Brief aan mijn peuter

Lieve peuter van me,

Inmiddels ben je bijna anderhalve week drie jaar en wat hebben we al veel met je meegemaakt. Laat ik bij het begin beginnen.

Je geboorte

Zo liep ik nog door de supermarkt en een paar uurtjes later kon ik de verloskundige bellen om te vragen of ze langskwam. Nooit verwacht dat ik op de uitgerekende datum zou bevallen. De bevalling liep soepel en ik lanceerde je bijna op de wereld. Je was er daarna misselijk van, maar werd geboren als Hollands welvaren.

De eerste weken

De borstvoeding liep niet lekker en de eerste dagen was ik alleen maar bezig met jou voeden. De weegschaal gaf alleen steeds aan dat je maar niet groeide. We zagen je met de dag magerder worden. Weken zijn we bezig geweest de voeding op orde te krijgen. Mijn dagen bestonden uit kolven, voeden, wegen en repeat. Hoe ik dit samen met een dreumes en een baby volhield weet ik nog steeds niet. Mentaal heeft me dat wel een deukje opgeleverd. Na vier weken was je eindelijk weer op geboortegewicht. Maar ondanks dat groeide je in de lengte wel.

Ontwikkeling

Je ontwikkelde je volgens het boekje, maar veel mensen vinden je traag. Waarom? Omdat jij behoorlijk groot bent voor je leeftijd. Je wordt veel ouder geschat dan dat je werkelijk bent. Je leerde tijgeren, kruipen, lopen en praten. Dat laatste had je een groot voorbeeld. Je zus die je alles leerde. Hoe mooi was het dat je nog voor de bruiloft van je oom liep. Je was 14 maanden oud toen je de eerste pasjes los deed.

Tanden en kiezen

Met vijf maanden hand je je eerste tand al. Maar oh oh oh wat hadden we een hoop te stellen met de tanden blues. Het ging in een rap tempo. Met anderhalf jaar had jij al je tanden en kiezen al.

Van dreumes naar peuter

Ontdekken en doen is jouw motto. Je kent weinig angst en doet je zus na. Soms durf jij meer dan je zus en doe zij jou na. Mooi om te zien hoe goed jullie kunnen samen spelen, samen ruzi├źn en samen ontdekken. Nooit naar bed gaan zonder elkaar te hebben geknuffeld. Je was net twee toen je zei dat je op de wc wilde plassen. Dat ging heel lang goed, maar ineens ging het fout. Was het de zwangerschap van mama die je die terugslag gaf of was het toch omdat je ziek was. Daar komen we toch niet achter. Inmiddels ben je al ruim twee maanden zindelijk. Kletsen, ja je bent geen meid, maar serieus je kletst de oren van mijn hoofd. Heerlijk dat gekwebbel onderweg. Alles benoemen, mensen die je niet terug gedag zeggen krijgen dat gewoon te horen. Als ze tegen jou beginnen, dan moet je er niks van weten. Dan kruip je in je schulp.

Grote broer

Inmiddels ben je ruim vijf maanden grote broer. De eertse dagen heb je hier rond gelopen met het gevoel wat is dit voor een circus. In die periode was je ook behoorlijk beroerd door achteraf het adenovirus in je darmen dat je lactose intollerant maakte. Wat moet jij pijn hebben gehad. Grote broer, daar had ik het over. Je bent voor je broertje echt een grote broer. Je helpt hem, knuffelt hem, kletst met hem. Je doet het super goed lieve schat.

Wat maakt jou echt jou?

Als ik jou moet omschrijven zou ik dat als volgt doen. Jij bent een lieve, ondeugende en sociale jongen. Je vindt het heerlijk om spontaan te knuffelen. Vanuit het niets kom je een dikke knuffel geven. Je kan ook echt heel lief spelen. Als je maar iets hebt wat je echt interesseert. Uren plezier en heb dan geen kind aan je. Boevenstreken heb je ook, gelukkig maar. Het kaas laat je niet van je brood eten en je vertoont soms haantjesgedrag. Komt er een jongen in jouw gebied die daar niet hoort verander je in een vechtersbaas. Heb je ruzie om een stukje speelgoed. Neemt je zus een vriendje mee naar huis van school dan moet je even laten weten wie in huis de man is. Je bent een echt haantje. Maar je bent ook gevoelig. Harde geluiden triggeren je. Als het te hard is wordt je verdrietig, kruip je weg. Ook ben je sociaal. Je hebt veel vriendjes en vriendinnetjes. Kom je ze tegen, zeg je altijd gedag. Kent ze allemaal bij naam. Knuffelt ze. Thuis laat je ook echt zien dat je geïnteresseerd bent. Heeft iemand pijn of verdriet, dan vraag je na verloop hoe het met ons gaat. Ook ben je de clown van het gezin. Grapjes maken vindt je misschien nog wel het leukste van alles.

Lieve knul blijf je ontwikkelen zoals je nu doet. Papa en ik zijn enorm trots op jou. We genieten met volle teugen van jou. Ik mag nog een jaartje genieten van jou thuis, daarna ga je naar de basisschool. Pfff dan ga je ineens nog harder. Ik moet er nog niet aan denken. Gelukkig duurt dat nog een jaar. Blijf wie je bent kanjer en we hopen dat je echt zo blijft zoals je nu bent. Die mooie lieve, sociale en ondeugende knul!

Veel liefs en een dikke kus, mama

Please follow and like us: