maar helaas wil hij dat dan soms echt niet. Toch zijn we enorm trots op hoe hij het doet als bijna driejarige peuter.

Januari 2021 hoe staat het er nu voor?

Hoewel de lactose intolerantie secondair is, zijn we er tot nu toe nog steeds mee bezig. Helaas is het bij ons niet zo tijdelijk als we hadden gehoopt. Toch hebben we echt onze weg erin gevonden. Veel producten in onze voorraad/koelkast zijn inmiddels lactosevrij. Het is binnen onze familie en vriendengroep niet altijd mogelijk rekening te houden met zijn intolerantie. Daarom krijgt hij, sinds zijn 4e verjaardag, weleens lactasepilletjes die hij voor het nuttigen van lactose producten in kan nemen. Toch proberen we dat tot een minimum te beperken. Er zijn heel veel lactosevrije producten bij de supermarkten, zoals bij de Albert Heijn, Jumbo of Dirk vd Broek.

Please follow and like us:

2 gedachten over “Waar komt die pijn toch vandaan? (lactose intolerant)”

  1. Na een google zoekopdracht kwam ik op je blog terecht, wat een herkenbaar verhaal. Wij kregen deze week te horen dat het adenovirus dat maanden terug was gevonden in de ontlasting van onze zoon (4 jaar oud) voor lactose intolerantie kan zorgen. De huisarts bleef maar hameren op obstipatie en overloopdiarree, maandenlang zitten proberen met zakjes Forlax en toen ein-de-lijk naar de kinderarts omdat het toch echt niet beter werd. Nu moet hij 4 weken lang lactosevrij proberen te eten en dan gaan we kijken of het beter gaat.

    Beantwoorden
    • Hoi Roos, wat fijn dat je dit blog gevonden hebt en daardoor herkenbaarheid vond in jullie en ons verhaal. Wat vervelend dat jullie zoontje zo lang met de klachten heeft moeten lopen, maar wat goed dat jullie hebben volgehouden. Er is gelukkig heel veel lactosevrij op de markt. En je snel resultaat zien. Succes en hoop dat jullie straks goede resultaten boeken.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial